Forum

Kuchenne porady

Fasolka szparagowa- konserwowana

  • Autor: kaśka1 Data: 2006-01-16 21:27:22

    Proszę o radę co zrobić z w/w fasolki. Zrobiłam kilka słoików. Niestety nie wszystkim odpowiada jej smak. Może ktoś ma przepis na jej wykorzystanie. Pozdrawiam! Kaśka

  • Autor: SłodkaMrruczka Data: 2006-01-17 01:05:09

    Ja na przyklad robie sobie salatke - daje do fasolki korniszonki, pokrojaona kielbaske lub kabanos, oliwki zielone i cebulke i zalewam sosem jogurtowo-majonezowym :))
    Pozdrawiam
    Mrru

  • Autor: kaśka1 Data: 2006-01-17 22:28:12

    Dzięki! Spróbuję!Kaśka

  • Autor: SłodkaMrruczka Data: 2006-01-18 01:25:11

    Daj znac czy smakowalo - ja na temat fasolki mam wiele pomyslow
    Mrru

  • Autor: misiomumy Data: 2006-01-20 17:32:52

    a ja dusze na patelni na maśle cebulę/nie rumienie/i czosnek ,dodaje do tego pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę gdy marchew zmięknie dodaje odcedzoną fasolkę i to wszystko zalewam kwaśną śmietaną 18% podgrzewam prawie do wrzenia doprawiam solą,pieprzem i czosnkiem przecisnietym przez praskę.Powinno być pikantne i mocno czosnkowe ale jest to rzecz smaku ,moze byc łagodniejsze.Taka fasolkę podaję z buleczką z maslem.W dawnych czasach gdy bylam mlodą mężatką i mąż wpadał do domu z jakimś glodnym kolegą było to awaryjne ciepłe danie/patrz lata 70/80 gołe haki i kartki na mięso/

  • Autor: Aaronia Data: 2006-01-20 18:10:09

    cześć Kaska!Swego czasu pracując na wsi otrzymywałam sporo darów tzw.ziemiopłodów,między innymi fasolkę,której dość sporo pakowałam a słoiczki.Podaję ci jeden sposób na przystawkę na zimno do oniadu:zimną już fasolke do miseczki,do tego cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę ,dodaj 3-4 łyżki oliwy z oliwek.pieprz i sól.wszystko dokładnie wymieszać i gotowe.Druga to na ciepło;wrzuć ją do garnka z woda nie za dużo jej,tyle aby była przykryta,pogotuj chwilkę ,dodaj przecier pomidorowy,odrobinę  wegety,bazylii,do smaku sól i pieprz,możesz to potraktować jako przystawkę do miesa mielonego,lub na szybko do kiełbaski przycietej jak na gril i podsmażonej na patelni w zimowe popołudnia po pracy.Trzeci wariant,to podgrzać ją również.ale na patelni rozpuścić 2 łyżki margaryny i dodać tyle samo bułki tartej,aby polać nią fasolkę.Smacznego,

  • Autor: jasia Data: 2006-01-20 21:40:58

    Kaśka możesz spróbować
    http://wielkiezarcie.com/przepis11759.html,
    konserwowa, też się nadaje.
    jasia

  • Autor: kaśka1 Data: 2006-01-21 23:00:38

    Dzięki! Spróbuję wszystkie Wasze przepisy. Chodzi mi o to, że  taka ze słoika ma troche inny smak. Zawsze robiam z maslem i bulka tarta, a ta słoikowa domownikom nie bardzo smakuje.Pozdrawiam Kaśka

Przejdź do pełnej wersji serwisu