Forum

Gawędy o jedzeniu

proszek do pieczenia a soda

  • Autor: Maddalena Data: 2006-01-31 23:07:46

    czesc wszystkim! Mam pytanko, jaka jest roznica miedzy soda a proszkiem do pieczenia..??!? Pytam, bo w kilku przepisach do ktorych zagladalam nalezy uzywac sody, a problem polega na tym, ze tutaj gdzie mieszkam, tzn.w Niemczech, pani w sklepie powiedziala, ze sody nie ma i ze ja 20 lat temu produkowano..!Hilfe;))
    Wiem, ze to nie prawda, bo w Polsce jest popularna (i chyba nawet zdrowsza?), ale coz musialam sie obejsc ze smakiem i bie moglam zrobic pierniczkow na swieta z przepisu od przyjaciolki, bo mialy byc z soda. Temat zaczyna mnie denerwowac, a ze na razie nie wybieram sie do naszego pieknego kraju, a niektore przepisy z soda w skladzie bardzo kusza:)))

    Poza tym chcialam powiedziec, ze jestescie tacy sloddcy:)), zachwalacie swoje przepisy, dodajecie zdjecia..jestem pod wrazeniem, czytam forum od tygodnia z wypiekami na twarzy:))Pozdrawiam cieplo!

  • Autor: Kika2 Data: 2006-01-31 23:23:06

    Soda - nazwa zwyczajowa szeregu popularnych substancji chemicznych, których głównym składnikiem jest któryś z następujących związków chemicznych sodu: węglan sodu, wodorowęglan sodu, lub wodorotlenek sodu.

  • Autor: Kika2 Data: 2006-01-31 23:30:01

    Proszek do pieczenia to sypka mieszanina rozmaitych związków chemicznych, której podstawowym zadaniem jest spulchnianie produktów piekarniczych (chleba, ciast itp.).Proszki do pieczenia są mieszaninami, które są trwałe w warukach przechowywania (temperatura pokojowa, brak wilgoci), lecz w warunkach przygotowywania ciasta lub pieczenia wydzielają znaczne ilości gazów, które przekształcają ciasto w rodzaj piany.Najczęściej spotykanym składnikiem proszku do pieczenia jest wodorowęglan sodu (NaHCO3), który w temperaturze powyżej 60°C ulega dość szybkiemu rozkładowi z wydzieleniem dwutlenku węgla:

  • Autor: ABA Data: 2006-01-31 23:26:07

    Zastanawiam się czy u Ciebie nie można kupić sody w aptece. U nas niektórzy sodę używali przy bólach żołądka i zgagach. Różnica w stosowaniu sody jest widoczna i w wyglądzie i smaku wypieku. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje, że znajdziesz tę sodę u siebie.

  • Autor: klarax Data: 2006-01-31 23:31:50

    Ty nie pytaj się o sodę, tylko o Natron, a najlepiej o Kaiser Natron, dostaniesz prawie wszędzie (no może u kuśnierza nie)...
    http://www.holste.de/index.php

  • Autor: Kika2 Data: 2006-01-31 23:35:37

    To są informacje czysto chemiczno-produkcyjne to nie wiem czy to coś Ci da.W zastosowaniu jest duża różnica ale ja mogę podpowiedzieć że zawsze przy zastosowani do ciasta proszku do pieczenia dolewam trochę octu-gubi się wtedy taki (dla mnie wyczuwalny) posmak tego proszku, a co najważniejsze to jest gwarancja że ciasto wyrośnie.Pozdrawiam

  • Autor: Maddalena Data: 2006-02-01 09:29:59

    dzieki ABA, dzieki KIKA:))
    Jerzeli codzi o sklad chemiczny, to przymykam okczy i wstrzymuje oddech, bo jestem przslowiowym oslem, jezeli chodzi o zagadnienia chemiczne..;) Ale jedno co zauwazylam, to tendencja wzrostowa w zastosowaniu sody, a moze to przypadek..hmmm, juz nawet wafle sa smaczniejsze z drozdzami(!), to wszystko wyczytalam wlasnie tutaj!
    I co ja mam zrobic z zapasem proszku do pieczenia, ktory zrobilam "na wszelki wypadek"  :)))
    Pozdrawiam cieplo zyczac milego dnia,
    Maddalena

  • Autor: Maddalena Data: 2006-02-01 09:31:26

    Nie chcac gorszyc Towarzystwa, poprawiam swoj blad.Jezeli przez samo z oczywiscie:)

  • Autor: smakosia Data: 2006-02-01 12:17:48

    Maddalenko, zapasy proszku do pieczenia możesz wykorzystać do neutralizowania różnych zapachów w lodówce.  Fajnie, że się do nas przyłączyłaś. Tylko uwaga! Od WŻ można się uzależnić :-)))

  • Autor: Maddalena Data: 2006-02-01 16:43:04

    zeby to tylko takie uzaleznienia czlowiek mial;)
    ja w sprawie tej neutralizacji, w formie sypkiej mam uzywac proszku, czy np.rozpuszczonym w wodzie myc lodowke?

