Forum

Gawędy o jedzeniu

Jak robicie łososia na Sylwestra?

  • Autor: lubczyk69 Data: 2005-12-28 17:50:08

    Czy łosoś z tej okazji jest w polskich domach takim samym przykazaniem jak karp w Wigilię? Obojętnie w jaki dzień, lubię łososia tylko w wędzonej postaci. Świeży mi nie podchodzi chyba, że zrobiony z radicchio i jabłkiem.

  • Autor: gosia64 Data: 2005-12-28 18:26:46

    Ja Ci polecam carpaccio z lososia wedzonego. Pokrojonego w cieniutkie plasteki lososia ukladasz na polmisku warstwami i kazda warstwe polewasz sosem zrobinym z oliwy i cytryny z dodatkiem bialego pieprzu. Pychotka!!!

  • Autor: lubczyk69 Data: 2005-12-28 18:39:38

    Dzięki. W tym roku gdy wybije północ, do sekta podam mus z łososia wędzonego z kawiorem > również z łososia :-)

  • Autor: jolus Data: 2005-12-28 21:04:33

    wędzonego łososia zawijam z serkiem białym np. delfina wymieszanm z kawiorem - robie takie małe roladki, podane na sałacie , udekorowane cytryną

  • Autor: marinik Data: 2005-12-28 21:31:08

    gravlax lub tatar !!!!!!!!

  • Autor: Uretan Data: 2005-12-31 21:21:29

    Abssolutnie popieram - TATAR. To je pycha. Przyprawiony solą, pieprzem i sosem sojowym. Orgazm kulinarny. A co do wędzonego (szczególnie norweskiego) zgadzam się z Klaraxem co do nagłego hamowania

  • Autor: woila Data: 2005-12-28 23:19:43

    Drogi Lubczyku, ja na wigilię robiłam łososia wg przepisu Magdzik221, tylko,że w przepisie jest karp. Uwierz mi,że jest doskonały. Prosty i szybki w wykonaniu. Oczywiście nie wędzony, a świeży i koniecznie smażony na oliwie z oliwek. Pozdrawiam, woila.

  • Autor: klarax Data: 2005-12-29 16:48:43

    Mam łososia po dziurki w nosie: Przeżarłem się nim: http://wielkiezarcie.com/przepis12310.html
    Jeżeli, to jeszcze tylko solony, bo wędzony smakuje, jak opony po nagłym hamowaniu
    A na Sylwestra to tylko dam psom walerianę na uspokojenie przy fajerwerkach z ulicy...

  • Autor: Uleczka Data: 2005-12-29 17:24:22

    http://wielkiezarcie.com/przepis11250.html

  • Autor: Sweetya Data: 2005-12-30 10:28:47

    W moim domu nie ma tradycjii przyrządzania łososia na Sylwestra-nawet zdziwiłam się ,że takowa istnieje-czyli nie przygotowuję go wcale;)))

  • Autor: maciej75 Data: 2006-01-05 14:07:20

    hallo, na łososia przepychota jest pasta - jajka, kapary w kostkęi koperek, może być suszony - mi najbardziej pasi koperek kamisa. Pastę letko wymieszać i położyć na wędzonego łososia. Można przystroić groszkiem. smacznego

Przejdź do pełnej wersji serwisu