Forum

Kuchenne porady

Sernik agarowy

  • Autor: bercia Data: 2006-01-12 13:14:22

    Od lat poszukuje przpisu na sernik agarowy. Próbowałam zastąpić w zwykłym serniku na zimno żelatye - agarem ale wyszło coś ochydnego. Jeśli ktos posiada pzrepis na sernik agarowy to bardzo, bardzo prszę o ujawnienie go.

  • Autor: bahus Data: 2006-01-12 13:29:31

    A po co używać agar jak można galaretkę.?
    Bahus

  • Autor: Sweetya Data: 2006-01-12 13:54:10

    Gdzieś czytałam ,że na 100 ml. płynu jest 1 łyżeczka agaru.
    No i że w odróżnieniu od żelatyny agar trzeba pogotować z płynem w którym rozpuszczamy-jakieś 3 minutki.
    Agar jest o tyle dobry że radzi sobie w zestalaniu soków i mas z owocami które posiadają enzymy rozpuszczające zwykłą żelatynę- a więc z ananasem,kiwi,papają.

  • Autor: bahus Data: 2006-01-12 13:55:49

    Oj, tego nie wiedziałem. Dzięki.
    Bahus

  • Autor: EWA007 Data: 2006-01-12 14:21:40

    A gdzie kupujesz agar?

  • Autor: bercia Data: 2006-01-13 10:27:54

    Ja kupuje agar w sklepie ze zdrową żywnością.

    Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Będę dalej eksperymentowała może uda mi sie zrobić wreszcie ten sernik i bedzie samkował tak jak smakuje ten kupiony w sklepie.

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-01-12 14:26:41

    Agar używany jest do wyrobu galaretek,dżemów, legumin podawanych na słodko lub słono. Zastępuje żelatynę zwierzęcą. Sposób użycia : 1 łyżeczka na 0.5 l wody (soku,kompotu). Łyżeczkę agaru rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, wlać do pozostałego płynu, zamieszać i zagotować; gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu często mieszając.

  • Autor: Sweetya Data: 2006-01-12 14:35:58

    1 łyżeczka na 0.5 litra?Nie upieram się przy swoim,bo nie używałam agaru-może masz rację-znalazłam tę wiadomość w przepisie w starej książce-trzeba by wypróbować może rzeczywiście 1 łyżeczka na 100 ml. zbyt mocno ściągnie...agar jest silnym środkiem żelującym....hmmmm

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-01-12 15:10:18

    Sweetya, ja osobiście nie stosowałam agaru, a te proporcje znalazłam w internecie. Była to strona jakiegoś producenta galaretek i tym podobnych więc chyba wiarygodne źródło.

  • Autor: EWA007 Data: 2006-01-12 18:30:23

    Wiem, co to jest agar, nie wiem tylko, gdzie się go kupuje - i o to pytałam.

  • Autor: Sweetya Data: 2006-01-12 19:34:23

    Ewo spytaj w sklepach ze zdrową żywnością, albo można kupić np. na stronie- http://www.naturo.pl/product_info.php?products_id=325

  • Autor: EWA007 Data: 2006-01-12 21:14:03

    Dzięki!

  • Autor: Sweetya Data: 2006-02-23 08:13:40

    Właśnie kupilam ten nieszczęsny agar-w sklepiku ze zdrową żywnością-no i wyobraźcie sobie na opakowaniu jest napisane-1 dag agaru na 1 l. wody.
    Opakowanie ma 2 dag.
    Czyli najbliższa prawdy była Cewa-składam wyrazy uznania;)))
    -iż ok. 1 łyzeczka starcza na 1/2 litra.pozdrawiam

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-02-23 10:43:04

    Dzięki, ale tak się składa, że z agarem mam niewiele wspólnego. Moja racja jest zupełnie przypadkowa!
    Pozdrawiam, K.

Przejdź do pełnej wersji serwisu