twarda skórka chlebowa-poradźcie proszę, co robić by tego uniknąć. Piekliśmy chleb na zakwasie wg przepisu tzn. ok 1 godz w temp.220 stopni pierwsze 15 minut nastepne 40 min. 180 stopni i niestety skóra wyszła baaaardzo twarda...jak temu zaradzić, bo chlebek smaczny. Dzięki :-)
Wierzch wyrośniętego chleba posmaruj mlekiem, albo mlekiem roztrzepanym z jakiem, przy pierwszym wariancie chlebek się ładnie zarumieni, ale nie będzie taki mocno błuszczący, przy drugim skórka będzie miękka i błyszcząca. Danie wody na dno wywołuje własnie efekt chrupiacej skórki. Można też po upieczeniu posmrowac jeszcze gorący chleb mlekiem lekko posłodzonym i skórka też powinna zmięknąć, bo po prostu nabierze wilgoci
twarda skórka chlebowa-poradźcie proszę, co robić by tego uniknąć. Piekliśmy chleb na zakwasie wg przepisu tzn. ok 1 godz w temp.220 stopni pierwsze 15 minut nastepne 40 min. 180 stopni i niestety skóra wyszła baaaardzo twarda...jak temu zaradzić, bo chlebek smaczny. Dzięki :-)
Wierzch wyrośniętego chleba posmaruj mlekiem, albo mlekiem roztrzepanym z jakiem, przy pierwszym wariancie chlebek się ładnie zarumieni, ale nie będzie taki mocno błuszczący, przy drugim skórka będzie miękka i błyszcząca. Danie wody na dno wywołuje własnie efekt chrupiacej skórki. Można też po upieczeniu posmrowac jeszcze gorący chleb mlekiem lekko posłodzonym i skórka też powinna zmięknąć, bo po prostu nabierze wilgoci