Mam pytanie do wprawionych kucharzy: spotkałam się z różnymi wersjami tego z czego robi się bogracz a z czego Strogonow (dotyczy to zarówno mięsa jak i dodatków). Z wersji tych wynika, że bogracz różnmi się od Strogonowa tym, że są w nim kluski i ziemniaki - a co do reszty to każdy uważa co innego. Jedni mówią, że Strogonow to gulasz z mięsa wołowego i ogórków konserwowych, inni, że muszą być pieczarki. Moja znajoma kucharka twierdzi zas, że to właśnie bogracz, oprócz klusek i ziemniaków ma mieć ogórki kiszone - i nic więcej. Ja już z tego nic nie rozumiem. A co wy na to?
Ja bogracz robie z czego popadnie, a prawdziwy strogonow powinien być z polędwicy wołowej i chyba z pieczarkami i ogorkami. Dla mnie i tak najważniejsze żeby było dobre :D i dużo!!
Dobre i Dużo to również dewiza mojego męża:) Jutro robię bogracz po raz pierwszy i między innymi w oparciu o Twój przepis. Jeśli mój mąż go pochwali, tzn., że jest naprawdę dobry:) Dam ci znać po wszystkim.
Super temat....Strogonowa wymyślił hrabia Stroganof. I tak naprawdę potrawa ta nazywa się Beef Stroganof. Składa się przede wszystkim z plędwicy wołowej. Co do pieczarek...to pomyślcie czy były znane w 18-19 wieku w Rosji? Ogórek kiszony napewno był znany. Ale można by podyskutować w kwestii pieczarek. Mógł je "przywlec" Napoleon..... Bahus
Po waszych komentarzach i różnych przepisach dochodzę do wniosku, że Strogonow musi być z polędwicy wołowej, a bogracz musi mieć kluski i kminek. Reszta jak widać jest sprawą dla każdego oczywistą inaczej :) Dzięki za komentarze
Mam pytanie do wprawionych kucharzy: spotkałam się z różnymi wersjami tego z czego robi się bogracz a z czego Strogonow (dotyczy to zarówno mięsa jak i dodatków). Z wersji tych wynika, że bogracz różnmi się od Strogonowa tym, że są w nim kluski i ziemniaki - a co do reszty to każdy uważa co innego. Jedni mówią, że Strogonow to gulasz z mięsa wołowego i ogórków konserwowych, inni, że muszą być pieczarki. Moja znajoma kucharka twierdzi zas, że to właśnie bogracz, oprócz klusek i ziemniaków ma mieć ogórki kiszone - i nic więcej. Ja już z tego nic nie rozumiem. A co wy na to?
hi hi każdy ma pewnie sowje zdanie na ten temat i jak mówi mój syn tego "zdania się bedzie trzymał,"
a moi najwazniejsze aby smakowało
Ja bogracz robie z czego popadnie, a prawdziwy strogonow powinien być z polędwicy wołowej i chyba z pieczarkami i ogorkami.
Dla mnie i tak najważniejsze żeby było dobre :D i dużo!!
klio
~(*_*)~
Dobre i Dużo to również dewiza mojego męża:)
Jutro robię bogracz po raz pierwszy i między innymi w oparciu o Twój przepis. Jeśli mój mąż go pochwali, tzn., że jest naprawdę dobry:) Dam ci znać po wszystkim.
Super temat....Strogonowa wymyślił hrabia Stroganof. I tak naprawdę potrawa ta nazywa się Beef Stroganof. Składa się przede wszystkim z plędwicy wołowej. Co do pieczarek...to pomyślcie czy były znane w 18-19 wieku w Rosji? Ogórek kiszony napewno był znany. Ale można by podyskutować w kwestii pieczarek. Mógł je "przywlec" Napoleon.....
Bahus
Po waszych komentarzach i różnych przepisach dochodzę do wniosku, że Strogonow musi być z polędwicy wołowej, a bogracz musi mieć kluski i kminek. Reszta jak widać jest sprawą dla każdego oczywistą inaczej :)
Dzięki za komentarze