Potrzebuję przepisu na śledź pod pierzynką. Wiem że jest kilka wersji ale ja szukam takiej z buraczkami. Nie pamiętam tylko jakie były warstwy i co po kolei. Jeśli ktoś by dysponował to bardzo proszę o przepis. Bo chciałam zrobic na jutro. Śledzie juz mam ale co dalej? Dziekuję z góry i pozdrawiam.
Nie wiem czy o takie śledzie Ci chodzi, ale może zerkniesz...
Warstwy od dołu: I- 2-3 drobno pokrojone filety śledziowe, II- 2 cebule pokrojone w kostkę doprawione solą i pieprzem, III-2-3 gotowane ziemniaki, starte na tarce o grubych oczkach, polane paroma łyżkami majonezu, IV-2-3 buraki gotowane, starte tak jak ziemniaki i pokropione sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, V-2-3 jajka na twardo, również starte na takiej tarce jak ziemniaki doprawione solą i pieprzem, udekorowane natką pietruszki (naczynie należy wysmarować majonezem przed ułożeniem warstw)
Tyle co do sałatki, gorzej co do tej pierzynki. Myślę,że można coś jeszcze dodać. Mnie osobiście w takiej wersji smakuje. Może spróbujesz. Pozdrawiam! Kaśka! Wesołych Świąt!
Właśnie skonsumowałam, moją "Szubę", jak nazywają to między innymi Ukaraińcy. Pychota. Przepis Tatiany z Kijowa: 10 filetów śledziowych pokrojony w kostkę 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 5 buraków ugotowanych w łupinach 5 dużych marchwi ugotowanych w łupinach może być kiszony ogórek majonez Na spód naczynia kładziemy starte na grubej tarce ziemniaki, na to śledzie. Lekko kropimy majonezem, potem nakładamy marchew, Rónież startą na grubej tarce, potem ewentualnie ogórek kiszony, następnie buraki starte na grubej tarce. Na to nakładamy majonez. Warstwy jarzyn doprawiamy do smaku pieprzem. Warstwy jarzyn i śledzi można powtarzać, ale zawsze na wierzchu powinny być buraki. "Szubę" robimy dobę wcześniej lub przynajmniej kilka godzin wcześniej, aby nabrała smaku i ładnego koloru. Ja ten przepis trochę zmodyfiokwałam i na warstwę śledzi kładę jeszcze drobno pokrojoną cebulkę, bardzo mi do tego pasuje, ale nie jest konieczna. Smacznego.
Dziewczyny chyba właśnie o to mi chodziło. Dzięki bardzo bo już buraczki gotowe i czekają. Zaraz sie zabieram choc już bardzo późno. Dzięki bardzo i pozdrawiam. A chodziło mi o filety śledziowe małosolne.
Dzięki za podpowiedzi. Skorzystałam po troszku ze wszystkiego i wyszło naprawdę pysznie.Zrobiłam tak: 1.ugotowane w mundurkach ziemniaki, obrane i starte na tarce jarzynowej wymieszane z solą i pieprzem 2.śledzie, wcześniej zamarynowane, pokrojone w kostkę 3.drobno pokrojona cebulka 4.majonez ale tak niewiele 5.ugotowana i obana marchew, starta na jarzynowej tarce doprawiona solą i pieprzem 6.ogórki korniszony pokrojone w kostkę 7.ugotowane buraczki starte na jarzynowej tarce 8.spora warstwa majonezu. Na wierzch starłam na hjarzynowej tarce ugotowane na twardo jajka i przybrałam zielona pietruszką. Wyszło bardzo smaczne i ja chociaż nie lubię śledzi zjadłam ze smakiem. Jeszcze raz dziękuję za Wasze podpowiedzi. Pozdrawiam
hey, ja jeszcze dodaje pokrojone w malutka kostke jablko, a majonez mieszkam ze smietana kwasna...mniam :)i przekladam wszystko w szklanej misce :) Holendrzy kochaja ta salatke :)
Potrzebuję przepisu na śledź pod pierzynką. Wiem że jest kilka wersji ale ja szukam takiej z buraczkami. Nie pamiętam tylko jakie były warstwy i co po kolei. Jeśli ktoś by dysponował to bardzo proszę o przepis. Bo chciałam zrobic na jutro. Śledzie juz mam ale co dalej? Dziekuję z góry i pozdrawiam.
