Forum

Gawędy o jedzeniu

kuchnia chińska - gary

• Autor: tomaska Data: 2006-01-30 09:44:56

Hej! Czy wie ktoś może gdzie można kupić jakieś akcesoria przydatne w kuchni chińskiej? Chodzi konkretnie o gliniany garnek dwojga imion: chi - go albo Junna.
    Przeleciałam necik i zima nic ni ma
    Może macie jakiś namiar na mały miły sklepik z akcesoriami?
    Pozdrowionka

• Autor: klarax Data: 2006-01-30 11:15:15

Podejrzewam, że nigdzie, może w Anglii.
    Yunnan (Yünnan) to jest garnek, który bardzo rzadko bywa w handlu ponieważ gotowanie w kąpieli i z parą wymaga miejsca i czasu.
    Ja od lat nie widziałem tego garnka w sklepach, a mój kupiłem przed 20 laty.
    Z braku laku można go samemu zrobić - nie jest trudny - ale z bardzo drobnoziarnistej gliny.

• Autor: tomaska Data: 2006-01-30 18:33:33

dzięki za informację, szkoda.. mam kilka fajnych przepisów, na które ślinka aż kapie.. ale jak widać nici z tego.. poza tym, nie mogę sobie siebie wyobrazić kręcącej garnek.. popróbuję coś metodą tradycyjną.. dzięki i pozdrowionka! a tak przy okazji właśnie skojarzyłam, że mam kolegę w Kanadzie, który wspominał coś o targowisku, na którym rózne orientalne cudeńka można kupić.. może się uda! Pozdrawiam

• Autor: aleczka Data: 2006-01-30 20:18:44

hej:-)moja rada...ponieważ sama dużo gotuję chińszczyzny,a rzeczywiście poza wokiem inne akcesoria do chinola są raczej niedostępne na rynku(spróbuj gdzieś kupić np.kociołek mongolski albo kosze bambusowe do gotowania na parze-nie do zdobycia!)wykorzystaj do gotowania zamiast chi-go garnek do gotowania na parze:-)lub piętrowy parownik...sprawdzone-działa:-)pozdr.

• Autor: klarax Data: 2006-01-30 22:19:18

Aż tak źle nie jest, np.:
    http://www.gourmondo.de/category.jsp?country=China&category=2B300

i nawet nie jest tam drogo.
    W koszykach na parze działa, ale smakuje inaczej, ponieważ jest to inna technika gotowania.
    Nieporadny rysuneczek ilustruje działanie owego garczka w przypadku kurczęcia:

• Autor: tomaska Data: 2006-02-02 14:55:39

Jesteście wszyscy genialni!! powaga!! dzięki za zaangażowanie! No a klaraxowi za rysunek!!
    Fantazja!! Wielka buźka dla wszystkich..

• Autor: lajan Data: 2006-01-31 06:57:38

Może Bahus będzie coś wiedział, gdyż w okolicy Poznania jest duża hurtownia wszystkiego co dotyczy chińszczyzny, Nie pamiętam adresu ale  wiem, ze tam mozna było kupić samą chińszczyznę. Gdyby bardzo zależało postaram się ustalić ten adres.

Przejdź do pełnej wersji serwisu