Forum

Kuchenne porady

Przepis na kurczaka po chinsku szukam!!1

  • Autor: blondgirl Data: 2006-01-06 23:30:03

    Witam serdecznie,bedac w Usa zajadalam sie kurczaczkiem w chinskiej restauracji ktorego nazwa brzmiala General TSo Chicken
    dla niewtajemniczonych powiem im byly to kawalki kurczaka w jakims pysznym ciescie o smaku pomaranczowym
    wie ktos moze jak takie cudo przyzadzic?bede wdzieczna za wszytskie odpowiedzi pozdrawiam

  • Autor: dorota40 Data: 2006-01-07 14:27:40

    No dzięki ,ale ja tak dobrze po angielsku nie kumam.....

  • Autor: krista Data: 2006-01-07 16:04:19

    Dorotka - abys sie nie nudzila to podaje tlumaczenie do linku, ktory podala Borgia, biszkopta juz masz , a teraz pora na "chinskie", mam nadzieje, ze nic nie "zgubilam" z przepisu:
    1 szklanka = 240 ml
     1 lyzka = 15 ml
     1 lyzeczka = 5 ml

    1 duze jajko, ubic /rozbeltac/
    1/4 lyzeczki soli
    1/2 lyzeczki swiezo ususzonych ziarnek pieprzu "sichuan"
    2 lyzki maki ziemniaczanej
    2 duze nogi kury /udek/
    2 (3/4 z 0,454kg = ok. 35 dkg) piersi kurzych, usunac kosci i skore, tluszcz i zyly, pokroic w paski
    1 lyzka maki ziemniaczanej, do posypania

    sos:
    2 1/2 lyzki ciemnego sosu sojowego albo grzybowego
    1 lyzeczka posiekanego czosnku
    1 lyzka posiekanego swiezego imbiru
    2 lyzki sosu "hoisin"
    3 lyzeczki cukru
    3 lyzeczki octu chinskiego z ryzu
    1 1/2 lyzeczki wina ryzowego "sho-hsing"
    6 malych ususzonych, ostrych papryczek chilii
    1/4 szklanki drobno posiekanej dymki


    3 1/2 szklanki oleju z orzeszkow ziemnych albo oleju do smazenia, do glebokiego smazenia i do "stir-frying"

    1,W mozdzierzu rozetrzec Sichuan pieprz z sola na puder, posypac pokrojonego kurczaka ta mikstura.
    2. W misce, zmieszac jajko, i 2 lyzki maki ziemniaczanej.
    3. Wlozyc do miski pokrojonego kurczaka, wymieszac dokladnie, i zostawic na min. 15  min do zamarynowania.
    4. W malej miseczce, polaczyc "mokre" skladniki sosu, cukier i zostawic.
    5. Rozegrzac wok /patelnie/ na ostrym ogniu.
    6. Wlac olej i nagrzac go do 177 C / 350 F/.
    7. Uzywajac szczypce, wyjmowac pokrjanego kurczaka i opsypywac maka ziemniaczana i smazyc w glebokim tluszczu.
    8. Smazyc przez 1 1/2 do 2 min., do czasu az kurczak bedzie brazowy i chrupki.
    9. Wyjmowac kurczaka lyzka cedzakowa i osaczyc dokladnie.
    10. Wylaczyc ogien.
    11. Wylej olej, zostawiajac 1 1/2 lyzki w patelni.
    12. Rozegrzej patelnie na ostrym ogniu, az pojawi sie dym z oleju.
    13. Teraz wloz papryczki chili i smaz je przez 1 min, mieszajac.
    14. Dodaj czosnek i imbir oraz dymke i smaz mieszajac przez 30 sekund.
    15. Dodaj kurczaka, smaz mieszajac, przez 1 minute.
    16. Zamieszaj miksture na sos, i wlej ja do patelni, wymieszaj dokladnie, i smaz do czasu az kawalki kurczaka beda calkowicie pokryte sosem, okolo 1 1/2 min.
    17. Wylacz ogien, i serwuj.

    Smacznego i pozdrawiam.

  • Autor: dorota40 Data: 2006-01-07 22:37:47

    Krista jesteś super!!!! Dzięki za tłumaczenie.

Przejdź do pełnej wersji serwisu