W pewnej knajpie jadłam przepyszną rybę w sosie z porów.Rybę wiem jak przygotować, ale na sos nie mam pomysłu.Może ktoś z Was ma taki przepis?Na razie moje poszukiwania nie przyniosły rezultatu!
Robiłam wieki temu taką zapiekankę, której motywem przewodnim były ryby i por właśnie. Było tam na pewno wino białe i serek topiony, poza tym ziemniaki i chyba niedużo marchewki. Była przepyszna, zupełnie o niej zapomniałam... Może pokombinuj ten por z winem i dobrym serkiem topionym (ew. jeszcze śmietaną). To nie byłoby to? p.
Por umyć i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, i dodać posiekany por. Smażyć. Gdy por się zeszkli, zalać 150 ml słodkiej śmietany wymieszanej z 1 łyżką mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. (ok. 2.min. ). Gdyby sos był za gęsty dodać trochę wody. Bahus
PS 50 ml śmietany można zastąpić 50 ml białego wytrawnego wina.
W pewnej knajpie jadłam przepyszną rybę w sosie z porów.Rybę wiem jak przygotować, ale na sos nie mam pomysłu.Może ktoś z Was ma taki przepis?Na razie moje poszukiwania nie przyniosły rezultatu!
Robiłam wieki temu taką zapiekankę, której motywem przewodnim były ryby i por właśnie. Było tam na pewno wino białe i serek topiony, poza tym ziemniaki i chyba niedużo marchewki. Była przepyszna, zupełnie o niej zapomniałam... Może pokombinuj ten por z winem i dobrym serkiem topionym (ew. jeszcze śmietaną). To nie byłoby to?
p.
Dzięki za inspiracje.Ciepło, ciepło-to mogło być coś takiego.Tylko nie wiem czy te pory zmiksować, czy drobno pokroić?
Ha, to już od Ciebie zależy. Ale czy zmiksowane nie będą po prostu zupą z porów?
p.
Masz rację! Tamte w knajpie nie byly chyba zmiksowane.
Sos porowy
Por umyć i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 1 łyżkę oleju, i dodać posiekany por. Smażyć. Gdy por się zeszkli, zalać 150 ml słodkiej śmietany wymieszanej z 1 łyżką mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. (ok. 2.min. ). Gdyby sos był za gęsty dodać trochę wody.
Bahus
PS
50 ml śmietany można zastąpić 50 ml białego wytrawnego wina.
Dzięki, chyba to jest to!
bahusku wklep ten sos do przepisów proszę. Pozdrówka