czesc wszystkim! Mam pytanko, jaka jest roznica miedzy soda a proszkiem do pieczenia..??!? Pytam, bo w kilku przepisach do ktorych zagladalam nalezy uzywac sody, a problem polega na tym, ze tutaj gdzie mieszkam, tzn.w Niemczech, pani w sklepie powiedziala, ze sody nie ma i ze ja 20 lat temu produkowano..!Hilfe;)) Wiem, ze to nie prawda, bo w Polsce jest popularna (i chyba nawet zdrowsza?), ale coz musialam sie obejsc ze smakiem i bie moglam zrobic pierniczkow na swieta z przepisu od przyjaciolki, bo mialy byc z soda. Temat zaczyna mnie denerwowac, a ze na razie nie wybieram sie do naszego pieknego kraju, a niektore przepisy z soda w skladzie bardzo kusza:)))
Poza tym chcialam powiedziec, ze jestescie tacy sloddcy:)), zachwalacie swoje przepisy, dodajecie zdjecia..jestem pod wrazeniem, czytam forum od tygodnia z wypiekami na twarzy:))Pozdrawiam cieplo!
Proszek do pieczenia to sypka mieszanina rozmaitych związków chemicznych, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie produktów piekarniczych (chleba, ciast itp.).Proszki do pieczenia są mieszaninami, które są trwałe w warukach przechowywania (temperatura pokojowa, brak wilgoci), lecz w warunkach przygotowywania ciasta lub pieczenia wydzielają znaczne ilości gazów, które przekształcają ciasto w rodzaj piany.Najczęściej spotykanym składnikiem proszku do pieczenia jest wodorowęglan sodu (NaHCO3), który w temperaturze powyżej 60°C ulega dość szybkiemu rozkładowi z wydzieleniem dwutlenku węgla:
Zastanawiam się czy u Ciebie nie można kupić sody w aptece. U nas niektórzy sodę używali przy bólach żołądka i zgagach. Różnica w stosowaniu sody jest widoczna i w wyglądzie i smaku wypieku. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje, że znajdziesz tę sodę u siebie.
Ty nie pytaj się o sodę, tylko o Natron, a najlepiej o Kaiser Natron, dostaniesz prawie wszędzie (no może u kuśnierza nie)... http://www.holste.de/index.php
To są informacje czysto chemiczno-produkcyjne to nie wiem czy to coś Ci da.W zastosowaniu jest duża różnica ale ja mogę podpowiedzieć że zawsze przy zastosowani do ciasta proszku do pieczenia dolewam trochę octu-gubi się wtedy taki (dla mnie wyczuwalny) posmak tego proszku, a co najważniejsze to jest gwarancja że ciasto wyrośnie.Pozdrawiam
dzieki ABA, dzieki KIKA:)) Jerzeli codzi o sklad chemiczny, to przymykam okczy i wstrzymuje oddech, bo jestem przslowiowym oslem, jezeli chodzi o zagadnienia chemiczne..;) Ale jedno co zauwazylam, to tendencja wzrostowa w zastosowaniu sody, a moze to przypadek..hmmm, juz nawet wafle sa smaczniejsze z drozdzami(!), to wszystko wyczytalam wlasnie tutaj! I co ja mam zrobic z zapasem proszku do pieczenia, ktory zrobilam "na wszelki wypadek" :))) Pozdrawiam cieplo zyczac milego dnia, Maddalena
Maddalenko, zapasy proszku do pieczenia możesz wykorzystać do neutralizowania różnych zapachów w lodówce. Fajnie, że się do nas przyłączyłaś. Tylko uwaga! Od WŻ można się uzależnić :-)))
zeby to tylko takie uzaleznienia czlowiek mial;) ja w sprawie tej neutralizacji, w formie sypkiej mam uzywac proszku, czy np.rozpuszczonym w wodzie myc lodowke?
Ja otwieram torebeczkę i wkładam ją do lodówki, ot wszystko :-). Ty wiesz, teraz sobie pomyślałam, że kto wie może to warto wypróbować i rozpuścić proszek w wodzie a potem myć tym roztworem lodówkę. Ciekawe czy to by miało jakiś sens, czy spełnia rolę dodatkowego zabezpieczenia przed "wsiąkaniem" zapachów :-) ? Pewnie zaraz ktoś mnie wyśmieje, że przyszła mi taka myśl do głowy :-)))
mycie roztworem nie ma sensu, ale otwarta torebka ma; lepszy skutek jest z sodą (ang. baking soda albo backsoda) która wiąże nieprzyjemne zapachy i ma jeszcze tysiące innych korzystnych właściwości (oprócz plemnikobójczych)...
