Forum

Kuchenne porady

Łopatka zamiast karkówki?

  • Autor: almad Data: 2006-01-12 09:50:43

    Robiłam kilka razy karczek pieczony, taki do pieczywa i zawsze bardzo nam smakował. Tym razem nie udało mi się kupić karczku, za to mam duży kawał łopatki bez kości. Poradźcie mi, czy można ją tak samo zrobić jak karczek i czy to będzie smakowało?
    Pozdrawiam almad

  • Autor: pika15 Data: 2006-01-12 10:11:08

    Osobiście nie polecam , piekłam na święta i nie byłam zadowolona lepiej mi smakował schab pieczoy.

  • Autor: messua27 Data: 2006-01-12 10:44:22

    WITAJ!
    Ja nie lubie pieczonej łopatki, niezbyt mi podchodzi, ale jak już ją mam to ją przemielam i dokupuję troszkę piersi z kurczaka, troche bułeczki namoczonej w rosołku i pieke pasztecik, jak tylko znajdę więcej czasu to wkońcu wklepę przepisik na mojej stronce. Wtedy z chlebkiem po upieczeniu jest naprawdę pycha. Pozdrawiam messua

  • Autor: messua27 Data: 2006-01-12 10:44:57

    może wklepe go jeszcze dziś popołudniu

  • Autor: bahus Data: 2006-01-12 12:54:42

    Oczywiście że można, dobrze jednak po nasoleniu, popieprzeniu i natarciu czosnkiem, mięso włożyć w specjalną siatkę lub obwiązać bawełnianą nitką. Nada się wówczas pieczeni odpowiedni kształt, no i plasterki do kanapek będą zgrabne (kształtne)
    Bahus

  • Autor: almad Data: 2006-01-12 13:01:35

    Bahus, jakie jeszcze dodajesz przyprawy? i jak długo miałaby się piec?

  • Autor: bahus Data: 2006-01-12 13:19:37

    Użytkownik almad napisał w wiadomości:
    > Bahus, jakie jeszcze dodajesz przyprawy? i jak długo miałaby się piec?

    Ja daję jeszcze majeranek...ale niekoniecznie. Potem na kanapce to jeszcze smaruję odrobiną musztardy...tak lubię. Piekę ok 60 min.
    Bahus

  • Autor: bahus Data: 2006-01-12 13:23:55

    Pieczeń przeznaczam do kanapek, a sos np. do kopytek lub kaszy.
    Bahus

  • Autor: lajan Data: 2006-01-12 14:48:46

    Robię tak samo jak Bahus, z tym, że po doprawieniu zostawiam na 24 godziny i póżniej po związaniu gotuję, lub piekę. Gotowane zdrowsze..

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-01-12 15:28:44

    było już coś takiego:
    http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=41958&post=41973

  • Autor: Sweetya Data: 2006-01-12 15:31:39

    Zrobiłam ostatnio bogracz właśnie z łopatki-i był przepyszny!!!Może na coś takiego się skusisz?;)))

  • Autor: Lucia55 Data: 2006-01-12 18:21:40

    Ja też proponuję zrobić z tej łopatki bogracz .Jest fantastyczny.Lopatka upieczona  do chleba to nie to jednak moim skromnym zdaniem co karkowka.Ja wole karkówkę.Pozdrawiam.

  • Autor: almad Data: 2006-01-13 05:32:35

    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Tamtego wątku nie czytałam - nie było nas już w domu aż do Nowego Roku i jakoś widać słabo szukałam. Pozdrawiam almad

Przejdź do pełnej wersji serwisu