Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Odwołanie od decyzji ZUS

• Autor: klio Data: 2006-01-23 13:08:48

Ja wiem, że ZUS to bardzo drażliwy temat. Od roku mnie trafia jak o nim pomyśle ale do rzeczy.
    Mój tatko odwołuje sie od decyzji zus. Chodzi o uznanie pewnego okresu pracy jako pracy w warunkach szczególnych co pozwoli mu przejść z zasiłku przedemerytalnego na pełną emeryturę. Rok trwało załatwianie dokumentów w zusie teraz zaczynamy w Sądzie Pracy. Nie wiemy jednak czy wynająć adwokata, czy wziąść z urzędu czy może samemu przez to przechodzić. Z tego co wyczytałam w internecie sprawy mogą ciągnąć się latami :((. Czy taki adwokat przyspieszy sprawe? Czy tylko naciągnie na kase? W kancelari, która pisała odwołanie dowiedziałam się, że koszty to ok 1500 do 2000 zł. mniej więcej za całość. Niby płatne w ratach i częściowo po sprawie już,  ale kto to wie ile to będzie trwało.
    Mamy niezłe urwanie głowy.

klio
    ~(*_*)~

• Autor: klio Data: 2006-01-23 13:58:21

Faktycznie jedyne koszty które poniesiemy to bedzie wynajęcie adwokata. Niestety nikt ze znajomych nie jest w stanie mi doradzić. Dlatego zwracam się do Was. Jeśli chodzi o wybór adwokata to od razu pytaliśmy czy sie specjalizują w prawie pracy przy pisaniu odwołnia. Zresztą jeśli adwokat nie zajmował się tą dzeiedziną to od razu odmawiał. Wybór adwokata to będzie jednak loteria bo zupełnie nie mieliśmy kontaktu z ta grupa zawodową.

klio
    ~(*_*)~

• Autor: bea39 Data: 2006-01-23 13:55:30

Z doświadczenia wiem, że z ZUS-em jeszcze nikt nie wygrał.Dlatego życzę powodzenia. A kwestia adwokata? trudny temat, z urzędu i tak mu zapłacą, wziąść swojego? Stawka ustalona, czy strona wygra czy przegra i tak płaci.I tak źle i tak nie dobrze. Może warto zaryzykować?

• Autor: klio Data: 2006-01-23 14:01:51

Mecenas, który pisze odwołanie określił: 400 zł na dzieńdobry i 400 w ratach za wszcęcie postępowania + 4 rozprawy (tak oszacował) po ok. 100 -110 zł za godz. czyli + następne 800 jak podliczyła asystentka płatne po zakończeniu procesu. Ale czy to będą faktycznie 4 rozprawy?

• Autor: klio Data: 2006-01-24 08:25:07

Myśle o adwokacie bo obawiam się, że coś nam umknie, że coś przeoczymy. Zastanawiam sie czy jak będzie przez adowkata to czy nie będzie nieco szybciej. W końcu wiedzą czy moża prawnie pogonić ZUS itd. A zwykły człowiek nawet nie wie o co się ma pytać.

Przejdź do pełnej wersji serwisu