Na TVN STYLE był w zeszlym tygodniu chyba taki program kulinarny "Nigella gryzie" czy coś w ten deseń - nie wiem dokładnie bo nie oglądałam- widziałam tylko zapowiedz, w ktorej prowadząca mówiła coś o placuszkach z ricotty - wyglądały ładnie, coś jak racuchy... Moze ktoś z Was oglądał ten program i zna przepis?????
2 łyżki oleju do smażenia najlepiej z orzeszków ziemnych
szczypta soli
1/2 truskawek
Do miski wrzuc ricottę, mleko i żółtka. Zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj, tak żeby wszystkie składniki dobrze sie połączyły. Ubij pianę z białek, najlepiej ręcznie - nie musi być idealnie sztywna - dodaj ją do ricottowej masy. Rozgrzej olej na dużej patelni i wykładaj pełną łyżkę ciasta formując placuszki. Smaż ok 1 min z jednej strony, aż będą miały złoty kolor, przewróć na drugą stronę i smaż następną minutę. Gotowe placki odkładaj na duży talerz dokładnie owinięty folią aluminiową, żeby nie wystygły w czasie, gdy smażysz następne. Podaj placuszki z pokrojonymi truskawkami albo musem owocowym.
Na TVN STYLE był w zeszlym tygodniu chyba taki program kulinarny "Nigella gryzie" czy coś w ten deseń - nie wiem dokładnie bo nie oglądałam- widziałam tylko zapowiedz, w ktorej prowadząca mówiła coś o placuszkach z ricotty - wyglądały ładnie, coś jak racuchy... Moze ktoś z Was oglądał ten program i zna przepis?????
Proszę uprzejmie;)))
- 25 dag sera ricotta
- 1,2 szkl chudego mleka
- 3/4 mąki
- 2 duże jaja
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju do smażenia najlepiej z orzeszków ziemnych
- szczypta soli
- 1/2 truskawek
Do miski wrzuc ricottę, mleko i żółtka. Zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i delikatnie wymieszaj, tak żeby wszystkie składniki dobrze sie połączyły. Ubij pianę z białek, najlepiej ręcznie - nie musi być idealnie sztywna - dodaj ją do ricottowej masy. Rozgrzej olej na dużej patelni i wykładaj pełną łyżkę ciasta formując placuszki. Smaż ok 1 min z jednej strony, aż będą miały złoty kolor, przewróć na drugą stronę i smaż następną minutę. Gotowe placki odkładaj na duży talerz dokładnie owinięty folią aluminiową, żeby nie wystygły w czasie, gdy smażysz następne. Podaj placuszki z pokrojonymi truskawkami albo musem owocowym.Chcesz i masz
i to jest super w WŻ Pozdrawiam
no po prostu OGROMNIASTE DZIĘKUJE!!!!!!!!!!!!!!! zgadnijcie co bedę dzis jadła na kolację???;-)))