Kochani, dostałam od znajomego duuuuużą ilość pieczarek. Nie bardzo wiem co z nich przyżądzić. W wyszukiwarce znalazłam całe mnóstwo przepisów, ale wiele z nich dotyczy innych potraw. Potrzebuję prostych i smacznych dań. Pozdrawiam
Robiłam ryby jak grzyby...Udało mi się dojsć do połowy wykonania - tzn usmażenie opanierowanych pieczarek - były tak dobre, ze się same zjadły i nie było czego wkładać w zalewę.
Pieczarki możesz przesmażyć - potem zmielić (lub jeżeli lubicie nie tak drobne, wtedy drobniutko pokroić i tylko usmażyć) - zamrozić i przechowywać jako farsz do pierogów, pasztecików, krokietów - dawać samodzielnie lub z kapustą i miesem - według uznania.
Przypomniało mi się, że gdzieś ( ale nie pamiętam gdzie, ten Niemiec na A znowu schował mi wiadomość) widziałam przepis na pieczarki w łagodnej zalewie octowej, potem pasteryzowane w słoikach. Smaczne i łatwe, do różności się nada, a przepis na pewno ktoś z forumowiczów Ci podsunie!
Ja pieczarki uzywam do farszu do pierogow.Dusze na maselku z cebulka, dodaje do tego tarta marchewke(wczesniej ugotowana), troche bulki tartej, keczupu, przypraw. Dobre. Robie tez pieczarki faszerowane, a jako farsz daje miesko mielone, podsmazone do momentu az nie bedzie widac surowego miesa, dodaje posiekane trzonki od pieczarek, cebulke, gdy ostygnie ser tarty i surowe jajko. Napelniam kapelusze i pieke w piekarniku. Pozniej mozna jeszcze obtoczyc w jajku i bulce i podsmazyc, jak kto woli.Znajomi uwielbiaja je. A wiec z czystym sumieniem polecam:-)
Dziękuję za podpowiedzi. Zastanawiam się, czy można je po prostu zamrozić. Oczywiście część wykorzystam do jakichś potraw, ale dużo też zostanie. Czy ktoś mroził pieczarki? Jak długo można je w ten sposób przechowywać?
Mroziłam pieczarki ale takie już podsmazone i pokrojone (chyba odwrotnie) same albo nawet z cebulką, taki gotowy farsz do zapiekanek czy pizzy, Zwykle mroże w woreczkach w gotowych jednorazowych porcjach. Pozdrówka
u nas zawsze robilo sie pieczarki w ten sposob, ze pokrojone i oproszone sola i pieprzem podduszalam na malym ogniu na oleju a potem do sloikow i na goraco zamknac i odwrocic dnem do gory. potem jak znalazl do pizz, zapiekanek i innych przysmakow.... :) powodzenia !
Ja mrozilam pieczarki takie podduszone jak i też surowe pokrojone w plasterki i są dobre, ale trzeba pamiętac aby jak najszybciej je wykorzystać bo w miarę upływu czasu stają sie gumiaste i niezbyt apetyczne.Pozdrawiam!
Jest pyszna sałatka z duża ilością pieczarek: Ok 1 kg pieczarek należy pokroic w cienkie plastreki u ugotować ok 20 min w osolonej i odrobine osłodzonej! wodzie. Odcedzić. Ser mozarelle - biała lub wędzoną pokroic w kostkę, dodac do pieczarek i w koncu dwa, trzy zamiażdzone ząbki czosnku. Wymieszać z majonezem. Na prade pyszne - niewiele składników no ale ma dos czosnkowy smak więc tylko dla konserów.
Kochani, dostałam od znajomego duuuuużą ilość pieczarek. Nie bardzo wiem co z nich przyżądzić. W wyszukiwarce znalazłam całe mnóstwo przepisów, ale wiele z nich dotyczy innych potraw. Potrzebuję prostych i smacznych dań. Pozdrawiam
Usmażone w całości na masełku, oprószone solą i pieprzem, mozna tez w tartej bulce spanierować..
