Forum

Kuchenne porady

Jaka jest najlepsza zalewa octowa do śledzi

  • Autor: adamo Data: 2005-12-20 17:18:30

    prosze o przepis na najlepszą zalewe do śledzi dziękiii

  • Autor: Ilona Zielińska Data: 2005-12-20 17:30:35

    ja zawsze robie zalewe wg zasady:trzy czesci wody na jedna czesc octu , ale moze sie komus taka zalewa wydac zbyt kwasna wiec mozna zrobic rowniez cztery porcje wody na jedna porcje octu. calosc zagotowac z zielem angielskim, listkiem laurowym, cebulką i odrobiną cukru( pol lyzeczki). zalac sledzie i gotowe.

  • Autor: kikaGD Data: 2005-12-20 19:10:26

    Mój mąż lubi mocno "przegryzione", więc ja często robię półtora na trzy, do tego czubata łyżka cukru + płaska łyżka soli +  kilka ziaren pieprzu + kilka ziaren ziela + kilka goździków + kilkanaście ziarenek gorczycy + liść laurowy.

  • Autor: shoffix Data: 2005-12-20 20:23:47

    @kikaGD:
    Mój mąż lubi mocno "przegryzione"

    hihihihiiiiiiiiiiiiiiiii

    ja lubię świeżynki :)))

    śledzie "na ostro" :))) hihihiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

    pozdrawiam,
    shiludek
    \/
    /..\
    ---o00- \-00o---
    == shoffix ==

  • Autor: kikaGD Data: 2005-12-21 11:22:03

    ""ja lubię świeżynki :)))""

    Ależ Zajączku, przecież nie napisałam, że mąż lubi śledzie nadgryzione zębem czasu, tylko przegryzione - mocnym octem oczywiście.
    Ale bardzo się cieszę, że jeszcze potrafimy się śmiać, bo w ostatnich dniach zauważyłam dużą nerwowość wśród Żarłoczków.
    Pozdrawiam

  • Autor: grazka13 Data: 2005-12-20 19:51:35

    Moja rodzinka nie lubi ostrych śledzi, więz z reguły daję 6 szklanek wody, 1 szkl. octu 10%, 5 łyżek cukru, 2 łyżki soli, 3 duże cebule, parę plasterków marchewki, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe. Zalewę tę robię do matiasów i do ryb smażonych.

  • Autor: bahus Data: 2005-12-21 00:27:01

    Podaję moją wypróbowaną. Robię ją od 100 lat.

    Zalewa octowa do śledzi

    2 średnie cebule
    100 ml octu (10%)
    400 ml wody
    8 kulek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól

    Do rondla wlać ocet i wodę. Dodać pokrojoną w plastry cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. (niekoniecznie, wszystko zależy od "słoności" śledzi). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 5 min. Gotową zalewę ostudzić.

Przejdź do pełnej wersji serwisu