Ja też kupowałam w markecie. Ale jak dla mnie są za małe i niewiele się w nich mieści;).Znalazłam przepis na chebek pitta i następnym razem spróbuję zrobic sama.:)
Ja często kupuję takie chlebki w supermarkietach są pakowane po cztery sztuki i kosztują ok 3,6 - do 4 zł mają dość długi termin ważności więc można kupic na "zapas"
15 g drożdży, 30 ml cieplej wody, 1/2 łyżeczki cukru pudru, 2 łyżki oliwy, 50 dag maki, 1/2 łyżeczki soli.
Cukier puder rozpuścić w wodzie. Drożdże umieścić w misce i zalać je 1/4 ilości wody z cukrem, rozmieszać widelcem i odstawić w cieple miejsce na 10 min. Misę do wyrabiania ciasta wygrzać w piecu. Wyjąc, wsypać do niej mąkę i sól, wlać oliwę i resztę wody z cukrem. Dodać drożdże. Wyrobić ciasto tak, by było ścisłe. Przełożyć ciasto na stolnice i rozwałkować. Misę natłuścić i przełożyć do niej ciasto. Całość włożyć do plastykowego worka i szczelnie zawiązać. Zostawić na 2 godz. w ciepłym miejscu, ciasto powinno podwoić swa objętość. Ciasto wyjąć i rozdzielić na 8 części. Każdą część rozpłaszczyć nadając owalny kształt tak, by długość placka była większa niż szerokość. Przełożyć na materiał obsypany maką i zostawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec nagrzać do temp. 230 C, wstawić do niego, na 2 min, 2 natłuszczone blachy. Wyjąc, ułożyć na nich chlebki i posmarować je woda. Wypiekać przez 6 min tak, by były pulchne i lekko zrumienione. 8 chlebków. Czas przygotow. 3 godz.
Drożdże rozdrobnić i wymieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoja objętość, do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól. Dokładnie wyrabiać, dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce na 1.5 - 2 godz. Ciasto rozwałkować następnie na 10 placuszków i odłożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 220 - 230 stopni na natłuszczonej blasze, a wierzch posmarować białkiem lub wodą.
Chciałabym zapytać czy takie chlebki nadaja sie naprzyklad na drugi dzień. No poprostu czy można je w jakiś sposób przechowywać i czy się nie zeschną. Np. przygotować je dzień wcześniej. Bardzo proszę o odpowiedź.
Użytkownik kruszyniaczek napisał w wiadomości: > Chciałabym zapytać czy takie chlebki nadaja sie naprzyklad na drugi dzień. No > poprostu czy można je w jakiś sposób przechowywać i czy się nie zeschną. Np. > przygotować je dzień wcześniej. Bardzo proszę o odpowiedź.
Gdzie można kupić "kieszenie" do kebaba? Ile takie coś kosztuje?
ja kupuję w osiedlowym sklepiku 4 / w paczce/ chyba kosztuje cos koło 4-5zł /ja kupuje pod nazwą chlebek pitta/
Ja też kupowałam w markecie. Ale jak dla mnie są za małe i niewiele się w nich mieści;).Znalazłam przepis na chebek pitta i następnym razem spróbuję zrobic sama.:)
Nie omieszkam...;). Może w sobotę.Bo ja zawsze tak przy sobocie,bo tylko wtedy mogę sobie dogodzic:)
Ja często kupuję takie chlebki w supermarkietach są pakowane po cztery sztuki i kosztują ok 3,6 - do 4 zł mają dość długi termin ważności więc można kupic na "zapas"
Chlebek pitta
15 g drożdży,
30 ml cieplej wody,
1/2 łyżeczki cukru pudru,
2 łyżki oliwy,
50 dag maki,
1/2 łyżeczki soli.
Cukier puder rozpuścić w wodzie. Drożdże umieścić w misce i zalać je 1/4 ilości wody z cukrem, rozmieszać widelcem i odstawić w cieple miejsce na 10 min. Misę do wyrabiania ciasta wygrzać w piecu. Wyjąc, wsypać do niej mąkę i sól, wlać oliwę i resztę wody z cukrem. Dodać drożdże. Wyrobić ciasto tak, by było ścisłe. Przełożyć ciasto na stolnice i rozwałkować. Misę natłuścić i przełożyć do niej ciasto. Całość włożyć do plastykowego worka i szczelnie zawiązać. Zostawić na 2 godz. w ciepłym miejscu, ciasto powinno podwoić swa objętość. Ciasto wyjąć i rozdzielić na 8 części. Każdą część rozpłaszczyć nadając owalny kształt tak, by długość placka była większa niż szerokość. Przełożyć na materiał obsypany maką i zostawić na 30 min do wyrośnięcia. Piec nagrzać do temp. 230 C, wstawić do niego, na 2 min, 2 natłuszczone blachy. Wyjąc, ułożyć na nich chlebki i posmarować je woda. Wypiekać przez 6 min tak, by były pulchne i lekko zrumienione. 8 chlebków. Czas przygotow. 3 godz.
Ja mam nieco inny przepis.
0,5 kg maki
2 dkg drożdży
ćwierć szklanki mleka
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
tłuszcz do smarowania blachy
Drożdże rozdrobnić i wymieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoja objętość, do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól. Dokładnie wyrabiać, dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce na 1.5 - 2 godz. Ciasto rozwałkować następnie na 10 placuszków i odłożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 220 - 230 stopni na natłuszczonej blasze, a wierzch posmarować białkiem lub wodą.
Chciałabym zapytać czy takie chlebki nadaja sie naprzyklad na drugi dzień. No poprostu czy można je w jakiś sposób przechowywać i czy się nie zeschną. Np. przygotować je dzień wcześniej. Bardzo proszę o odpowiedź.
Użytkownik kruszyniaczek napisał w wiadomości:
> Chciałabym zapytać czy takie chlebki nadaja sie naprzyklad na drugi dzień. No
> poprostu czy można je w jakiś sposób przechowywać i czy się nie zeschną. Np.
> przygotować je dzień wcześniej. Bardzo proszę o odpowiedź.
Chlebki można zamrozić
Dziękuję za przepis, trochę to czasu zajmuje ale napewno lepsze niż te sklepowe.