Forum

Kuchenne porady

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

• Autor: ekkore Data: 2006-01-22 19:27:25

Czy są zalecenia do  rodzaju kawy używanej do ekspresu ciśnieniowego? Przywiozłam z Finlandii kawę. Na oko jest ona grubiej mielona niż normalnie. I powoduje, że przepływ wody przez ekspres jest za wolny i woda nie tylko lejkami, ale także bokami się wylewa. Przy pierwszej filiżance myślałam, że źle wkręciłam filtr - ale każda następna wyglądała tak samo.
    Oględziny opakowanie na niewiele się zdały - mowa fińska nie jest mi znana. Z pisma obrazkowego wywnioskowałam, że to kawa do normalnych ekspresów przelewowych. Ale czy tak jest? Czy mogę nadal używać tej kawy nie narażajac mojej ukochanej  zabawki na uszkodzenie? Czy moze należy wrócić do starego ekspresu przelewowego?
    Czy mieliście już kiedyś takie doświadczenia?
    A moze wystarczy zmielić kawę na miałko?

• Autor: monami9 Data: 2006-01-22 20:22:42

Wiesz ja miałam podobnie tylko nie z kawą z Finlandii. Siostra dał mi kawę którą kupuje w ziarkach i zmieliła mi ale zmieliła właśnie grubiej niż zwykle. Efekt w ekspresie ciśnieniowym był taki że kawa nie była zbyt dobrze zaparzona i słabo "leciała" nawet bokami. Myślę że taka grubiej zmielona nie pasuje do ekspresu ciśnieniowego, bo np u mnie w instrukcji obsługi pisze że kawa nie może być zbyt grubo zmielona ani też za drobno na pyłek. Myślę że powinnaś ją bardziej zmielić i będzie lepszy efekt. Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu