Witam serdecznie,bedac w Usa zajadalam sie kurczaczkiem w chinskiej restauracji ktorego nazwa brzmiala General TSo Chicken dla niewtajemniczonych powiem im byly to kawalki kurczaka w jakims pysznym ciescie o smaku pomaranczowym wie ktos moze jak takie cudo przyzadzic?bede wdzieczna za wszytskie odpowiedzi pozdrawiam
Dorotka - abys sie nie nudzila to podaje tlumaczenie do linku, ktory podala Borgia, biszkopta juz masz , a teraz pora na "chinskie", mam nadzieje, ze nic nie "zgubilam" z przepisu: 1 szklanka = 240 ml 1 lyzka = 15 ml 1 lyzeczka = 5 ml
1 duze jajko, ubic /rozbeltac/ 1/4 lyzeczki soli 1/2 lyzeczki swiezo ususzonych ziarnek pieprzu "sichuan" 2 lyzki maki ziemniaczanej 2 duze nogi kury /udek/ 2 (3/4 z 0,454kg = ok. 35 dkg) piersi kurzych, usunac kosci i skore, tluszcz i zyly, pokroic w paski 1 lyzka maki ziemniaczanej, do posypania
3 1/2 szklanki oleju z orzeszkow ziemnych albo oleju do smazenia, do glebokiego smazenia i do "stir-frying"
1,W mozdzierzu rozetrzec Sichuan pieprz z sola na puder, posypac pokrojonego kurczaka ta mikstura. 2. W misce, zmieszac jajko, i 2 lyzki maki ziemniaczanej. 3. Wlozyc do miski pokrojonego kurczaka, wymieszac dokladnie, i zostawic na min. 15 min do zamarynowania. 4. W malej miseczce, polaczyc "mokre" skladniki sosu, cukier i zostawic. 5. Rozegrzac wok /patelnie/ na ostrym ogniu. 6. Wlac olej i nagrzac go do 177 C / 350 F/. 7. Uzywajac szczypce, wyjmowac pokrjanego kurczaka i opsypywac maka ziemniaczana i smazyc w glebokim tluszczu. 8. Smazyc przez 1 1/2 do 2 min., do czasu az kurczak bedzie brazowy i chrupki. 9. Wyjmowac kurczaka lyzka cedzakowa i osaczyc dokladnie. 10. Wylaczyc ogien. 11. Wylej olej, zostawiajac 1 1/2 lyzki w patelni. 12. Rozegrzej patelnie na ostrym ogniu, az pojawi sie dym z oleju. 13. Teraz wloz papryczki chili i smaz je przez 1 min, mieszajac. 14. Dodaj czosnek i imbir oraz dymke i smaz mieszajac przez 30 sekund. 15. Dodaj kurczaka, smaz mieszajac, przez 1 minute. 16. Zamieszaj miksture na sos, i wlej ja do patelni, wymieszaj dokladnie, i smaz do czasu az kawalki kurczaka beda calkowicie pokryte sosem, okolo 1 1/2 min. 17. Wylacz ogien, i serwuj.
Witam serdecznie,bedac w Usa zajadalam sie kurczaczkiem w chinskiej restauracji ktorego nazwa brzmiala General TSo Chicken
dla niewtajemniczonych powiem im byly to kawalki kurczaka w jakims pysznym ciescie o smaku pomaranczowym
wie ktos moze jak takie cudo przyzadzic?bede wdzieczna za wszytskie odpowiedzi pozdrawiam
No dzięki ,ale ja tak dobrze po angielsku nie kumam.....
Dorotka - abys sie nie nudzila to podaje tlumaczenie do linku, ktory podala Borgia, biszkopta juz masz , a teraz pora na "chinskie", mam nadzieje, ze nic nie "zgubilam" z przepisu:
1 szklanka = 240 ml
1 lyzka = 15 ml
1 lyzeczka = 5 ml
1 duze jajko, ubic /rozbeltac/
1/4 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki swiezo ususzonych ziarnek pieprzu "sichuan"
2 lyzki maki ziemniaczanej
2 duze nogi kury /udek/
2 (3/4 z 0,454kg = ok. 35 dkg) piersi kurzych, usunac kosci i skore, tluszcz i zyly, pokroic w paski
1 lyzka maki ziemniaczanej, do posypania
sos:
2 1/2 lyzki ciemnego sosu sojowego albo grzybowego
1 lyzeczka posiekanego czosnku
1 lyzka posiekanego swiezego imbiru
2 lyzki sosu "hoisin"
3 lyzeczki cukru
3 lyzeczki octu chinskiego z ryzu
1 1/2 lyzeczki wina ryzowego "sho-hsing"
6 malych ususzonych, ostrych papryczek chilii
1/4 szklanki drobno posiekanej dymki
3 1/2 szklanki oleju z orzeszkow ziemnych albo oleju do smazenia, do glebokiego smazenia i do "stir-frying"
1,W mozdzierzu rozetrzec Sichuan pieprz z sola na puder, posypac pokrojonego kurczaka ta mikstura.
2. W misce, zmieszac jajko, i 2 lyzki maki ziemniaczanej.
3. Wlozyc do miski pokrojonego kurczaka, wymieszac dokladnie, i zostawic na min. 15 min do zamarynowania.
4. W malej miseczce, polaczyc "mokre" skladniki sosu, cukier i zostawic.
5. Rozegrzac wok /patelnie/ na ostrym ogniu.
6. Wlac olej i nagrzac go do 177 C / 350 F/.
7. Uzywajac szczypce, wyjmowac pokrjanego kurczaka i opsypywac maka ziemniaczana i smazyc w glebokim tluszczu.
8. Smazyc przez 1 1/2 do 2 min., do czasu az kurczak bedzie brazowy i chrupki.
9. Wyjmowac kurczaka lyzka cedzakowa i osaczyc dokladnie.
10. Wylaczyc ogien.
11. Wylej olej, zostawiajac 1 1/2 lyzki w patelni.
12. Rozegrzej patelnie na ostrym ogniu, az pojawi sie dym z oleju.
13. Teraz wloz papryczki chili i smaz je przez 1 min, mieszajac.
14. Dodaj czosnek i imbir oraz dymke i smaz mieszajac przez 30 sekund.
15. Dodaj kurczaka, smaz mieszajac, przez 1 minute.
16. Zamieszaj miksture na sos, i wlej ja do patelni, wymieszaj dokladnie, i smaz do czasu az kawalki kurczaka beda calkowicie pokryte sosem, okolo 1 1/2 min.
17. Wylacz ogien, i serwuj.
Smacznego i pozdrawiam.
Krista jesteś super!!!! Dzięki za tłumaczenie.