Forum

Kuchenne porady

Placek z sezamem, jabłkami i ????

  • Autor: amstel21 Data: 2006-01-20 13:09:30

    Nie wiem, czy piszę we właściwym dziele, jeśli nie, z góry przepraszam. Mam pytanie: ostatnio z przypadku zostałam poczęstowana plackiem i bardzo chciałabym znaleźć do niego przepis. Był to placek kruchy, tak warstwowo przełożony jak królewski, była tam warstwa sezamu (tak jak te malutkie sezamki, co można kupić w sklepach), jabłka, sądzę, że jakaś konfitura albo powidło. Nie znam się na tym. W każdym razie placek był przepyszny. W serwisie znajduje się bardzo dużo przepisów. Może coś kojarzycie? Proszę o pomoc.

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-01-20 13:21:04

      ROZKOSZE PODNIEBIENIA

      CIASTO I:

    • 3 szklanki mąki
    • 5 żółtek
    • kostka margaryny
    • cukier waniliowy
    • 1/4 szklanki cukru pudru
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Zagnieść kruche ciasto i podzielić na 2 części. Na pół godziny włożyć do lodówki

    • 15 dag ziarna sezamowego
    • 2 łyżki miodu
    • 10 dag margaryny
    • 1/4 szklanki cukru

    Wszystko razem zagotować. Gdy będzie gęstnieć wyłożyć na pierwszą część ciasta i upiec (ok. 20-30 min.)

      CIASTO II:

    • słoik dżemu
    • pól szklanki cukru
    • 6 białek
    • 5 dag wiórków kokosowych

    Drugą część ciasta rozwałkować i posmarować dżemem. Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem cukru. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć pianę na ciasto i upiec (ok. 20-30 min.)

      CIASTO III:

    • 15 dag maki
    • pół szklanki cukru pudru
    • 5 dag margaryny
    • 2 jajka
    • 2 łyżki śmietany
    • 2 łyżki miodu
    • łyżeczka sody oczyszczonej

    Przygotować ciasto.

    • 20 dag pokrojonych orzechów włoskich
    • 10 dag margaryny
    • 3/4 szklanki cukru
    • 3 łyżki miodu

    Wszystkie składniki zagotować w garnku. Kiedy ugotujemy karmel wylać go na placek z miodem. Upiec (ok. 15 min.)

      MASA I:

    • 15 dag chałwy waniliowej
    • 3/4 kostki margaryny
    • 1/4 szklanki cukru

    Wszystko razem rozpuścić w garnku, cały czas mieszając, ale nie gotować. Po zestawieniu cały czas mieszać, aż do zgęstnienia.

      MASA II:

    • budyń kokosowy
    • pół litra mleka
    • kostka masła
    • 10 dag wiórków kokosowych
    • szklanka cukru pudru

    Ugotować budyń na mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masła wkręcić wystudzony budyń, dodając pod koniec ucierania wiórki kokosowe.

      SKŁADANIE CIASTA:

    • placek z sezamem,
    • masa z chałwy,
    • placek z orzechami,
    • masa z wiórkami
    • placek z dżemem i bezą kokosową.

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-01-20 13:22:37

    Przepis pochodzi z serii pt. "Ciasta na stół" (nr 21/2002) autorstwa Renaty Oleszczuk, jest trochę pracochłonny ale chyba warto się skusić.

  • Autor: amstel21 Data: 2006-01-20 13:24:00

    dzięki ogromne, sądzę, że to ten przepis. widzę, że ciasto bardzo pracochłonne, ale przepyszne, więc warte poświęcenia. Spróbuję:)

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-01-20 14:20:06

    Nie ma sprawy, drobiazg.
    Pozdrawiam i miłego pieczenia!

  • Autor: aniag81 Data: 2011-04-06 17:47:51

    Witam. Widzę ze masz świetny przepis na ciacho, mam zamiar go upiec . Mam pytanko jaki dzem najlepiej pasuje do tego ciacha?

Przejdź do pełnej wersji serwisu