Bardzo Was proszę o radę dotyczącą łopatki. Dostałam kawał ładnej łopatki. Czy ona nadaje się tylko na mięso mielone? Chciałabym przyrządzić ją jako wędlinę na zimno do chleba, ale nie wiem czy się nadaje. Czy można ją potraktować jak karkówkę? Pomóżcie.... Pozdrawiam.
Prawdę mówiąc też mam spory kawałek łopatki z kością i leży sobie zamrożona... Myślałam, że zrobię z niej po prostu kotlety mielone. Ale chętnie poczytam Wasze sugestie. Pozdrawiam
Łopatkę, można potraktować jak szynkę. Można ją peklować i upiec. W ziołach jest wspaniała . Oczywiście jeżeli jest w jednym kawałku. Można ją nadziać suszonymi owocami. Jest wiele mozliwości... Jeżeli mam łopatkę, nieco "postrzępioną", robię z niej "bitki", lub gulasz. Właśnie zrobiłam z łopatki bogracz i czeka na święta, zamrożony. jasia
Może spróbujesz? http://wielkiezarcie.com/przepis8243.html Zastąp biodrówkę łopatką, ja czasem tak robię jak nie dostanę biodrówki. Poza tym każdy rodzaj gulaszu jest dobry, robię także pieczeń z łopatki (jak się uda dostać ładny kawałek w miarę w całości) - nacieram ją majerankiem, kolendrą, czosnkiem i tak leży kilka godzin w lodówce, potem wsadzam w nią ze 2 plastry wędzonego boczku i zwijam w wałek ciasno obwiązując sznurkiem. Jak boczek wystaje bo jest mięcho dziurawe to nic nie szkodzi - i tak jest dobre. Duszę 1 godzinę na 1 kg mięsa w żaroodpornym naczyniu na malućkim gazie uprzednio obsmażywszy ze wszystkich stron.
Dzięki serdeczne za wszystkie rady. Ja pójdę za radą Jasi i upiekę w całości! Przepis Emiloos bardzo mi przypadł do gustu i wypróbuję go przy najblizszej okazji. Papa
Polecam mój sprawdzony sposób na wykorzystanie łopatki. Oprócz kotletów możesz mięso upiec (podobnie jak karkówkę) lub zrobić coś takiego: http://wielkiezarcie.com/przepis5393.html Polecam.
Bardzo Was proszę o radę dotyczącą łopatki. Dostałam kawał ładnej łopatki. Czy ona nadaje się tylko na mięso mielone? Chciałabym przyrządzić ją jako wędlinę na zimno do chleba, ale nie wiem czy się nadaje. Czy można ją potraktować jak karkówkę? Pomóżcie.... Pozdrawiam.
Prawdę mówiąc też mam spory kawałek łopatki z kością i leży sobie zamrożona... Myślałam, że zrobię z niej po prostu kotlety mielone. Ale chętnie poczytam Wasze sugestie. Pozdrawiam
a ja zrobię z mojej zamrożonej-bogracz-z tego co wyczytałam może być jak najbardziej z wieprzowinki;)))
Marto! Właśnie wyczytałam, w internecie,że łopatka nadaje się do pieczenia i na rolady, również te podawane na zimno. Pozdarwiam
Łopatkę, można potraktować jak szynkę.
Można ją peklować i upiec. W ziołach jest wspaniała .
Oczywiście jeżeli jest w jednym kawałku.
Można ją nadziać suszonymi owocami.
Jest wiele mozliwości...
Jeżeli mam łopatkę, nieco "postrzępioną", robię z niej "bitki", lub gulasz.
Właśnie zrobiłam z łopatki bogracz i czeka na święta, zamrożony.
jasia
Może spróbujesz? http://wielkiezarcie.com/przepis8243.html Zastąp biodrówkę łopatką, ja czasem tak robię jak nie dostanę biodrówki. Poza tym każdy rodzaj gulaszu jest dobry, robię także pieczeń z łopatki (jak się uda dostać ładny kawałek w miarę w całości) - nacieram ją majerankiem, kolendrą, czosnkiem i tak leży kilka godzin w lodówce, potem wsadzam w nią ze 2 plastry wędzonego boczku i zwijam w wałek ciasno obwiązując sznurkiem. Jak boczek wystaje bo jest mięcho dziurawe to nic nie szkodzi - i tak jest dobre. Duszę 1 godzinę na 1 kg mięsa w żaroodpornym naczyniu na malućkim gazie uprzednio obsmażywszy ze wszystkich stron.
Nie wiem jak ty Kinga, ale ja spróbuję zrobić bogracz. Pozdrówka
Dzięki serdeczne za wszystkie rady. Ja pójdę za radą Jasi i upiekę w całości! Przepis Emiloos bardzo mi przypadł do gustu i wypróbuję go przy najblizszej okazji. Papa
Polecam mój sprawdzony sposób na wykorzystanie łopatki. Oprócz kotletów możesz mięso upiec (podobnie jak karkówkę) lub zrobić coś takiego:
http://wielkiezarcie.com/przepis5393.html
Polecam.