Forum

Kuchenne porady

Szukam przepisu - wołowina (chyba :)) na słodko kwaśno

• Autor: orted Data: 2006-01-03 22:39:54

Trafiłem kiedyś na znakomity przepis, którego niestety nie pamiętam. Wiem, że pochodził z jakiejś gazety, więc może ktoś z Forumowiczów również na niego trafił. Podejrzewam, że można by poimprowizować na podstawie tego co z przepisu pamiętam, ale niestety nie jestem wprawionym kucharzem, więc improwizowanie zostawię innym.
    Z tego, co pamiętam, przepis pochodził z kuchni chińskiej (lub podobnej). Składniki, jakie były wymienione to: wołowina, ananas, marchewka, koncentrat pomidorowy, czosnek... i wiele innych warzy :). Na pewno było też potrzebne jajko, sos sojowy, mąka, papryka słodka, curry (chyba), ocet. Z przygotowanie pamiętam: koncentrat pomidorowy mieszamy z zalewą z ananasa, doprawiamy cukrem, octem lub cytryną (lub jednym i drugim),gotujemy (nie wiem jak długo i nie wiem czy nie pominąłem jakichś składników). Z mąki, jajka, odrobiny sosu sojowego i całej reszty składników, o których nie pamietam, przygotowujemy cos na kształt ciasta, w którym maczamy kawałki podgotowanego wcześniej mięsa. Tak przygotowane mięso smażymy na dość głębokim oleju. Z tego co pamiętam, warzywa wraz z ananasem były podsmażane osobno, niezbyt długo, aby zachowały kruchość. Potem należało wymieszać sos, mięso i warzywa i dusić przez chwilę. Danie podawane było z ryżem. Pamiętam, że było bardzo dobre :). Jeżeli ktoś ma dostęp do tego przepisu, lub ma pomysł jak to zrobić bez przepisu, to byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Jak widać, nie znam ani sładników (łącznie z przyprawami), ani proporcji, ani czasów kolejnych etapów. Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

• Autor: irena sikora Data: 2006-01-04 08:46:31

Hej! Nie wiem czy o ten przepis ci chodzi ale akurat wczoraj przeglądałam stare "KUCHNIE" i jest przepis na "WIeprzowinę słodko- kwasną"
    Oto on : 50 dag chudej wieprzowiny bez kosci
                 1/3 szklanki maki pszennej  
                 1/2 lyżeczki proszku do pieczenia
                  1 łyżeczka soli
                 do smazenia 1/2 szklanki oleju

SOS :
                  1 puszka ananasa w kawalkach (45 dag)
                   3 marchewki (25 dag)
                   1 zielona papryka (15 dag)
                   2 lyżki octu winnego
                    1 łyzka mąki kukurydzianej
                    2 łyzki cukru
                    sól

Mąkę, sól, proszek wymieszać, połączyć z 1/3 szklanki wody i wyrobić na jednolita masę.Mięso umyc, pokroic w kostke o boku 2,5 cm, wrzucić do ciasta odstawic.
    Olej wlać do woka lub na głęboką patelnię i rozgrzać do temp.190 oC.Wyjmowac kawałki mięsa z ciasta łyzka cedzakową, smazyc na rumiano i odkładac na talerz wylożony bibułą.Zlac reszte tłuszczu, pozostawiająć 1 łyzkę.
    Przygotowac sos: marchew umyć, obrać, pokroić na plasterki, papryke umyć, oczyścić z gniazd i pokroić w kostkę.Na rozgrzany tłuszcz wrzucić marchew i smażyć 3 min., następnie dodac paprykę, sok ananasowy wymieszany z mąka kukurydzianai octem,kawalki ananasa, cukier i sól.Zagotowac stale mieszając, a kiedy sos zgęstnieje, dodac mieso i dusic ok.5 min..Podawać z ryżem na sypko.(6 porcji) - KUCHNIA Luty 1997
    Pozdrawiam!Irena

• Autor: inka21 Data: 2006-01-04 10:39:07

znalazłam taki przepis: http://wielkiezarcie.com/przepis5903.html ,powodzenia ,inka21

Przejdź do pełnej wersji serwisu