Forum

Kuchenne porady

Szukam przepisu na pierogi ze szpinakiem

  • Autor: turasol Data: 2006-01-16 15:35:01

    Cześć. Mam prośbę - może ktoś dysponuje przepisem na pierogi - ale takie specjalne.Jedliśmy je na Słowacji - ciasto było zielone ( chyba ze szpinakiem), farsz mięsny i do tego całość była chyba panierowana i smażona.Proszę o pomoc

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-01-16 15:40:42

    http://wielkiezarcie.com/przepis13884.html
    Wszyscy je zachwalają. Sweetyo nie złościsz się?

  • Autor: turasol Data: 2006-01-16 15:42:43

    Czy to znaczy , że mogę je znależć w przepisach Sweetii ?

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-01-16 15:46:38

    Oczywiście, kliknij na link i już masz.
    Tylko że nie jest dokładnie to o co prosisz - bo ciasto nie jest zielone.

  • Autor: Sweetya Data: 2006-01-16 15:52:04

    Raczej pękam z dumy-hihihi...dziękuję Cewa
    Ale one są z nadzieniem szpinakowym,a jeśli Turasol chce z mięskiem-to wydaje mi się ,że nadzienie trzeba zrobić po prostu z ugotowanego i doprawionego do smaku mielonego mięska-wg. upodobania-wieprzowo-wołowe,albo z kurczaka.Co do ciasta-ja bym do mąki dodała rozmrożony i dokładnie jeszcze raz zmiksowany końcówką tnącą-szpinak(bez odlewania wody z rozmrożenia!)i ewentualnie jeśli jeszcze za mało by było-odrobinkę wody.Myślę,że wyjdzie właśnie to o co Ci chodzi-Turasol;)))
    Wkrótce wkleję coś takiego-pozdrawiam

  • Autor: turasol Data: 2006-01-16 15:55:13

    Dzięki za podpowiedź. Największy problem miałam z ciastem, ale teraz wypróbuję twój sposób !

  • Autor: bahus Data: 2006-01-16 15:44:11

    Pierogi ze szpinakiem

    Ciasto:
    35 dag (2 pełne szklanki) mąki,
    około 3/4 szklanki wody,
    1 jajko.

    Nadzienie:
    80 dag szpinaku,
    4 dag masła lub margaryny,
    1 łyżka maki,
    3 dag tartej bułki,
    1 duży ząbek czosnku,
    sól i pieprz do smaku,
    2 dag zrumienionej na sucho tartej bułki,
    8 dag masła do polania pierogów.

    Szpinak umyć starannie, najlepiej pod bieżącą wodą. Odciąć korzonki, zalać osolonym wrzątkiem, gotować na silnym ogniu około 3 minut, odcedzić, ostudzić. Wystudzony przetrzeć przez druciane sito albo usiekać na desce. Masło rozpuścić, wymieszać z mąką, zrobić białą zasmażkę (nie rumienić!). Dodać do szpinaku, wymieszać starannie. Dodać tartą bułkę i czosnek zmiażdżony zgniataczem lub drobniutko posiekany, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz wszystko starannie wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki, dodać tartej bułki. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić krążki lub kwadraciki, rozłożyć nadzienie, zlepić pierogi i ugotować. Na koniec pierogi posypać zrumienioną na sucho tartą bułką i polać gorącym masłem.
    Bahus

  • Autor: turasol Data: 2006-01-16 15:46:03

    Podejrzewam, że te pierogi są pyszne ale w tych , o które mi chodzi szpinak był prawdopodobnie dodawany do ciasta :)

  • Autor: bahus Data: 2006-01-16 15:57:26

    Rozesłałem "wici" po forach kulinarnych. Bardzo mnie te pierogi zainteresowały.
    Bahus

  • Autor: shoffix Data: 2006-01-16 16:07:54

    @turasol:i:
    Podejrzewam, że te pierogi są pyszne ale w tych , o które mi chodzi szpinak był prawdopodobnie dodawany do ciasta :)

    właśnie szpinakiem, albo pokrzywą barwi się ciasto na zielono.

    pozdrawiam,
    shiludek

    '\/'
    /. .\
    --o00- \ -00o--
    shoffix
    * * * * * * * *

  • Autor: EWA007 Data: 2006-01-16 16:55:21

    Ładnie barwi ciasto na zielono taki proszek z mikro- i makroelementami-niestety nie pamiętam , jak się nazywa: to coś kupuję w sklepie ziołowym i rozpoznaję po opakowaniu. Chyba jakieś cudo z alg czy wodorostów.

  • Autor: EWA007 Data: 2006-01-16 16:55:56

    PS - nadaje potrawom lekko grzybowy posmak.

  • Autor: bahus Data: 2006-01-16 18:32:59

    Pierogi zielone

    Ciasto:
    1 szkl. mąki pszennej,
    1 szkl. mąki pszennej razowej,
    0,5 szkl. wody,
    garść liści szpinaku,
    1 łyżka masła.

    Nadzienie:
    50 dag wołowiny bez kości,
    10 dag cebuli,
    3 dag masła lub margaryny do usmażenia cebuli,
    25 dag włoszczyzny
    5 dag bułki czerstwej (mała bułeczka),
    3/4 szklanki wody,
    1 kostka bulionowa albo
    1 łyżka płynnej przyprawy do zup,
    sól i pieprz do smaku,
    8 dag słoniny do okraszenia pierogów.

    Umyte mięso włożyć do osolonego wrzątku, gotować pod przykryciem. Gdy stanie się prawie miękkie, oczyścić włoszczyznę i włożyć do mięsa. Cebulę obrać, opłukać, usmażyć na maśle lub margarynie na złoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie z dodatkiem kostki bulionowej, odcisnąć. Ostudzone mięso, cebulę i bułkę zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać dokładnie. Dodać sól i pieprz i jeszcze raz wymieszać. Zagnieść ciasto z podanych składników (liście szpinaku należy obgotować i drobno posiekać, lub zmielić w maszynce). Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki lub kwadraty, na każdym ułożyć farsz i zlepić pierogi. Gotować w lekko solonej wodzie z dodatkiem oleju (1 łyżka). Podawać polane stopioną słoniną. Myślę, że można też maczać w rozbełtanym jaku, panierować w tartej bułce i smażyć w głębokim tłuszczu.

    Bahus


    Opracowałem przy pomocy dziewczyn z innego forum

  • Autor: turasol Data: 2006-01-17 18:02:58

    Bahus jesteś cudowny.Pysznie dziękuję !!!

  • Autor: bahus Data: 2006-01-18 15:27:31

    Jak zrobisz to napisz jak wyszły.
    Bahus

  • Autor: casalinga_ Data: 2011-05-23 11:20:24

    Witam. I jak - udało się zrobić? Jak wyszły pierogi?

  • Autor: nata30 Data: 2011-05-24 21:18:19

    To było 5 lat temu ....to pewnie sie udały......

  • Autor: casalinga_ Data: 2011-05-31 15:56:58

    O rany, nie zauważyłam... Szukałam przepisu i zawędrowałam aż tutaj ;-)

  • Autor: bettybez Data: 2011-05-31 18:28:04

    a ja znalazłam coś takiego:
    http://www.chefkoch.de/rezepte/79301030427924/Maultaschen.html
    może się przyda :)

Przejdź do pełnej wersji serwisu