Forum

Kuchenne porady

Termoobieg-pomocy:)

  • Autor: Trina Data: 2006-02-04 12:23:21

    Mam kuchenkę elektryczną z termoobioegiem, proszę podac jak niższe powinny by temperatutry przy pieczeniu i o ile krócej piecze się ciasta, bo czasy i temp.z klasycznych przepisów przypalają

  • Autor: nikolka19 Data: 2006-02-04 12:36:16

    ja na termo piekę ciasta na 170 c a czas tak mniej więcej 40 45 minut a blaszka na środku piekarnika na środkowym poziomie

  • Autor: Kika2 Data: 2006-02-04 12:41:31

    Zaczekaj chwilkę zaraz wkleję całą tabelę temperatur

  • Autor: Kika2 Data: 2006-02-04 12:44:36

    Wypieki z zastosowaniem termoobieguMoja rada na 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia 
     

    Rodzaj wypieku
    Czas pieczenia (godz:min)
    Temperatura (  0C  )
     
    Babka piaskowa
    1:05 - 1:10
    160
    Babka drożdżowa
    1:00 - 1:10
    160
    Biszkopt
    0:30 - 0:40
    180
    Ciasto kruche
    0:10 - 0:25
    180
    Ciasto drożdżowe
    0:40 - 0:45
    175
    Placek z owocami
    0:40 - 0:55
    175
    Placek z kruszonką
    0:20 - 0:30
    175
    Bezy
    1:00 - 1:10
    100
    Wołowina
    2:00 – 2:30
    160
    Wieprzowina
    1:50 – 2:00
    175
    Cielęcina
    1:40 – 2:20
    160
    Baranina
    1:30 – 2:00
    170
    Dziczyzna(zając)
    2:00 -  2:20
    160
    Kurczak
    0:50 – 1:00
    180
    Ryby
    0:45 – 1:00
    160
     
     
     

  • Autor: Kika2 Data: 2006-02-04 12:46:18

                                     Wypieki przy zastosowaniu metody konwencjonalnej (grzałka  górna i dolna)
     
     

    Rodzaj wypieku
    Czas pieczenia (godz:min)
    Temperatura (  0C  )
     
    Babka piaskowa
    1:15 - 1:20
    160 - 175
    Babka drożdżowa
    0:50 - 1:00
    175 - 190
    Biszkopt
    0:30 - 0:40
    170 - 180
    Ciasto kruche
    0:10 - 0:25
    Rozgrzany piekarnik 210-220
    Chałka drożdżowa
    0:30 - 0:40
    190 - 200
    Placek z owocami
    0:25 - 0:50
    200 - 210
    Placek z kruszonką
    0:20 - 0:30
    200 - 220
    Bezy
    1:00 - 1:10
    100
    Wołowina
    2:00 – 2:30
    220 - 250
    Wieprzowina
    1:30 – 2:00
    210 - 225
    Cielęcina
    1:45 – 2:00
    210 - 225
    Baranina
    1:30 – 2:00
    210 - 225
    Dziczyzna(zając)
    1:00 -  1:50
    Rozgrzany piekarnik 210 - 230
    Kurczak
    0:40 – 1:00
    225 - 250
    Ryby
    0:45 – 1:00
    210 - 225
     
              

  • Autor: ekkore Data: 2006-02-04 13:27:06

    Musisz dobrać do własnego piekarnika.
    Np ja chałkę piekę przez 20-25 minut w temp. 150-160 stopni na górnej blaszce, pod spodem są blaszki z chlebem.
    Pierniczki piekłam prze około 15 minut w podobnej temperaturze.
    Pizzę podobnie - na trzy blachy równocześnie - 160 stopni i nie więcej niż 30 minut.

    Czas lepiej ustawić krótszy. temperaturę obniżać powiedzmy co 10 stopni - i za pierwszym razem zaglądać przez szybkę co 5-20 minut, jak ciasto za szybko się rumieni odjać temperatury. a i w termoobiegu piekę tylko wtedy, gdy mam conajmniej dwa poziomy piekarnika. Inaczej korzystam z podwójnej grzałki.

  • Autor: Trina Data: 2006-02-04 13:47:49

    Dziekuję za radę, może znowu coś źle piekę, powinnam piec na jednej grzałce? zawsze nastawiam 2 od razu  i od niedawna dodatkowo dodaję tremoobieg

  • Autor: basia19 Data: 2006-02-04 15:24:10

    Ja przeważnie piekę na termoobiegu na 150 st. ale ciasta np. drożdżowe na 180 st. pizze zaś na 200-250 st. Ekkore, nie wiem jak Ci się upiekła pizza na 160 st. a może z moim piecem coś nie tak?

  • Autor: ekkore Data: 2006-02-04 16:22:59

    A rośnie jak głupia - ciasto zawsze robię z tego samego przepisu - tak dużej, jak przy zastosowaniu termoobiegu nie miałam jeszcze. Jak piekłam w wyższej temperaturze to się przypalała. Może czasami wydłużam czas - ale zawsze ustawiam na pół godziny. Przy czym przy zastosowaniu tradycyjnej grzałki też piekę w temp. 180 - 200 stopni.

  • Autor: basia19 Data: 2006-02-14 12:17:18

    Ale ja piekę 15 min.

  • Autor: ekkore Data: 2006-02-14 16:12:37

    popatrz - zmniejszam temperaturę, a nie pomyślałam o ewidentnym skróceniu czasu. Następnym razem wypróbuję

  • Autor: basia19 Data: 2006-02-15 13:50:30

    Ja z natury i musu jestem oszczędna (nie skąpa) i dlatego zawsze szukam oszczędniejszego przygotowania potraw i nie tylko.

  • Autor: lubczyk69 Data: 2006-02-15 14:48:02

    Użytkownik Trina napisał w wiadomości:
    > Mam kuchenkę elektryczną z termoobioegiem, proszę podac jak niższe
    > powinny by temperatutry przy pieczeniu i o ile krócej piecze się ciasta, bo
    > czasy i temp.z klasycznych przepisów przypalają

    Zasada mowi: wszystkie zalecane temperatury pieczenia ciast, do pieczenia w termoobiegu nalezy zmniejszyc o 20 stopni! Sprawdzac patyczkiem wilgotnosc ciasta na 10 minut przed koncem pieczenia, podanym w przepisie. Dobrze  jest stosowac czarna a nie blyszczaca  forme, bo te ostatnie przeznaczone sa zasadniczo do pieczenia w piekarnikach gazowych. 

  • Autor: basia19 Data: 2006-02-24 22:10:30

    Nieprawda bo ja piekę przeważnie w srebrnych formach na termoobiegu.

  • Autor: lubczyk69 Data: 2006-02-26 13:18:59

    Użytkownik basia19 napisał w wiadomości:
    > Nieprawda bo ja piekę przeważnie w srebrnych formach na termoobiegu.
    Nie ma zakazu. To jest tylko zalecenie!

Przejdź do pełnej wersji serwisu