  • Autor: smakosia Data: 2006-02-02 08:21:57

    Ja otwieram torebeczkę i wkładam ją do lodówki, ot wszystko :-). Ty wiesz, teraz sobie pomyślałam, że kto wie może to warto wypróbować i rozpuścić proszek w wodzie a potem myć tym roztworem lodówkę. Ciekawe czy to by miało jakiś sens, czy spełnia rolę dodatkowego zabezpieczenia przed "wsiąkaniem" zapachów :-) ? Pewnie zaraz ktoś mnie wyśmieje, że przyszła mi taka myśl do głowy :-)))

  • Autor: klarax Data: 2006-02-02 13:35:07

    mycie roztworem nie ma sensu, ale otwarta torebka ma; lepszy skutek jest z sodą (ang. baking soda albo backsoda) która wiąże nieprzyjemne zapachy i ma jeszcze tysiące innych korzystnych właściwości (oprócz plemnikobójczych)...

  • Autor: klarax Data: 2006-01-31 23:39:32

    Flensburg,
    Edeka Neukauf

    • Adelbylund 5
    • Angelburger Straße 10 - 16
    • Friedheim 8
    • Harrislee: Musbeker Weg 1

  • Autor: Maddalena Data: 2006-02-01 09:23:37

    dzieki klarax, szykowalam sie na skok do Reformhaus, ale widze, ze to nie jest konieczne. Bardzo cenna informacja, jeszcze raz dzieki.Pozdrawiam poludnie,)

  • Autor: Mag8 Data: 2006-02-01 11:56:14

    Witam!
    Widze ze masz podobny problem. Ja mieszkam w Wielkiej Brytanii i mnóstwo produktów jest tu niedostepnych Najbardziej chyba drazni mnie, ze nie ma tu polskiego twarozku, bo uwielbiam .
    Ale do rzeczy. Jesli jednak nie uda Ci sie znalezc sody, ja moge Ci ja przeslac. Tutaj sa dosyc duze pojemniki jak na takie produkty, wiec starczy Ci na dlugo. Jakby co to pisz.
    Pozdrawim

    PS Ja równiez zupelnie niedawno odkrylam Wielkie Zarcie i jestem zaskoczona! pozytywnie oczywiscie :) Dzieki za wspaniala stronke!

  • Autor: Maddalena Data: 2006-02-01 16:48:26

    hej Mag, ja twarozek kupuje w rosyjskim sklepie, moze rowniez jakis taki sklep internacjonalny znajdziesz:)
    To bardzo mile z Twojej strony, dzieki za propozycje, ale dam rade.Klarax oswiecil mnie jak zdobyc sode pod ta szerokoscia geograficzna:)
    Pozdrawiam

  • Autor: woila Data: 2006-02-06 20:39:46

    To może i mi ktoś pomoże znaleźć sodę ale...we Francji. Ja ją miewam tylko od czasu do czasu jak ktoś do mnie przyjeżdża z kraju albo jak sama jadę do Polski. Nie mam zielonego pojęcia czy w ogóle tu dostanę, tym bardziej, że nie znam nazwy francuskiej... i też mam problem z twarogiem, bo tu dostanę tylko coś w rodzaju homogenizowanego.

  • Autor: klarax Data: 2006-02-06 20:57:51

    soda = bicarbonate de soude

  • Autor: woila Data: 2006-02-06 21:14:21

    Klarax! Zaskakujesz mnie! Skąd ta znajomość w tylu językach? Jesteś Wielki! Dzięki serdeczne..

  • Autor: klarax Data: 2006-02-06 21:50:00

    Użytkownik woila napisał w wiadomości:
    > Jesteś Wielki!
    Iiiiiiiiii... 193 cm

  • Autor: woila Data: 2006-02-06 21:54:31

    Użytkownik klarax napisał w wiadomości:
    > Użytkownik woila napisał w wiadomości: > Jesteś Wielki! Iiiiiiiiii... 193
    > cm
    No to jeteś Wielki i duży!

  • Autor: bahus Data: 2006-02-08 20:45:58

    No to jeszcze brakuje trzeciego takiego samego przymiotnika
    Bahus

  • Autor: woila Data: 2006-02-08 20:56:07

    Bahusie! o czym Ty myślisz!!

  • Autor: pandora Data: 2006-02-15 23:12:23

     Może przymiotna? (przymiotno kanadyjskie)
    p.

  • Autor: pandora Data: 2006-02-15 23:14:56

    No, to się powinno jednak wykluczać (homo longus rare sapiens, żeby już w to nie mieszać naszej rodzimej topoli tudzież brzozy...)

    p.

  • Autor: krystyna 53 Data: 2012-01-20 14:11:58

    W Niemczech soda nazywa sie Natron-pozdrowienia

  • Autor: bahus Data: 2012-01-20 17:52:17

    W Niemczech soda nazywa sie Natron-pozdrowienia


    Hihihi bardzo szybka jesteś...odpowiedziałaś na pytanie po prawie 6 latach

  • Autor: kokarda Data: 2012-01-23 14:55:57

    morał jeden: nie jedz na leżąco czytając wypocin Bahusa :P <hahaha>

Przejdź do pełnej wersji serwisu