A co z tej kapusty chcesz robić? Malućki do bigosu dodaje pieprz, sól, ziele angielskie, listek laurowy, wegetę, paprykę, koncentrat pomidorowy, grzybki, boczek, kiełbasę. Generalnie to on improwizuje, doprawia aż mu wreszie wyjdzie taki zadawalający. Grzybki Malućki moczy, gotuje a potem na tej wodzie gotuje bigos. A kucharzem jest wybornym dodam:)
Wystarczy, jeśli przyprawisz kurczaka. robiłam to danie: do kapusty wkroiłam cebuli w kosteczkę i dałam ciut oliwy, szczyptę cukru i -niepotrzebnie -soli i pieprzu- jak do surówki, a kurczaka mocno pryprawiłam tym do kurczaka Kamisa, kapusta była pikantna że hej!
Myślałam o niej, ale mama mnie zjechała, bo często stosuję takie gotowe mieszanki. Powiedziała że jestem leń i że lepiej smakuje jak się samemu doprawi ;))
Ja kapustę przyprawiam białym pieprzem, czosnkiem i suszonym koperkiem. Niekiedy dodaję ciut mielonej gałki muszkatałowej. Jeżeli kapusta jest słodka to dodaję przecier pomidorowy lub kwasek cytrynowy w zależnosci do czego ona ma być zużyta. Ja rzeczywiście mało używam gotowych przypraw.
O rany Bahus, a po co ta przyprawa maggi? Te przyprawy, które wymieniłeś w zupełności by wystarczyły. A maggi jest taka ...intensywna, żeby nie powiedzieć ..agresywna Przeciwniczka maggi jasia
Wczoraj gotowałam bigos i nagle wpadło mi do głowy żeby resztę kiszonej kapusty, którą sobie odłożyłam przyprawić majonezem. Wiecie, taka niby surówka. Dodałam troche pieprzu i... Nie mogłam sie oderwać od talerzyka. Fantastyczny smak! Zwyczajnie rewelacja!
Bahus ma rację. Maggi nadaje kapuście super smak. Pozwolę sobie przypomnieć przepis Bahusa na kapustę kiszoną a'la Bahus - http://wielkiezarcie.com/przepis1334.html Jest to świetny przepis - nawet jak robię kurczaka na kapuście, to też daję trochę maggi.
Jakie przyprawy pasują do kiszonej kapusty oprócz kminku (nie lubię)?
A co z tej kapusty chcesz robić?
Malućki do bigosu dodaje pieprz, sól, ziele angielskie, listek laurowy, wegetę, paprykę, koncentrat pomidorowy, grzybki, boczek, kiełbasę. Generalnie to on improwizuje, doprawia aż mu wreszie wyjdzie taki zadawalający.
Grzybki Malućki moczy, gotuje a potem na tej wodzie gotuje bigos.
A kucharzem jest wybornym dodam:)
Ano kurczaka zapiekanego na kapuście kiszonej :))
Wystarczy, jeśli przyprawisz kurczaka. robiłam to danie: do kapusty wkroiłam cebuli w kosteczkę i dałam ciut oliwy, szczyptę cukru i -niepotrzebnie -soli i pieprzu- jak do surówki, a kurczaka mocno pryprawiłam tym do kurczaka Kamisa, kapusta była pikantna że hej!
Mi bardziej smakuje ta kapustka niż sam kurczak, zwlaszcza jak zostanie nadrugi dzien podgrzewana..
Polecam przyprawę do bigosu i kapusty Kamisa, wypróbowałam już różne, ale Kamisa najlepsza
Myślałam o niej, ale mama mnie zjechała, bo często stosuję takie gotowe mieszanki. Powiedziała że jestem leń i że lepiej smakuje jak się samemu doprawi ;))
Ja kapustę przyprawiam białym pieprzem, czosnkiem i suszonym koperkiem. Niekiedy dodaję ciut mielonej gałki muszkatałowej. Jeżeli kapusta jest słodka to dodaję przecier pomidorowy lub kwasek cytrynowy w zależnosci do czego ona ma być zużyta. Ja rzeczywiście mało używam gotowych przypraw.
zobacz tu: http://wielkiezarcie.com/przepis6290.html ,inka21
a skąd śliwki o tej porze?
ja tę kapustęzaprawiam w październiku, a wtedy o sliwki nader łatwo:)
Ja dodaję: ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, grzyby suszone, przyprawa "maggi" (w płynie)
Bahus
O rany Bahus, a po co ta przyprawa maggi?
Te przyprawy, które wymieniłeś w zupełności by wystarczyły.
A maggi jest taka ...intensywna, żeby nie powiedzieć ..agresywna
Przeciwniczka maggi jasia
Jasia, a co Ty się tak dziwisz - przecież Bahus to facet więc musi być maggi, bo on "lubi i już!" :-))))
Wczoraj gotowałam bigos i nagle wpadło mi do głowy żeby resztę kiszonej kapusty, którą sobie odłożyłam przyprawić majonezem. Wiecie, taka niby surówka. Dodałam troche pieprzu i... Nie mogłam sie oderwać od talerzyka. Fantastyczny smak! Zwyczajnie rewelacja!
Smakosia...Ty mnie jednak znasz... tak właśnie jest
Bahus
Bahus ma rację. Maggi nadaje kapuście super smak. Pozwolę sobie przypomnieć przepis Bahusa na kapustę kiszoną a'la Bahus - http://wielkiezarcie.com/przepis1334.html
Jest to świetny przepis - nawet jak robię kurczaka na kapuście, to też daję trochę maggi.
Najważniejsza jest sama kapusta , własnoręcznie kiszona. Kupiona w sklepie to przewaznie śmierdzące byleco.