Kilka dni temu zrobiłam piernik i wyrósl taki ładny, że mój mąż wpadł na pomysł, że zjemy go teraz a na święta upiekę drugi. Zgodziłam się bo łasuch ze mnie ogromny. No i upiekłam wczoraj drugi piernik, dzisiaj przyszła mama i mówię jej że ukroję jej piernika to będzie miała na święta trochę. Przekroiłam go na pół a tam co ..... zakalec!!!!!!! I to ogromny. I co teraz, jak ja gości takim ciastem poczęstuję?
Witaj, szkoda że tak się stało ale może zrób szybciutko proszty piernik wylewany, on zawsze się udaje ja dodaję do niego trochę bakali i jest rewelacyjny mięciutrki i przede wszystkim pierońsko szybko się go robi, oto przepis:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem, dodać mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika, mieszjąc dokładać powidło, na końcu dodac tłuszcz i dobrze wymieszać. Dodać bakalie i do foremki ja pieke w keksowej najczęściej ale w normalnej średniej też wychodzi wysoki i pyszny polewam go polewą i obsypuję pociachanymi drobniutko orzechami włoskimi..
Kilka dni temu zrobiłam piernik i wyrósl taki ładny, że mój mąż wpadł na pomysł, że zjemy go teraz a na święta upiekę drugi. Zgodziłam się bo łasuch ze mnie ogromny. No i upiekłam wczoraj drugi piernik, dzisiaj przyszła mama i mówię jej że ukroję jej piernika to będzie miała na święta trochę. Przekroiłam go na pół a tam co ..... zakalec!!!!!!! I to ogromny. I co teraz, jak ja gości takim ciastem poczęstuję?
Witaj, szkoda że tak się stało ale może zrób szybciutko proszty piernik wylewany, on zawsze się udaje ja dodaję do niego trochę bakali i jest rewelacyjny mięciutrki i przede wszystkim pierońsko szybko się go robi, oto przepis:
400g mąki, 120g margaryny, 250g cukru, 2 jaja, 4 łyżki powideł, 3 łyżeczki kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka sody, bakalie.
Margarynę roztopić i ostudzić. Jaja z cukrem ubić mikserem, dodać mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika, mieszjąc dokładać powidło, na końcu dodac tłuszcz i dobrze wymieszać. Dodać bakalie i do foremki ja pieke w keksowej najczęściej ale w normalnej średniej też wychodzi wysoki i pyszny polewam go polewą i obsypuję pociachanymi drobniutko orzechami włoskimi..
SMACZNEGO I WESOŁYCH ŚWIĄT!!!