Forum

Kuchenne porady

Kiszona kapusta

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-01-20 13:14:25

    Jakie przyprawy pasują do kiszonej kapusty oprócz kminku (nie lubię)?

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-01-20 14:14:26

    A co z tej kapusty chcesz robić?
    Malućki do bigosu dodaje pieprz, sól, ziele angielskie, listek laurowy, wegetę, paprykę, koncentrat pomidorowy, grzybki, boczek, kiełbasę. Generalnie to on improwizuje, doprawia aż mu wreszie wyjdzie taki zadawalający.
    Grzybki Malućki moczy, gotuje a potem na tej wodzie gotuje bigos.
    A kucharzem jest wybornym dodam:)

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-01-20 15:11:26

    Ano kurczaka zapiekanego na kapuście kiszonej :))

  • Autor: EWA007 Data: 2006-01-20 15:16:29

    Wystarczy, jeśli przyprawisz kurczaka. robiłam to danie: do kapusty wkroiłam cebuli w kosteczkę i dałam ciut oliwy, szczyptę cukru i -niepotrzebnie -soli i pieprzu- jak do surówki, a kurczaka mocno pryprawiłam tym do kurczaka Kamisa, kapusta była pikantna że hej!

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-01-21 13:47:23

    Mi bardziej smakuje ta kapustka niż sam kurczak, zwlaszcza jak zostanie nadrugi dzien podgrzewana..

  • Autor: jasia Data: 2006-01-20 14:31:29

    Polecam przyprawę do bigosu i kapusty Kamisa, wypróbowałam już różne, ale Kamisa najlepsza

  • Autor: Cewa2 Data: 2006-01-20 15:12:40

    Myślałam o niej, ale mama mnie zjechała, bo często stosuję takie gotowe mieszanki. Powiedziała że jestem leń i że lepiej smakuje jak się samemu doprawi ;))

  • Autor: ABA Data: 2006-01-20 16:12:54

    Ja kapustę przyprawiam białym pieprzem, czosnkiem i suszonym koperkiem. Niekiedy dodaję ciut mielonej gałki muszkatałowej. Jeżeli kapusta jest słodka to dodaję przecier pomidorowy lub kwasek cytrynowy w zależnosci do czego ona ma być zużyta. Ja rzeczywiście mało używam gotowych przypraw.

  • Autor: inka21 Data: 2006-01-20 19:51:14

    zobacz tu: http://wielkiezarcie.com/przepis6290.html ,inka21

  • Autor: alman Data: 2006-01-21 18:03:35

    a skąd śliwki o tej porze?

  • Autor: inka21 Data: 2006-01-22 17:58:57

    ja tę kapustęzaprawiam w październiku, a wtedy o sliwki nader łatwo:)

  • Autor: bahus Data: 2006-01-21 22:20:54

    Ja dodaję: ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, grzyby suszone, przyprawa "maggi" (w płynie)
    Bahus

  • Autor: jasia Data: 2006-01-21 23:16:45

    O rany Bahus, a po co ta przyprawa maggi?
    Te przyprawy, które wymieniłeś w zupełności by wystarczyły.
    A maggi jest taka ...intensywna, żeby nie powiedzieć ..agresywna
    Przeciwniczka maggi jasia

  • Autor: smakosia Data: 2006-01-23 09:54:45

    Jasia, a co Ty się tak dziwisz - przecież Bahus to facet więc musi być maggi, bo on "lubi i już!" :-))))

  • Autor: smakosia Data: 2006-02-03 09:15:20

    Wczoraj gotowałam bigos i nagle wpadło mi do głowy żeby resztę kiszonej kapusty, którą sobie odłożyłam przyprawić majonezem. Wiecie, taka niby surówka. Dodałam troche pieprzu i... Nie mogłam sie oderwać od talerzyka. Fantastyczny smak! Zwyczajnie rewelacja!

  • Autor: bahus Data: 2006-02-14 00:43:52

    Smakosia...Ty mnie jednak znasz... tak właśnie jest
    Bahus

  • Autor: IK Data: 2006-02-20 23:15:35

    Bahus ma rację. Maggi nadaje kapuście super smak. Pozwolę sobie przypomnieć przepis Bahusa na kapustę kiszoną a'la Bahus -   http://wielkiezarcie.com/przepis1334.html
    Jest to świetny przepis - nawet jak robię kurczaka na kapuście, to też daję trochę maggi.

  • Autor: Andrzejski Data: 2006-02-11 09:14:02

    Najważniejsza jest sama kapusta , własnoręcznie kiszona. Kupiona w sklepie to przewaznie śmierdzące byleco.

Przejdź do pełnej wersji serwisu