Forum

Gawędy o jedzeniu

Finlandia od kuchni

• Autor: ekkore Data: 2006-01-24 14:34:54

Wstawiłam Wam trochę zdjęć z mojej podróży do Finlandii. Ciut małe - ale tylko tak potrafię je zmniejszyć (tak kiedyś uczył Pampas).
    Teraz ciut o jedzeniu - wczoraj zaczęłam nawet to wpisywać przy zdjeciach, ale jako, że była to edycja i za długo pisałam wsio mi zżarło. Tak chciał los, znaczy wpiszemy gdzie indziej.

Mieszkaliśmy u znajomych i to oni dbali o nasze wyżywienie.
    Pierwsze co zauważyłam u Finów to ich przywiązanie to rzeczy zdrowych, niskotłuszczowych. flora jest normalną margaryną do smarowaia, w cenie jak inne (nie jak u nas w trzykrotnie wyższej). Pieczywo generalnie tylko ciemne- zaczynając od bułek, poprzez chleb do pieczywa chrupkiego.
    Jako pamiątkę z Finlandii przywiozłam sobie... 4 kg maki pełnoziarnistej. Przywiozłabym i więcej, bo ilosć gatunków na półce była ogromna, tyle, że nieznajomość języka nie pozwoliła stwierdzić czy to mąka czy mieszanka do wypieku. a makę pełnoziarnistą widziałam u Asty w domu i jadłam bułki z niej upieczone, Żałowałam, ze dopiero w ostatni dzień zainteresowałam się tymi mąkami - tak poszłabym z nią do sklepu i wszystko by mi opowiedziała i pokazała.

O kawie już Wam pisałam w innym wątku.

Z rzeczy specjalnych jadłam renifera - nie wzbudził aż takiego zachwytu, szczerze mówiąc obiecywałam sobie czegoś więcej - ot taka ciut bardziej łykowata wieprzowina (wołowiny to nie przypominało w smaku).
    Dalej były rybki, żyjace tylko w jeziorze w Kuusamo - takie malizny, mniejsze nawet od szprotek, ale przepyszne.
    kolejną rewelacją były żółte jeżyny, rosnące tylko w Laponii. Chciałam nawet kupić do domu  - w sklepie znalazłam tylko malutkie słoiczki dżemu w cenie raczej wysokiej. A ja przecież jadłam owoce. okazało się, zę Asta je ma właśnie z Laponi, ktoś z jej rodziny ma tam domek rekracyjny do wynajmowania  (jego praca to pokazywanie niedźwiedzi turystom) i sam zbierał. wobec tego przywiozłam likier z tych jeżyn.

• Autor: Sylwik Data: 2006-01-24 15:00:51

Lubię takie opowieści. Jeszcze, jeszcze ..... (a gdzie są te zdjęcia??)

• Autor: smakosia Data: 2006-01-24 15:27:27

Ekkore dziekuję :-). Fajnie tak posłuchać o miejscu, w którym się nigdy nie było, o jego kulturze itp. Jasne, że mogę sobie poczytać o tym w książkach. Jednak to, nie to samo. Pisz jak Ci się coś przypomni. Pozdrawiam.

• Autor: ekkore Data: 2006-01-24 16:30:35

zdjęcia w galerii

• Autor: Basienkaa0 Data: 2006-01-24 15:34:15

ja byłam kilka razy w Nowregii też jestm zauroczona tym krajem...

Przejdź do pełnej wersji serwisu