Nie wiem czy o takie śledzie Ci chodzi, ale może zerkniesz...
Warstwy od dołu:
I- 2-3 drobno pokrojone filety śledziowe,
II- 2 cebule pokrojone w kostkę doprawione solą i pieprzem,
III-2-3 gotowane ziemniaki, starte na tarce o grubych oczkach, polane paroma łyżkami majonezu,
IV-2-3 buraki gotowane, starte tak jak ziemniaki i pokropione sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym,
V-2-3 jajka na twardo, również starte na takiej tarce jak ziemniaki doprawione solą i pieprzem, udekorowane natką pietruszki
(naczynie należy wysmarować majonezem przed ułożeniem warstw)
Tyle co do sałatki, gorzej co do tej pierzynki. Myślę,że można coś jeszcze dodać. Mnie osobiście w takiej wersji smakuje.
Może spróbujesz. Pozdrawiam! Kaśka! Wesołych Świąt!
Właśnie skonsumowałam, moją "Szubę", jak nazywają to między innymi Ukaraińcy. Pychota.
Przepis Tatiany z Kijowa:
10 filetów śledziowych pokrojony w kostkę
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
5 buraków ugotowanych w łupinach
5 dużych marchwi ugotowanych w łupinach
może być kiszony ogórek
majonez
Na spód naczynia kładziemy starte na grubej tarce ziemniaki, na to śledzie. Lekko kropimy majonezem, potem nakładamy marchew, Rónież startą na grubej tarce, potem ewentualnie ogórek kiszony, następnie buraki starte na grubej tarce. Na to nakładamy majonez. Warstwy jarzyn doprawiamy do smaku pieprzem. Warstwy jarzyn i śledzi można powtarzać, ale zawsze na wierzchu powinny być buraki. "Szubę" robimy dobę wcześniej lub przynajmniej kilka godzin wcześniej, aby nabrała smaku i ładnego koloru. Ja ten przepis trochę zmodyfiokwałam i na warstwę śledzi kładę jeszcze drobno pokrojoną cebulkę, bardzo mi do tego pasuje, ale nie jest konieczna. Smacznego.
jakie śledzie? Solone, mtijasy czy świeże?
Bahus
Chodzi o matiasy, lekko solone, moczy się je jakieś 2 godziny, maja być lekko słone.
Witam Cię, chciałem podpowiedziec że podobną sałatkę tylko bez buraczków podałem, w przepisie Sałatka śledziowa mamy. Też jest pyszna.
Oj tak-znam te sałatkę Lajana....
Pycha
Dziewczyny chyba właśnie o to mi chodziło. Dzięki bardzo bo już buraczki gotowe i czekają. Zaraz sie zabieram choc już bardzo późno. Dzięki bardzo i pozdrawiam. A chodziło mi o filety śledziowe małosolne.
a ja robię tak http://wielkiezarcie.com/przepis6729.html
Dzięki za podpowiedzi. Skorzystałam po troszku ze wszystkiego i wyszło naprawdę pysznie.Zrobiłam tak:
1.ugotowane w mundurkach ziemniaki, obrane i starte na tarce jarzynowej wymieszane z solą i pieprzem
2.śledzie, wcześniej zamarynowane, pokrojone w kostkę
3.drobno pokrojona cebulka
4.majonez ale tak niewiele
5.ugotowana i obana marchew, starta na jarzynowej tarce doprawiona solą i pieprzem
6.ogórki korniszony pokrojone w kostkę
7.ugotowane buraczki starte na jarzynowej tarce
8.spora warstwa majonezu.
Na wierzch starłam na hjarzynowej tarce ugotowane na twardo jajka i przybrałam zielona pietruszką. Wyszło bardzo smaczne i ja chociaż nie lubię śledzi zjadłam ze smakiem. Jeszcze raz dziękuję za Wasze podpowiedzi. Pozdrawiam
hey, ja jeszcze dodaje pokrojone w malutka kostke jablko, a majonez mieszkam ze smietana kwasna...mniam :)i przekladam wszystko w szklanej misce :) Holendrzy kochaja ta salatke :)