Forum

Kuchenne porady

Racuchy drozdzowe. HELP!!!

• Autor: Mag8 Data: 2006-01-30 14:35:21

Moje Drogie,
    mam problem. Zabralam sie za robienie racuchów drozdzowych wg przepisu Zony Zofii http://wielkiezarcie.com/przepis5183.html. Ciasto wyszlo mi rzadkie i z grudkami. Czy konsystencja jest w porzadku, czy moze to wina drozdzy? Robilam z rozmrazanych. No i co z tymi grudkami? Maka nie taka? Za nic nie potrafie sie ich pozbyc. Aha! Drozdze po rozmrozeniu byly w stanie cieklym . Czekam na dalsze instrukcje.
    Pozdrawiem Mag8

• Autor: Aleex Data: 2006-01-30 15:01:45

Jeśli przygotowałaś rozczyn z drożdży i wyrósł, to znaczy, że mimo nietypowej konsystencji, były dobre i "zadziałały". Gdy ciasto jest zbyt rzadkie, wystarczy dodać mąki. Nie mam pojęcia, dlaczego zrobiły się grudki. Ja zawsze korzystam z tego właśnie przepisu i racuchy wychodzą wspaniałe. Fakt - zawsze dodaję świeże drożdże. Spróbuj uratować ciasto. Trzymam kciuki. Pozdrawiam.

• Autor: Mag8 Data: 2006-01-30 15:06:01

Dziekuje bardzo z odpowiedz. Dodalam maki. Michtalam jeszcze chwile i grudek jest mniej. Czekam teraz czy wyrosna.
    pozdrawiam

• Autor: ekkore Data: 2006-01-30 15:11:31

drożdże po rozmrożeniu zawsze są ciapate - ja jak korzystam zzamrożonych to od razu rozwijam i do miski. I z drożdży zamrożonych możesz potrzebować ciut więcej czasu nim ciasto zacznie rosnąć.
    Jak się nie dało ciasto ukręcić łyżką wtedy najlepiej użyć miksera.

• Autor: Mag8 Data: 2006-01-30 15:21:45

Uzywasz zamrozonych? Tzn nie rozmrazach ich? Jesli tak, to musze kiedys spróbowac. Niestety mieszkam za granica i nie ma tu drozdzy innych niz instant. Zreszta to byly moje ostatnie polskie. Wiem, ze drozdzy w kostce i instant uzywa sie w innych proporcjach, ale juz nie pameitam jakich.
    W ogóle pierwszy raz robie racuchy i ciagle nie jestem pewna co do tej konsystencji. Ciasto ma byc rzadsze czy nie?
    Dziekuje i pozdrawiam

• Autor: ekkore Data: 2006-01-30 18:38:56

rozmrażam - i zawsze są ciapate, wręcz płynne.I dlatego rozmrażam je w misce, a nie w folii, bo potem trudno wydostać.  Przepraszam, że źle sformułowałam wypowiedź.

• Autor: Maja R. Data: 2006-01-30 18:08:10

Potwierdzam, że te racuchy są mega, mega przepyszne... Pozdrawiam

• Autor: Mag8 Data: 2006-01-30 15:43:27

Dziewczyny wielkie i sliczne DZIEKI!!! Racuszki pycha i swietnie wyrosly Jestescie wielkie

• Autor: nina Data: 2006-01-31 08:16:24

Ja robię te racuchy ale zawsze dodaję więcej mąki niż w przepisie. Są pyszne!

• Autor: marsia Data: 2006-02-24 22:47:37

marsia-do dobrze wyrobionego ciasta dodaj obrane ipokrojone w kostkę jabłka twarde,lub inne owoce według gustu.

Przejdź do pełnej wersji serwisu