Forum

Kuchenne porady

jak kroicie biszkopt na torcik???

  • Autor: awonli Data: 2006-01-09 11:07:48

    Hej moje pytanko dotyczy problemu który zawsze mnie nurtował:)))Jak przekroić krążek biszkoptowy na równe części? słyszałam o krojeniu nitka-ale mi jakos to nie szło:(((. Nozem wychodzi wiem z doswiadczenia nierówno. Ostatnio wzięłam sie na sposób mojej babci i najpierw przekrawam biszkopt na dwie połowki a potem te połówki dopiero "rozkrawam" na krązki.i skłądam z powrotem zlepiając masa. Wychodzi nieźle , ale moze ktoś z Was ma jakies lepsze pomysły??pozdrawiam

  • Autor: Sweetya Data: 2006-01-09 11:16:56

    Do krojenia tortu jest taki specjalny nóż-o baaardzo długim ostrzu-dłuższym od średicy tortu-wtedy rzeczywiście wychodzi równo.Niestety jeszcze nigdzie takiego nie spotkałam-może w sklepach z artykułami dla cukierników...o krojeniu nitką słyszałam,ale widocznie z techniką gorzej-bo marnie mi to wyszło.Tak więc po prostu kroję nożem,albo gdy mam więcej czasu piekę po prostu blaty osobno-np. w przypadku torciku Dobosza-co jest wymagane,bo tam musi być dużo cieniutkich spodów.Pozdrawiam;)))
    O właśnie-widzę ,że Ania też wspomniała o tym nożu...

  • Autor: angela Data: 2006-01-09 11:26:48

    Mam długi nóż piłę i przekrawam tort tym nożem. Jeśli przekroję blaty krzywo to wyrównuję to wszystko kremem.

  • Autor: awonli Data: 2006-01-09 11:30:37

    NO A GZDZIE KUPIC TEN CUD NÓŻ???widziałam długie ale nie aż tak... bo ja jak robie torcik to w tortownicy o srednicy dobrze ponad 30 cm...

  • Autor: shoffix Data: 2006-01-09 12:51:17

    hihiii idealną ma szerokość ten "scyzoryk"

    pozdrawiam,
    shiludek

    '\/'
    /. .\
    --o00- \ -00o--
    shoffix
    * * * * * * * *

  • Autor: pika15 Data: 2006-01-09 12:48:16

    Ja pierwsze nadkraawam boki nożem tak na 1 cm. a póżniej nitka i trzymając biszkopt (ktoś do pomocy albo brzuch)  przeciagam nitkę. Najlepiej jest kroić na 2 dzień.

  • Autor: nikolka19 Data: 2006-01-09 13:37:23

    ja nadkrawam wokół o potem nitką ale stylonową bo wtedy dobrze przecina tylko biszkopt musi być dobrze ostygnięty

  • Autor: angela Data: 2006-01-09 13:44:15

    Moj nóż kupiłam jeszcze w latach 80 w Czechosłowacji. Ma już swoje latka.

  • Autor: bahus Data: 2006-01-09 15:04:19

    W Belgii widziałem taki specjalny nóż ok. 50 cm długości, z ustawianymi po obu stronach noża ogranicznikami wysokości. Biszkopt się kładło na stole (duża równa powierzchnia) i po ustawieniu wysokości się kroiło. Prościzna. Widziałem efekty...idealnie. Niestety kupić tego nie można, ale można zamówić np u ślusarza.
    Bahus

  • Autor: awonli Data: 2006-01-10 10:05:01

    DZIEKI ZA PORADY:)ide do Dziadka zwinąć kawałek żyłeczki:)))) bo ten nóż to chyba pozostanie w sferze marzeń...

Przejdź do pełnej wersji serwisu