Ciekawe jak robicie tradycyjną sałate jarzynową, bo ile gospodyń tyle sałatek. W każdym domu ma inny skład. Stąd moje pytanie; śmietana czy majonez, ogórki kiszone czy konserwowe, dokładne proporcje jarzyn czy na oko, groszek,cebula co jeszcze dodajecie do sałatki?
Niezła jest z surowymi pieczarkami- obranymi na poczatku roboty ze skórki, drobno pokrojonymi i wymieszanymi z całą porcją przewidzianego na sałatkę majonezu. Dodajemy na końcu, gdy juz wszystko pracowicie pokroimy.
Wszystko na oko. Marchew, ziemniaki, ogórki kiszone, jajka, groszek.Jabłka i cebula mi nie pasują, bo przy gotowanych warzywach za bardzo chrzęszczą w zębach. Do tego majonez z musztardą.
Moja sałatka to:ziemniaki,marchewka,pietruszka,seler/to wszystko gotowane/ do tego groszek lub kukurydza,por/biała część/,ogorek kiszony,jabłka,jajka, no i przede wszystkim majonez i.odrobina musztardy.
Moja słatka sklada się z :ziemniaków (po 2 szt na jedną marchew) marchewki, selera. korzenia pietruszki, jaja 2-3szt to wszystko gotowane do tego groszek konserwowy,kukurydza konserwowa, ogórek kiszony,por (biała część) no i oczywiście majonez sól (mało) pieprz naturalny mielony, papryka mielona ostra.Czasami dodaję jabłko jak robię dla większej liczby biesiadników
Moja sałatka jest typowa. Robię ją z: marchewki, pietruszki - warzywa gotowane, dodaję kukurydzę i groszek z puszki, jabłko, cebulkę lub pora, paprykę (świeżą lub konserwową), kiszone ogórki, jajka, czasami szczypiorek. No i oczywiście majonez. Ilość składników "na oko".
- ziemniaki, marchew, duży seler, pietruszka i jajka - ugotowane - ogórki konserwowe rzadziej kiszone - cebula - groszek konserwowy - rzadko, bo dzieci nie lubią - majonez, musztarda, sól, pieprz, cukier - trochę octu - gdy ogórasy kiszone, gdy konserwowe - obowiązkowo część zalewy z ogórasów Wszystko koniecznie drobniutko krojone.
Moja salatka się trochę różni od Waszych. Składa się: 10 jaj. 3 średnie ziemniaki, 2 średnie marchewki, mała cebula,seler,10 dkg drobnej fasolki . To wszystko ugotowane. Dodać: 3 średnie ogórki, posiekaną natkę pietruszki i koniecznie 2 majonezy Świdnickie./ jest dobry w smaku i nie zawiera konserwantów/Może wygląd ten majonez ma mało ciekawy, bo blady. Przerzuciłam się na niego z innych niby dobrych.
U mnie w sałatce też jaja, marchew, pietruszka, seler, ogórek kiszony, jabłko kwaśne,groszek /moja mama robiła z fasolą białą , bez groszku/, natka, cebula nie zawsze, ale jak już to sparzona, no i ziemniaki bardzo rzadko, tzn. jak nie stoi nade mną moja córa i nie wymusza, żeby dać, to nie daję.
majonez sól, pieprz ogórki konserwowe jajka marchew gotowana jabłka kukurydza groszek ciecierzyca a ziemniaki dodaję bardzo rzadko, raczej omijam je Proporcje na oko
Ciekawe jak robicie tradycyjną sałate jarzynową, bo ile gospodyń tyle sałatek.
W każdym domu ma inny skład. Stąd moje pytanie;
śmietana czy majonez,
ogórki kiszone czy konserwowe,
dokładne proporcje jarzyn czy na oko,
groszek,cebula co jeszcze dodajecie do sałatki?
;)))Majonez bezsprzecznie;)
a do tego-kwaszone ogórki,gotowane ziemniaki,cebula,gotowane:marchew,pietruszka;
jabłka,grzybki marynowane,groszek z puszki,odrobina musztardy,dużo pieprzu.Proporcje ,,na oko''.
