Robiłam kilka razy karczek pieczony, taki do pieczywa i zawsze bardzo nam smakował. Tym razem nie udało mi się kupić karczku, za to mam duży kawał łopatki bez kości. Poradźcie mi, czy można ją tak samo zrobić jak karczek i czy to będzie smakowało? Pozdrawiam almad
WITAJ! Ja nie lubie pieczonej łopatki, niezbyt mi podchodzi, ale jak już ją mam to ją przemielam i dokupuję troszkę piersi z kurczaka, troche bułeczki namoczonej w rosołku i pieke pasztecik, jak tylko znajdę więcej czasu to wkońcu wklepę przepisik na mojej stronce. Wtedy z chlebkiem po upieczeniu jest naprawdę pycha. Pozdrawiam messua
Oczywiście że można, dobrze jednak po nasoleniu, popieprzeniu i natarciu czosnkiem, mięso włożyć w specjalną siatkę lub obwiązać bawełnianą nitką. Nada się wówczas pieczeni odpowiedni kształt, no i plasterki do kanapek będą zgrabne (kształtne) Bahus
Ja też proponuję zrobić z tej łopatki bogracz .Jest fantastyczny.Lopatka upieczona do chleba to nie to jednak moim skromnym zdaniem co karkowka.Ja wole karkówkę.Pozdrawiam.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Tamtego wątku nie czytałam - nie było nas już w domu aż do Nowego Roku i jakoś widać słabo szukałam. Pozdrawiam almad
Robiłam kilka razy karczek pieczony, taki do pieczywa i zawsze bardzo nam smakował. Tym razem nie udało mi się kupić karczku, za to mam duży kawał łopatki bez kości. Poradźcie mi, czy można ją tak samo zrobić jak karczek i czy to będzie smakowało?
Pozdrawiam almad
Osobiście nie polecam , piekłam na święta i nie byłam zadowolona lepiej mi smakował schab pieczoy.
WITAJ!
Ja nie lubie pieczonej łopatki, niezbyt mi podchodzi, ale jak już ją mam to ją przemielam i dokupuję troszkę piersi z kurczaka, troche bułeczki namoczonej w rosołku i pieke pasztecik, jak tylko znajdę więcej czasu to wkońcu wklepę przepisik na mojej stronce. Wtedy z chlebkiem po upieczeniu jest naprawdę pycha. Pozdrawiam messua
może wklepe go jeszcze dziś popołudniu
Oczywiście że można, dobrze jednak po nasoleniu, popieprzeniu i natarciu czosnkiem, mięso włożyć w specjalną siatkę lub obwiązać bawełnianą nitką. Nada się wówczas pieczeni odpowiedni kształt, no i plasterki do kanapek będą zgrabne (kształtne)
Bahus
Bahus, jakie jeszcze dodajesz przyprawy? i jak długo miałaby się piec?
Użytkownik almad napisał w wiadomości:
> Bahus, jakie jeszcze dodajesz przyprawy? i jak długo miałaby się piec?
Ja daję jeszcze majeranek...ale niekoniecznie. Potem na kanapce to jeszcze smaruję odrobiną musztardy...tak lubię. Piekę ok 60 min.
Bahus
Pieczeń przeznaczam do kanapek, a sos np. do kopytek lub kaszy.
Bahus
Robię tak samo jak Bahus, z tym, że po doprawieniu zostawiam na 24 godziny i póżniej po związaniu gotuję, lub piekę. Gotowane zdrowsze..
było już coś takiego:
http://wielkiezarcie.com/forum_watek.php?id=41958&post=41973
Zrobiłam ostatnio bogracz właśnie z łopatki-i był przepyszny!!!Może na coś takiego się skusisz?;)))
Ja też proponuję zrobić z tej łopatki bogracz .Jest fantastyczny.Lopatka upieczona do chleba to nie to jednak moim skromnym zdaniem co karkowka.Ja wole karkówkę.Pozdrawiam.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Tamtego wątku nie czytałam - nie było nas już w domu aż do Nowego Roku i jakoś widać słabo szukałam. Pozdrawiam almad