Jeśli ktoś ma ochotę popatrzeć na te fotki i zgadnąć co to jest-to zapraszam do zabawy! Jestem bardzo ciekawa Waszych odpowiedzi... Pozdrawiam Wszystkich!
Klarax, Pandora, Marinik, Kamilka i Jasia mają rację - to są trufle czarne, a właściwie to malutkie jej części (takie odłamane kawałki), tylko zrobiłam zbliżenie, żeby lepiej było widać. Jest to odmiana, którą można uprawiać w klimacie ciepłym (np. śródziemnomorskim). Wartość 1kg prezentowanej trufli wynosi 1000 euro! Najdroższe są trufle białe, występujące najliczniej we Włoszech. Ale co by nie mówić o najdroższych grzybach świata, ja wolę nasze rodzime borowiki, rydze czy maślaki, a jaka przyjemność zbierania! p.s. Najbardziej ubawiła mnie odpowiedź o przypalonym mięsie... Pozdrawiam Wszyskich!
Gdzieś kiedyś czytałam (dość niedawno), że szczęśliwy posiadacz kilograma białych trufli po "opyleniu" tychże staje się szczęśliwym posiadaczem 10 000 "ojro" w gotowiźnie - tylko znalezienie nabywców jest pewnie trudniejsze niż znalezienie samych trufli - no i "blondynka" nie pomoże raczej... p.
W Polsce pewnie trudno sprzedać, a napewno nie znajdziesz białych ale Francja, Włochy- żeby daleko nie szukać - w markowych knajpach czy hotelach zarobiłabyś niezłą kaskę ! Pozdrawiam!
Jeśli ktoś ma ochotę popatrzeć na te fotki i zgadnąć co to jest-to zapraszam do zabawy! Jestem bardzo ciekawa Waszych odpowiedzi...
Pozdrawiam Wszystkich!
Hmmmm wyglądają jak smażone kasztany jadalne....
Przypomina mi to pieczone ziemniaki w ognisku......
czarne trufle
Chyba przypalone ciastka z płatków owsianych.
trumf, trumf, trum(f)le
p.
bursztyny??
Mrru
suszone grzybki???????????
prażone orzeszki w słodkiej skorupce - lekko przypalone :))
Użytkownik kropka1976 napisał w wiadomości:
> prażone orzeszki w słodkiej skorupce - lekko przypalone :))
Ja też tak sądzę.
hm... to dziwne moze, bo w zyciu trufli nie widzialem (nawet na zdjeciu) ale tak je sobie wlasnie wyobrazam.
hmm a mnie to przypomina przypalony, wysuszony kawałek mięsa
A czy to nie jakieś kamyki?
mi też to przypomina kamyczki
Czy to nie będzie kora jakiegoś drzewka?
Ja tez stawiam na trufle.
Myślę, że trufle
Klarax, Pandora, Marinik, Kamilka i Jasia mają rację - to są trufle czarne, a właściwie to malutkie jej części (takie odłamane kawałki), tylko zrobiłam zbliżenie, żeby lepiej było widać. Jest to odmiana, którą można uprawiać w klimacie ciepłym (np. śródziemnomorskim). Wartość 1kg prezentowanej trufli wynosi 1000 euro! Najdroższe są trufle białe, występujące najliczniej we Włoszech.
Ale co by nie mówić o najdroższych grzybach świata, ja wolę nasze rodzime borowiki, rydze czy maślaki, a jaka przyjemność zbierania!
p.s. Najbardziej ubawiła mnie odpowiedź o przypalonym mięsie... Pozdrawiam Wszyskich!
Gdzieś kiedyś czytałam (dość niedawno), że szczęśliwy posiadacz kilograma białych trufli po "opyleniu" tychże staje się szczęśliwym posiadaczem 10 000 "ojro" w gotowiźnie - tylko znalezienie nabywców jest pewnie trudniejsze niż znalezienie samych trufli - no i "blondynka" nie pomoże raczej...
p.
W Polsce pewnie trudno sprzedać, a napewno nie znajdziesz białych ale Francja, Włochy- żeby daleko nie szukać - w markowych knajpach czy hotelach zarobiłabyś niezłą kaskę ! Pozdrawiam!