Mam kuchenkę elektryczną z termoobioegiem, proszę podac jak niższe powinny by temperatutry przy pieczeniu i o ile krócej piecze się ciasta, bo czasy i temp.z klasycznych przepisów przypalają
Musisz dobrać do własnego piekarnika. Np ja chałkę piekę przez 20-25 minut w temp. 150-160 stopni na górnej blaszce, pod spodem są blaszki z chlebem. Pierniczki piekłam prze około 15 minut w podobnej temperaturze. Pizzę podobnie - na trzy blachy równocześnie - 160 stopni i nie więcej niż 30 minut.
Czas lepiej ustawić krótszy. temperaturę obniżać powiedzmy co 10 stopni - i za pierwszym razem zaglądać przez szybkę co 5-20 minut, jak ciasto za szybko się rumieni odjać temperatury. a i w termoobiegu piekę tylko wtedy, gdy mam conajmniej dwa poziomy piekarnika. Inaczej korzystam z podwójnej grzałki.
Ja przeważnie piekę na termoobiegu na 150 st. ale ciasta np. drożdżowe na 180 st. pizze zaś na 200-250 st. Ekkore, nie wiem jak Ci się upiekła pizza na 160 st. a może z moim piecem coś nie tak?
A rośnie jak głupia - ciasto zawsze robię z tego samego przepisu - tak dużej, jak przy zastosowaniu termoobiegu nie miałam jeszcze. Jak piekłam w wyższej temperaturze to się przypalała. Może czasami wydłużam czas - ale zawsze ustawiam na pół godziny. Przy czym przy zastosowaniu tradycyjnej grzałki też piekę w temp. 180 - 200 stopni.
Użytkownik Trina napisał w wiadomości: > Mam kuchenkę elektryczną z termoobioegiem, proszę podac jak niższe > powinny by temperatutry przy pieczeniu i o ile krócej piecze się ciasta, bo > czasy i temp.z klasycznych przepisów przypalają
Zasada mowi: wszystkie zalecane temperatury pieczenia ciast, do pieczenia w termoobiegu nalezy zmniejszyc o 20 stopni! Sprawdzac patyczkiem wilgotnosc ciasta na 10 minut przed koncem pieczenia, podanym w przepisie. Dobrze jest stosowac czarna a nie blyszczaca forme, bo te ostatnie przeznaczone sa zasadniczo do pieczenia w piekarnikach gazowych.
Użytkownik basia19 napisał w wiadomości:
> Nieprawda bo ja piekę przeważnie w srebrnych formach na termoobiegu.
Nie ma zakazu. To jest tylko zalecenie!
Mam kuchenkę elektryczną z termoobioegiem, proszę podac jak niższe powinny by temperatutry przy pieczeniu i o ile krócej piecze się ciasta, bo czasy i temp.z klasycznych przepisów przypalają
ja na termo piekę ciasta na 170 c a czas tak mniej więcej 40 45 minut a blaszka na środku piekarnika na środkowym poziomie
Zaczekaj chwilkę zaraz wkleję całą tabelę temperatur
Wypieki z zastosowaniem termoobieguMoja rada na 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia
Wypieki przy zastosowaniu metody konwencjonalnej (grzałka górna i dolna)
Musisz dobrać do własnego piekarnika.
Np ja chałkę piekę przez 20-25 minut w temp. 150-160 stopni na górnej blaszce, pod spodem są blaszki z chlebem.
Pierniczki piekłam prze około 15 minut w podobnej temperaturze.
Pizzę podobnie - na trzy blachy równocześnie - 160 stopni i nie więcej niż 30 minut.
Czas lepiej ustawić krótszy. temperaturę obniżać powiedzmy co 10 stopni - i za pierwszym razem zaglądać przez szybkę co 5-20 minut, jak ciasto za szybko się rumieni odjać temperatury. a i w termoobiegu piekę tylko wtedy, gdy mam conajmniej dwa poziomy piekarnika. Inaczej korzystam z podwójnej grzałki.
Dziekuję za radę, może znowu coś źle piekę, powinnam piec na jednej grzałce? zawsze nastawiam 2 od razu i od niedawna dodatkowo dodaję tremoobieg
Ja przeważnie piekę na termoobiegu na 150 st. ale ciasta np. drożdżowe na 180 st. pizze zaś na 200-250 st. Ekkore, nie wiem jak Ci się upiekła pizza na 160 st. a może z moim piecem coś nie tak?
A rośnie jak głupia - ciasto zawsze robię z tego samego przepisu - tak dużej, jak przy zastosowaniu termoobiegu nie miałam jeszcze. Jak piekłam w wyższej temperaturze to się przypalała. Może czasami wydłużam czas - ale zawsze ustawiam na pół godziny. Przy czym przy zastosowaniu tradycyjnej grzałki też piekę w temp. 180 - 200 stopni.
Ale ja piekę 15 min.
popatrz - zmniejszam temperaturę, a nie pomyślałam o ewidentnym skróceniu czasu. Następnym razem wypróbuję
Ja z natury i musu jestem oszczędna (nie skąpa) i dlatego zawsze szukam oszczędniejszego przygotowania potraw i nie tylko.
Użytkownik Trina napisał w wiadomości:
> Mam kuchenkę elektryczną z termoobioegiem, proszę podac jak niższe
> powinny by temperatutry przy pieczeniu i o ile krócej piecze się ciasta, bo
> czasy i temp.z klasycznych przepisów przypalają
Zasada mowi: wszystkie zalecane temperatury pieczenia ciast, do pieczenia w termoobiegu nalezy zmniejszyc o 20 stopni! Sprawdzac patyczkiem wilgotnosc ciasta na 10 minut przed koncem pieczenia, podanym w przepisie. Dobrze jest stosowac czarna a nie blyszczaca forme, bo te ostatnie przeznaczone sa zasadniczo do pieczenia w piekarnikach gazowych.
Nieprawda bo ja piekę przeważnie w srebrnych formach na termoobiegu.
Użytkownik basia19 napisał w wiadomości:
> Nieprawda bo ja piekę przeważnie w srebrnych formach na termoobiegu.
Nie ma zakazu. To jest tylko zalecenie!