Skoro masz tego mnóstwo, spróbuj zrobić grzyby jak ryby. Strasznie mnie to kusi. Daj znać o efektach, jesli się zdecydujesz zrobić!
Robiłam ryby jak grzyby...Udało mi się dojsć do połowy wykonania - tzn usmażenie opanierowanych pieczarek - były tak dobre, ze się same zjadły i nie było czego wkładać w zalewę.
Pieczarki możesz przesmażyć - potem zmielić (lub jeżeli lubicie nie tak drobne, wtedy drobniutko pokroić i tylko usmażyć) - zamrozić i przechowywać jako farsz do pierogów, pasztecików, krokietów - dawać samodzielnie lub z kapustą i miesem - według uznania.
ja robiłam ale jakoś to "nie szło"...
Może bigos z pieczarek? Możesz zamrozić, albo karczek z pieczarkami duszony w brytfannie?
http://wielkiezarcie.com/przepis1995.html
Polecam,jest pochłaniana w nieprawdopodobnych ilościach;)))
u mnie też
Przypomniało mi się, że gdzieś ( ale nie pamiętam gdzie, ten Niemiec na A znowu schował mi wiadomość) widziałam przepis na pieczarki w łagodnej zalewie octowej, potem pasteryzowane w słoikach. Smaczne i łatwe, do różności się nada, a przepis na pewno ktoś z forumowiczów Ci podsunie!
albo rzeczywiście-Ewa ma rację- http://wielkiezarcie.com/przepis11950.html
Ja pieczarki uzywam do farszu do pierogow.Dusze na maselku z cebulka, dodaje do tego tarta marchewke(wczesniej ugotowana), troche bulki tartej, keczupu, przypraw. Dobre. Robie tez pieczarki faszerowane, a jako farsz daje miesko mielone, podsmazone do momentu az nie bedzie widac surowego miesa, dodaje posiekane trzonki od pieczarek, cebulke, gdy ostygnie ser tarty i surowe jajko. Napelniam kapelusze i pieke w piekarniku. Pozniej mozna jeszcze obtoczyc w jajku i bulce i podsmazyc, jak kto woli.Znajomi uwielbiaja je. A wiec z czystym sumieniem polecam:-)
a zupka pieczarkowa???z kluseczkami??albo z groszkiem ptysiowym?
Dziękuję za podpowiedzi. Zastanawiam się, czy można je po prostu zamrozić. Oczywiście część wykorzystam do jakichś potraw, ale dużo też zostanie. Czy ktoś mroził pieczarki? Jak długo można je w ten sposób przechowywać?
Mroziłam pieczarki ale takie już podsmazone i pokrojone (chyba odwrotnie) same albo nawet z cebulką, taki gotowy farsz do zapiekanek czy pizzy, Zwykle mroże w woreczkach w gotowych jednorazowych porcjach. Pozdrówka
u nas zawsze robilo sie pieczarki w ten sposob, ze pokrojone i oproszone sola i pieprzem podduszalam na malym ogniu na oleju a potem do sloikow i na goraco zamknac i odwrocic dnem do gory. potem jak znalazl do pizz, zapiekanek i innych przysmakow.... :) powodzenia !
Ja mrozilam pieczarki takie podduszone jak i też surowe pokrojone w plasterki i są dobre, ale trzeba pamiętac aby jak najszybciej je wykorzystać bo w miarę upływu czasu stają sie gumiaste i niezbyt apetyczne.Pozdrawiam!
Jest pyszna sałatka z duża ilością pieczarek: Ok 1 kg pieczarek należy pokroic w cienkie plastreki u ugotować ok 20 min w osolonej i odrobine osłodzonej! wodzie. Odcedzić. Ser mozarelle - biała lub wędzoną pokroic w kostkę, dodac do pieczarek i w koncu dwa, trzy zamiażdzone ząbki czosnku. Wymieszać z majonezem. Na prade pyszne - niewiele składników no ale ma dos czosnkowy smak więc tylko dla konserów.
Bardzo podobna do sałatki imprezowej Agusi-z tym ,że tam zamiast mozzarelli jest feta;)))