Moje Drogie, mam problem. Zabralam sie za robienie racuchów drozdzowych wg przepisu Zony Zofii http://wielkiezarcie.com/przepis5183.html. Ciasto wyszlo mi rzadkie i z grudkami. Czy konsystencja jest w porzadku, czy moze to wina drozdzy? Robilam z rozmrazanych. No i co z tymi grudkami? Maka nie taka? Za nic nie potrafie sie ich pozbyc. Aha! Drozdze po rozmrozeniu byly w stanie cieklym . Czekam na dalsze instrukcje. Pozdrawiem Mag8
Jeśli przygotowałaś rozczyn z drożdży i wyrósł, to znaczy, że mimo nietypowej konsystencji, były dobre i "zadziałały". Gdy ciasto jest zbyt rzadkie, wystarczy dodać mąki. Nie mam pojęcia, dlaczego zrobiły się grudki. Ja zawsze korzystam z tego właśnie przepisu i racuchy wychodzą wspaniałe. Fakt - zawsze dodaję świeże drożdże. Spróbuj uratować ciasto. Trzymam kciuki. Pozdrawiam.
drożdże po rozmrożeniu zawsze są ciapate - ja jak korzystam zzamrożonych to od razu rozwijam i do miski. I z drożdży zamrożonych możesz potrzebować ciut więcej czasu nim ciasto zacznie rosnąć. Jak się nie dało ciasto ukręcić łyżką wtedy najlepiej użyć miksera.
Uzywasz zamrozonych? Tzn nie rozmrazach ich? Jesli tak, to musze kiedys spróbowac. Niestety mieszkam za granica i nie ma tu drozdzy innych niz instant. Zreszta to byly moje ostatnie polskie. Wiem, ze drozdzy w kostce i instant uzywa sie w innych proporcjach, ale juz nie pameitam jakich. W ogóle pierwszy raz robie racuchy i ciagle nie jestem pewna co do tej konsystencji. Ciasto ma byc rzadsze czy nie? Dziekuje i pozdrawiam
rozmrażam - i zawsze są ciapate, wręcz płynne.I dlatego rozmrażam je w misce, a nie w folii, bo potem trudno wydostać. Przepraszam, że źle sformułowałam wypowiedź.
Moje Drogie,
. Czekam na dalsze instrukcje.
mam problem. Zabralam sie za robienie racuchów drozdzowych wg przepisu Zony Zofii http://wielkiezarcie.com/przepis5183.html. Ciasto wyszlo mi rzadkie i z grudkami. Czy konsystencja jest w porzadku, czy moze to wina drozdzy? Robilam z rozmrazanych. No i co z tymi grudkami? Maka nie taka? Za nic nie potrafie sie ich pozbyc. Aha! Drozdze po rozmrozeniu byly w stanie cieklym
Pozdrawiem Mag8
Jeśli przygotowałaś rozczyn z drożdży i wyrósł, to znaczy, że mimo nietypowej konsystencji, były dobre i "zadziałały". Gdy ciasto jest zbyt rzadkie, wystarczy dodać mąki. Nie mam pojęcia, dlaczego zrobiły się grudki. Ja zawsze korzystam z tego właśnie przepisu i racuchy wychodzą wspaniałe. Fakt - zawsze dodaję świeże drożdże. Spróbuj uratować ciasto. Trzymam kciuki. Pozdrawiam.
Dziekuje bardzo z odpowiedz. Dodalam maki. Michtalam jeszcze chwile i grudek jest mniej. Czekam teraz czy wyrosna.
pozdrawiam
drożdże po rozmrożeniu zawsze są ciapate - ja jak korzystam zzamrożonych to od razu rozwijam i do miski. I z drożdży zamrożonych możesz potrzebować ciut więcej czasu nim ciasto zacznie rosnąć.
Jak się nie dało ciasto ukręcić łyżką wtedy najlepiej użyć miksera.
Uzywasz zamrozonych? Tzn nie rozmrazach ich? Jesli tak, to musze kiedys spróbowac. Niestety mieszkam za granica i nie ma tu drozdzy innych niz instant. Zreszta to byly moje ostatnie polskie. Wiem, ze drozdzy w kostce i instant uzywa sie w innych proporcjach, ale juz nie pameitam jakich.
W ogóle pierwszy raz robie racuchy i ciagle nie jestem pewna co do tej konsystencji. Ciasto ma byc rzadsze czy nie?
Dziekuje i pozdrawiam
rozmrażam - i zawsze są ciapate, wręcz płynne.I dlatego rozmrażam je w misce, a nie w folii, bo potem trudno wydostać. Przepraszam, że źle sformułowałam wypowiedź.
Potwierdzam, że te racuchy są mega, mega przepyszne... Pozdrawiam
Dziewczyny wielkie i sliczne DZIEKI!!! Racuszki pycha i swietnie wyrosly
Jestescie wielkie
Ja robię te racuchy ale zawsze dodaję więcej mąki niż w przepisie. Są pyszne!
marsia-do dobrze wyrobionego ciasta dodaj obrane ipokrojone w kostkę jabłka twarde,lub inne owoce według gustu.