Witam, mam gorącą prośbę - poszukuję i zbieram przepisy na potrawy z wykorzystaniem pieca chlebowego, ten już zapomniany element kuchenny został sprowadzony jedynie do wypieku pizzy, chociaż jeszcze kilkadziesiąt lat temu wykorzystywano go na wiele innych sposobów. Jakby ktoś miał przepisy na ryby, mięsa, a nawet ciasta to będę wdzięczny.
Pamiętam z rodzinnego domu pieczenie ciasta na świąteczne stoły. Piec był dosyć obszerny, na raz piekło się 4 blaszki ciasta. Piekło się ciasto drożdżowe, kruche. Przepisy takie jak zwykle się piecze. Ważne jest nagrzanie piekarnika i utrzymanie temperatury.
No, ba... Pamiętam o Przedborzu - nota bene w sierpniu może otrę się o tamte rejony Ale czy w swoim piecu już kugla piekłeś? Kilka lat temu spróbowałam w piekarniku, ale nie dość, że piekł się niemiłosiernie długo, to smak nie ten... Jednak chyba nic nie zastąpi pieca chlebowego w tej materii.
A jeszcze taka ciekawostka... Kilka km od Przedborza, w wiosce, w której spędzałam każde wakacje jako małolata i do teraz mam obszerne kontakty, ostał się jeden czynny piec chlebowy i na Święta ludziska zawożą tam gary i pieką zbiorowo.
w swoi piecu nie piekłem, bo jeszcze ziemniaki są za młode i mają za dużo wody, podobno dobre będą końcem września po wykopkach, kugiel najlepiej się piecze cała noc w ciepłym piecu chlebowym ...
Przepisów nie znam. Pamiętam z dzieciństwa, że przed świętami można było zanieść do piekarni swoje ciasta i tam w piecu chlebowym upiec. Takie wspomnienie siedzę z mamą w tej piekarni (mała wioska to byłą Kazimierz Biskupi) i jaka kobieta wyjmowała z pieca nie tylko chleb, ale i foremki z plackiem . Niesamowicie tam pachniało.
Witam, mam gorącą prośbę - poszukuję i zbieram przepisy na potrawy z wykorzystaniem pieca chlebowego, ten już zapomniany element kuchenny został sprowadzony jedynie do wypieku pizzy, chociaż jeszcze kilkadziesiąt lat temu wykorzystywano go na wiele innych sposobów. Jakby ktoś miał przepisy na ryby, mięsa, a nawet ciasta to będę wdzięczny.
Pamiętam z rodzinnego domu pieczenie ciasta na świąteczne stoły. Piec był dosyć obszerny, na raz piekło się 4 blaszki ciasta. Piekło się ciasto drożdżowe, kruche. Przepisy takie jak zwykle się piecze. Ważne jest nagrzanie piekarnika i utrzymanie temperatury.
Pwyso, ja tak trochę poza tematem... jak Ty masz piec chlebowy to sobie możesz upiec prawdziwy kugiel Zazdroszczę! Próbowałeś już?
mam rodzinę w Przedborzu, chyba stolicy kugla tam każda chyba rodzina ma swój przepis
No, ba... Pamiętam o Przedborzu - nota bene w sierpniu może otrę się o tamte rejony Ale czy w swoim piecu już kugla piekłeś?
Kilka lat temu spróbowałam w piekarniku, ale nie dość, że piekł się niemiłosiernie długo, to smak nie ten... Jednak chyba nic nie zastąpi pieca chlebowego w tej materii.
A jeszcze taka ciekawostka... Kilka km od Przedborza, w wiosce, w której spędzałam każde wakacje jako małolata i do teraz mam obszerne kontakty, ostał się jeden czynny piec chlebowy i na Święta ludziska zawożą tam gary i pieką zbiorowo.
w swoi piecu nie piekłem, bo jeszcze ziemniaki są za młode i mają za dużo wody, podobno dobre będą końcem września po wykopkach, kugiel najlepiej się piecze cała noc w ciepłym piecu chlebowym ...
Jak kugiel to i czulent może być ? ...
a co to za potrawa ?
Pomogę sobie encyklopedią :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czulent
Parę razy już go robiłam :)
Przepisów nie znam. Pamiętam z dzieciństwa, że przed świętami można było zanieść do piekarni swoje ciasta i tam w piecu chlebowym upiec. Takie wspomnienie siedzę z mamą w tej piekarni (mała wioska to byłą Kazimierz Biskupi) i jaka kobieta wyjmowała z pieca nie tylko chleb, ale i foremki z plackiem . Niesamowicie tam pachniało.