Forum

Gawędy o jedzeniu

Pieczarki, pieczarki, pieczarki...

  • Autor: MartaEm Data: 2005-12-19 18:08:14

    Kochani, dostałam od znajomego duuuuużą ilość pieczarek. Nie bardzo wiem co z nich przyżądzić. W wyszukiwarce znalazłam całe mnóstwo przepisów, ale wiele z nich dotyczy innych potraw. Potrzebuję prostych i smacznych dań. Pozdrawiam

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2005-12-19 18:12:46

    Usmażone w całości na masełku, oprószone solą i pieprzem, mozna tez w tartej bulce spanierować..

  • Autor: EWA007 Data: 2005-12-19 18:14:37

    Skoro masz tego mnóstwo, spróbuj zrobić grzyby jak ryby. Strasznie mnie to kusi. Daj znać o efektach, jesli się zdecydujesz zrobić!

  • Autor: ekkore Data: 2005-12-19 19:04:33

    Robiłam ryby jak grzyby...Udało mi się dojsć do połowy wykonania - tzn usmażenie opanierowanych pieczarek - były tak dobre, ze się same zjadły i nie było czego wkładać w zalewę.

    Pieczarki możesz przesmażyć - potem zmielić (lub jeżeli lubicie nie tak drobne, wtedy drobniutko pokroić i tylko usmażyć) - zamrozić i przechowywać jako farsz do pierogów, pasztecików, krokietów - dawać samodzielnie lub z kapustą i miesem - według uznania.

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2005-12-20 07:59:07

    ja robiłam ale jakoś to "nie szło"...

  • Autor: gancia Data: 2005-12-19 20:02:16

    Może bigos z pieczarek? Możesz zamrozić, albo karczek z pieczarkami duszony w brytfannie?

  • Autor: Sweetya Data: 2005-12-19 21:19:11

    http://wielkiezarcie.com/przepis1995.html
    Polecam,jest pochłaniana w nieprawdopodobnych ilościach;)))

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2005-12-20 08:00:11

    u mnie też

  • Autor: EWA007 Data: 2005-12-19 21:24:04

    Przypomniało mi się, że gdzieś ( ale nie pamiętam gdzie, ten Niemiec na A znowu schował mi wiadomość) widziałam przepis na pieczarki w łagodnej zalewie octowej, potem pasteryzowane w słoikach. Smaczne i łatwe, do różności się nada, a przepis na pewno ktoś z forumowiczów Ci podsunie!

  • Autor: Sweetya Data: 2005-12-19 21:27:19

    albo rzeczywiście-Ewa ma rację- http://wielkiezarcie.com/przepis11950.html

  • Autor: Kasia cz Data: 2005-12-19 22:30:52

    Ja pieczarki uzywam do farszu do pierogow.Dusze na maselku z cebulka, dodaje do tego tarta marchewke(wczesniej ugotowana), troche bulki tartej, keczupu, przypraw. Dobre. Robie tez pieczarki faszerowane, a jako farsz daje miesko mielone, podsmazone do momentu az nie bedzie widac surowego miesa, dodaje posiekane trzonki od pieczarek, cebulke, gdy ostygnie ser tarty i surowe jajko. Napelniam kapelusze i pieke w piekarniku. Pozniej mozna jeszcze obtoczyc w jajku i bulce i podsmazyc, jak kto woli.Znajomi uwielbiaja je. A wiec z czystym sumieniem polecam:-)

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2005-12-20 08:01:12

    a zupka pieczarkowa???z kluseczkami??albo z groszkiem ptysiowym?

  • Autor: MartaEm Data: 2005-12-20 09:53:02

    Dziękuję za podpowiedzi. Zastanawiam się, czy można je po prostu zamrozić. Oczywiście część wykorzystam do jakichś potraw, ale dużo też zostanie. Czy ktoś mroził pieczarki? Jak długo można je w ten sposób przechowywać?

  • Autor: renataz36 Data: 2005-12-20 13:33:41

    Mroziłam pieczarki ale takie już podsmazone i pokrojone (chyba odwrotnie) same albo nawet z cebulką, taki gotowy farsz do zapiekanek czy pizzy, Zwykle mroże w woreczkach w gotowych jednorazowych porcjach. Pozdrówka

  • Autor: Ilona Zielińska Data: 2005-12-20 10:34:43

    u nas zawsze robilo sie pieczarki w ten sposob, ze pokrojone i oproszone sola i pieprzem podduszalam na malym ogniu na oleju a potem do sloikow i na goraco zamknac i odwrocic dnem do gory. potem jak znalazl do pizz, zapiekanek i innych przysmakow.... :) powodzenia !

  • Autor: irena sikora Data: 2005-12-20 21:58:03

    Ja mrozilam pieczarki takie podduszone jak i też surowe pokrojone w plasterki i są dobre, ale trzeba pamiętac aby jak najszybciej je wykorzystać bo w miarę upływu czasu stają sie gumiaste i niezbyt apetyczne.Pozdrawiam!

  • Autor: Iwona N. Data: 2005-12-22 16:51:50

    Jest pyszna sałatka z duża ilością pieczarek: Ok 1 kg pieczarek należy pokroic w cienkie plastreki u ugotować ok 20 min w osolonej i odrobine osłodzonej! wodzie. Odcedzić. Ser mozarelle - biała  lub wędzoną  pokroic w kostkę, dodac do pieczarek i w koncu dwa, trzy zamiażdzone ząbki czosnku. Wymieszać z majonezem. Na prade pyszne - niewiele składników no ale ma dos czosnkowy smak więc tylko dla konserów.

  • Autor: Sweetya Data: 2005-12-23 13:27:37

    Bardzo podobna do sałatki imprezowej Agusi-z tym ,że tam zamiast mozzarelli jest feta;)))

Przejdź do pełnej wersji serwisu