Forum

Kuchenne porady

Szczupak ale jak?

• Autor: monami9 Data: 2005-12-21 17:38:18

Mam ogromną prośbę, mam prawie czterokilogramowego szczupaka i kompletnie nie wiem jak go zrobić. Szukałam jakiegoś przepisu ale nie mogę nic znaleźć. Czy ktoś mi może polecić coś ciekawego. Może macie coś sprawdzonego i co to za ryba bo ja mam ze szczupakiem pierwszy raz do czynienia. Pozdrawiam i dziękuję z góry.

• Autor: Sweetya Data: 2005-12-21 19:59:39

http://www.smaczne-szoste.niegadaj.pl/
    -zajrzyj może tutaj.Ostatnio tę stronę polecała Słodka Niunia-jest tam wiele ,,rybnych''przepisów.;)))

• Autor: ajra Data: 2005-12-21 21:03:30

Mam w domu taa babciką baaaaardzo starą książkę jeszcze po pra pra pra babci (końcówka 1800 roku) i tam jest wiele przepisów na szczupaka, m.in. znalazłam przepis na szczupaka faszerowanego po żydowsku:

Szczupaka oskrobać, sprawić i wypłukać. Odkroić łeb, a całą skórę ostrożnie ściągnąć aż do ogona. Całe mięso odskrobac od ości i posiekać. Dwie bułki namoczyć w mleku i dobrze wycisnąć, utrzeć na tarce trzy sparzone cebule, dodac pieprz, sól i trochę gałki muszkatołowej. Łyżkę masła utrzeć z jednym jajem, włożyć w nie posiekane mięso z ryby, bułki i cebulę, wyrobić dobrze razem i nałożywszy ten farsz w skórę ze szczupaka, uformować na kształt ryby, przystawić głowę, ułożyc rybę w brytfance na szatkowanej włoszczyźnie - podlać trochę wodą , dodać łyżkę masła i dusic na wolnym ogniu pod przykryciem najmniej godzinę. Podawać można w tym sosie z jarzynam,w którym się dusiła ale najpierw trzeba go doprawić pół łyżką mąki lub z sosem chrzanowym. Krajać rybę w cienkie plastry jak mięso i zjadać :-)
    Przepis jest na 3-4 funtowego szczupaka (czyli ok. 2 kg). :-)

• Autor: emiloos Data: 2005-12-22 08:15:32

Ja bym podzieliła na dzwonka i usmażyła dodając na końcu masła albo upiekła w folii w piekarniku - tak po prostu.

• Autor: monami9 Data: 2005-12-22 12:02:50

Bardzo Wam dziękuję bo już nie wiedziałam jak się do niego zabrać. Na pewno coś wybiorę. I zaraz się zabieram za robotę. Jeszcze raz bardzo dziękuję. Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu