Forum

Kuchenne porady

Czas i temp. pieczenia

• Autor: renataz36 Data: 2005-12-23 06:57:23

Cześć kochani mam pytanie tak na szybko, niedawno kupiłam sobie WRESZCIE porządną kuchnie z elektrycznym piekarnikiem i dziś będę piekła pierwsze w nim ciasto. Dokładnie chodzi mi o sernik, taki na kruchym spodzie z brzoswinkami, (na zyczenie syna) Proszę o podpowiedzi w jakiej temperaturze należy go upiec i jak długo? Aha no i czy serniki najlepiej wstawić do nagrzanego czy zimnego piekarnika?

• Autor: elas Data: 2005-12-23 08:39:40

Witaj. Sernik wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę pół godziny w temp. 170st c i nastęne pół godziny w temp. 200st C. To jest sernik z 1,5kg sera.
    Udanego wypieku.

• Autor: ekkore Data: 2005-12-23 08:53:59

Temperatura pieczenia jest zależna od rodzaju piekarnika. 200 stopni jednego nie równa się 200 innego. Także dobrze abyś najpierw wypróbowała na jakimś innym cieście. Ja piekę w temp. 180 stopni przez godzinę - w połowie zaglądam przez szybkę - gdy jest zrumieniony zmniejszam temperaturę (nie wolno otwierać bo siądzie). Potem, już po upieczeniu, zostawiam przy zamknietych drzwiach jeszcze 10 minut, a następnie znowu 10 minut przy otwartych - celem powolnego wyrównywania temperatury. Zawsze jest równiutki i nie popękany.

• Autor: msmilawa Data: 2005-12-23 10:13:40

Witam. Ja taki sernik piekę 60 min w temp.200 st.C , ale po 20-30 min. przykrywam ciasto folią aluminiową aby się nie przypaliło. Piekarnik ustawiam w pozycji pieczenia góra i dół.Oczywiście wkładam ciasto do nagrzanego piekarnika. Zawsze się udaje , mam to już wypróbowane.
    Życzę udanego wypieku i oczywiście Wesołych Świąt.

Przejdź do pełnej wersji serwisu