Pozdrawiam;)))
Niezła jest z surowymi pieczarkami- obranymi na poczatku roboty ze skórki, drobno pokrojonymi i wymieszanymi z całą porcją przewidzianego na sałatkę majonezu. Dodajemy na końcu, gdy juz wszystko pracowicie pokroimy.
Podobnie jak Sweetya, tylko nie dodaję grzybków (muszę spróbować). Ponadto dokładam natkę pietruszki.
i jeszcze gotowany seler
Robię dokładnie tak samo tylko bez natki pietruszki bo rodzinka protestuje. Proporcje także na oko.
Moja sałatka to : ziemniaki, marchew, kiszone ogóreki, jabłka, jaja na twardo, groszek konserwowy, natka pietruszki, musztarda, cytryna, majonez, sól i pieprz - składniki daję " na oko". Ziemniaków najwięcej i marchwii - to podstawa sałatki
jasia
Koniecznie! I parmezanik dla rozpusty!
Wszystko na oko. Marchew, ziemniaki, ogórki kiszone, jajka, groszek.Jabłka i cebula mi nie pasują, bo przy gotowanych warzywach za bardzo chrzęszczą w zębach. Do tego majonez z musztardą.
Moja sałatka to:ziemniaki,marchewka,pietruszka,seler/to wszystko gotowane/ do tego groszek lub kukurydza,por/biała część/,ogorek kiszony,jabłka,jajka, no i przede wszystkim majonez i.odrobina musztardy.
Moja słatka sklada się z :ziemniaków (po 2 szt na jedną marchew) marchewki, selera. korzenia pietruszki, jaja 2-3szt to wszystko gotowane do tego groszek konserwowy,kukurydza konserwowa, ogórek kiszony,por (biała część) no i oczywiście majonez sól (mało) pieprz naturalny mielony, papryka mielona ostra.Czasami dodaję jabłko jak robię dla większej liczby biesiadników
Moja sałatka jest typowa. Robię ją z: marchewki, pietruszki - warzywa gotowane, dodaję kukurydzę i groszek z puszki, jabłko, cebulkę lub pora, paprykę (świeżą lub konserwową), kiszone ogórki, jajka, czasami szczypiorek. No i oczywiście majonez. Ilość składników "na oko".
Mjonez Winiary, musztarda, zimniaki, marchewki, pietruszki, seler, por, groszek konserwowy, jajka, ogórki kiszone.
Oczywiście najlepsza na 2 dzień :)))
Pozdrawiam,
emiloos
- ziemniaki, marchew, duży seler, pietruszka i jajka - ugotowane
- ogórki konserwowe rzadziej kiszone
- cebula
- groszek konserwowy - rzadko, bo dzieci nie lubią
- majonez, musztarda, sól, pieprz, cukier
- trochę octu - gdy ogórasy kiszone, gdy konserwowe - obowiązkowo część zalewy z ogórasów
Wszystko koniecznie drobniutko krojone.
lubie dodac czerwona papryke pokrojona w kosteczke. taka salatka z papryka to calkiem inna bajka.
Moja salatka się trochę różni od Waszych. Składa się: 10 jaj. 3 średnie ziemniaki, 2 średnie marchewki, mała cebula,seler,10 dkg drobnej fasolki . To wszystko ugotowane. Dodać: 3 średnie ogórki, posiekaną natkę pietruszki i koniecznie 2 majonezy Świdnickie./ jest dobry w smaku i nie zawiera konserwantów/Może wygląd ten majonez ma mało ciekawy, bo blady. Przerzuciłam się na niego z innych niby dobrych.
U mnie w sałatce też jaja, marchew, pietruszka, seler, ogórek kiszony, jabłko kwaśne,groszek /moja mama robiła z fasolą białą , bez groszku/, natka, cebula nie zawsze, ale jak już to sparzona, no i ziemniaki bardzo rzadko, tzn. jak nie stoi nade mną moja córa i nie wymusza, żeby dać, to nie daję.
Dla niektórych jest o niebo lepsza z ziemniakami-np. dla mnie,a dla innych bez nich.Każdy ma swojego smaka...i bardzo dobrze;)))
Ja także jestem fanką świdnickiego.
majonez
sól, pieprz
ogórki konserwowe
jajka
marchew gotowana
jabłka
kukurydza
groszek
ciecierzyca
a ziemniaki dodaję bardzo rzadko, raczej omijam je
Proporcje na oko