dzieki klarax, szykowalam sie na skok do Reformhaus, ale widze, ze to nie jest konieczne. Bardzo cenna informacja, jeszcze raz dzieki.Pozdrawiam poludnie,)
Witam! Widze ze masz podobny problem. Ja mieszkam w Wielkiej Brytanii i mnóstwo produktów jest tu niedostepnych Najbardziej chyba drazni mnie, ze nie ma tu polskiego twarozku, bo uwielbiam . Ale do rzeczy. Jesli jednak nie uda Ci sie znalezc sody, ja moge Ci ja przeslac. Tutaj sa dosyc duze pojemniki jak na takie produkty, wiec starczy Ci na dlugo. Jakby co to pisz. Pozdrawim
PS Ja równiez zupelnie niedawno odkrylam Wielkie Zarcie i jestem zaskoczona! pozytywnie oczywiscie :) Dzieki za wspaniala stronke!
hej Mag, ja twarozek kupuje w rosyjskim sklepie, moze rowniez jakis taki sklep internacjonalny znajdziesz:) To bardzo mile z Twojej strony, dzieki za propozycje, ale dam rade.Klarax oswiecil mnie jak zdobyc sode pod ta szerokoscia geograficzna:) Pozdrawiam
To może i mi ktoś pomoże znaleźć sodę ale...we Francji. Ja ją miewam tylko od czasu do czasu jak ktoś do mnie przyjeżdża z kraju albo jak sama jadę do Polski. Nie mam zielonego pojęcia czy w ogóle tu dostanę, tym bardziej, że nie znam nazwy francuskiej... i też mam problem z twarogiem, bo tu dostanę tylko coś w rodzaju homogenizowanego.
czesc wszystkim! Mam pytanko, jaka jest roznica miedzy soda a proszkiem do pieczenia..??!? Pytam, bo w kilku przepisach do ktorych zagladalam nalezy uzywac sody, a problem polega na tym, ze tutaj gdzie mieszkam, tzn.w Niemczech, pani w sklepie powiedziala, ze sody nie ma i ze ja 20 lat temu produkowano..!Hilfe;))
Wiem, ze to nie prawda, bo w Polsce jest popularna (i chyba nawet zdrowsza?), ale coz musialam sie obejsc ze smakiem i bie moglam zrobic pierniczkow na swieta z przepisu od przyjaciolki, bo mialy byc z soda. Temat zaczyna mnie denerwowac, a ze na razie nie wybieram sie do naszego pieknego kraju, a niektore przepisy z soda w skladzie bardzo kusza:)))
Poza tym chcialam powiedziec, ze jestescie tacy sloddcy:)), zachwalacie swoje przepisy, dodajecie zdjecia..jestem pod wrazeniem, czytam forum od tygodnia z wypiekami na twarzy:))Pozdrawiam cieplo!
Soda - nazwa zwyczajowa szeregu popularnych substancji chemicznych, których głównym składnikiem jest któryś z następujących związków chemicznych sodu: węglan sodu, wodorowęglan sodu, lub wodorotlenek sodu.
Proszek do pieczenia to sypka mieszanina rozmaitych związków chemicznych, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie produktów piekarniczych (chleba, ciast itp.).Proszki do pieczenia są mieszaninami, które są trwałe w warukach przechowywania (temperatura pokojowa, brak wilgoci), lecz w warunkach przygotowywania ciasta lub pieczenia wydzielają znaczne ilości gazów, które przekształcają ciasto w rodzaj piany.Najczęściej spotykanym składnikiem proszku do pieczenia jest wodorowęglan sodu (NaHCO3), który w temperaturze powyżej 60°C ulega dość szybkiemu rozkładowi z wydzieleniem dwutlenku węgla:
Zastanawiam się czy u Ciebie nie można kupić sody w aptece. U nas niektórzy sodę używali przy bólach żołądka i zgagach. Różnica w stosowaniu sody jest widoczna i w wyglądzie i smaku wypieku. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje, że znajdziesz tę sodę u siebie.
Ty nie pytaj się o sodę, tylko o Natron, a najlepiej o Kaiser Natron, dostaniesz prawie wszędzie (no może u kuśnierza nie)...
http://www.holste.de/index.php
To są informacje czysto chemiczno-produkcyjne to nie wiem czy to coś Ci da.W zastosowaniu jest duża różnica ale ja mogę podpowiedzieć że zawsze przy zastosowani do ciasta proszku do pieczenia dolewam trochę octu-gubi się wtedy taki (dla mnie wyczuwalny) posmak tego proszku, a co najważniejsze to jest gwarancja że ciasto wyrośnie.Pozdrawiam
dzieki ABA, dzieki KIKA:))
Jerzeli codzi o sklad chemiczny, to przymykam okczy i wstrzymuje oddech, bo jestem przslowiowym oslem, jezeli chodzi o zagadnienia chemiczne..;) Ale jedno co zauwazylam, to tendencja wzrostowa w zastosowaniu sody, a moze to przypadek..hmmm, juz nawet wafle sa smaczniejsze z drozdzami(!), to wszystko wyczytalam wlasnie tutaj!
I co ja mam zrobic z zapasem proszku do pieczenia, ktory zrobilam "na wszelki wypadek" :)))
Pozdrawiam cieplo zyczac milego dnia,
Maddalena
Nie chcac gorszyc Towarzystwa, poprawiam swoj blad.Jezeli przez samo z oczywiscie:)
Maddalenko, zapasy proszku do pieczenia możesz wykorzystać do neutralizowania różnych zapachów w lodówce. Fajnie, że się do nas przyłączyłaś. Tylko uwaga! Od WŻ można się uzależnić :-)))
zeby to tylko takie uzaleznienia czlowiek mial;)
ja w sprawie tej neutralizacji, w formie sypkiej mam uzywac proszku, czy np.rozpuszczonym w wodzie myc lodowke?
Ja otwieram torebeczkę i wkładam ją do lodówki, ot wszystko :-). Ty wiesz, teraz sobie pomyślałam, że kto wie może to warto wypróbować i rozpuścić proszek w wodzie a potem myć tym roztworem lodówkę. Ciekawe czy to by miało jakiś sens, czy spełnia rolę dodatkowego zabezpieczenia przed "wsiąkaniem" zapachów :-) ? Pewnie zaraz ktoś mnie wyśmieje, że przyszła mi taka myśl do głowy :-)))
mycie roztworem nie ma sensu, ale otwarta torebka ma; lepszy skutek jest z sodą (ang. baking soda albo backsoda) która wiąże nieprzyjemne zapachy i ma jeszcze tysiące innych korzystnych właściwości (oprócz plemnikobójczych)...
Flensburg,
Edeka Neukauf
dzieki klarax, szykowalam sie na skok do Reformhaus, ale widze, ze to nie jest konieczne. Bardzo cenna informacja, jeszcze raz dzieki.Pozdrawiam poludnie,)
Witam!
Widze ze masz podobny problem. Ja mieszkam w Wielkiej Brytanii i mnóstwo produktów jest tu niedostepnych Najbardziej chyba drazni mnie, ze nie ma tu polskiego twarozku, bo uwielbiam .
Ale do rzeczy. Jesli jednak nie uda Ci sie znalezc sody, ja moge Ci ja przeslac. Tutaj sa dosyc duze pojemniki jak na takie produkty, wiec starczy Ci na dlugo. Jakby co to pisz.
Pozdrawim
PS Ja równiez zupelnie niedawno odkrylam Wielkie Zarcie i jestem zaskoczona! pozytywnie oczywiscie :) Dzieki za wspaniala stronke!
hej Mag, ja twarozek kupuje w rosyjskim sklepie, moze rowniez jakis taki sklep internacjonalny znajdziesz:)
To bardzo mile z Twojej strony, dzieki za propozycje, ale dam rade.Klarax oswiecil mnie jak zdobyc sode pod ta szerokoscia geograficzna:)
Pozdrawiam
To może i mi ktoś pomoże znaleźć sodę ale...we Francji. Ja ją miewam tylko od czasu do czasu jak ktoś do mnie przyjeżdża z kraju albo jak sama jadę do Polski. Nie mam zielonego pojęcia czy w ogóle tu dostanę, tym bardziej, że nie znam nazwy francuskiej... i też mam problem z twarogiem, bo tu dostanę tylko coś w rodzaju homogenizowanego.
soda = bicarbonate de soude
Klarax! Zaskakujesz mnie! Skąd ta znajomość w tylu językach? Jesteś Wielki! Dzięki serdeczne..
Użytkownik woila napisał w wiadomości:
> Jesteś Wielki!
Iiiiiiiiii... 193 cm
Użytkownik klarax napisał w wiadomości:
> Użytkownik woila napisał w wiadomości: > Jesteś Wielki! Iiiiiiiiii... 193
> cm
No to jeteś Wielki i duży!
No to jeszcze brakuje trzeciego takiego samego przymiotnika
Bahus
Bahusie! o czym Ty myślisz!!
Może przymiotna? (przymiotno kanadyjskie)
p.
No, to się powinno jednak wykluczać (homo longus rare sapiens, żeby już w to nie mieszać naszej rodzimej topoli tudzież brzozy...)
p.
W Niemczech soda nazywa sie Natron-pozdrowienia
W Niemczech soda nazywa sie Natron-pozdrowienia
Hihihi bardzo szybka jesteś...odpowiedziałaś na pytanie po prawie 6 latach
morał jeden: nie jedz na leżąco czytając wypocin Bahusa :P <hahaha>