Duża dunica (brytfanna) dno wyłożyć obranymi i wymytymi ziemniakami w całośći podlać wodą i dodać około2-3 łyzki masła lekko osolić, na to dać warstwę pokrojonej w cieniutkie plasterki marchewki delikatnie posolić i popieprzyć Tylko malutko żeby nie było za słone, na to tyleż samo co marchewki dać pietrudzki też pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na tym umyte delikatnie obsypane panierką nóżki z kórczaka, Podlewać wodą aby się nie przypaliło i dusić na wolnym ogniu pilnując ilośc płynu. W miseczce zrobić ciasto drożdżowe (z około0,5 kg mąki) jak wyrośnie formować malutkie placuszki i układać je na kurczaku posypać cebulką pokrojoną w kostkę i popieprzyć. Przykryć i dusić jeszcze jakieś 15-20 minut. Można sobie podarować te placuszki i zjeść kurczaka z warzywami ale one są z tego najlepsze. Można zamiast nóżek z kurczaka dać filet drobiowy lub królika pychtka. Życzę smacznego (Czas przygotowania i pichcenia nie powinien przekroczyć 2,5 godziny)
Witam... Mam 5 udek z kurczka. Nie mam pomysłu na ich przyrządzenie. Proszę o oryginalny i nieskomplikowany przepis... (Obiad na 15.00) Pozdrawiam...
chyba mamy ten sam problem :) ale może najlepiej jest je po prostu upiec w przyprawie do kurczaka z galeo? :) pozdrawiam
Zwykły pieczony już się nam znudził...
Duża dunica (brytfanna) dno wyłożyć obranymi i wymytymi ziemniakami w całośći podlać wodą i dodać około2-3 łyzki masła lekko osolić, na to dać warstwę pokrojonej w cieniutkie plasterki marchewki delikatnie posolić i popieprzyć Tylko malutko żeby nie było za słone, na to tyleż samo co marchewki dać pietrudzki też pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć na tym umyte delikatnie obsypane panierką nóżki z kórczaka, Podlewać wodą aby się nie przypaliło i dusić na wolnym ogniu pilnując ilośc płynu. W miseczce zrobić ciasto drożdżowe (z około0,5 kg mąki) jak wyrośnie formować malutkie placuszki i układać je na kurczaku posypać cebulką pokrojoną w kostkę i popieprzyć. Przykryć i dusić jeszcze jakieś 15-20 minut. Można sobie podarować te placuszki i zjeść kurczaka z warzywami ale one są z tego najlepsze. Można zamiast nóżek z kurczaka dać filet drobiowy lub królika pychtka. Życzę smacznego (Czas przygotowania i pichcenia nie powinien przekroczyć 2,5 godziny)
Boże ale błędów narobiłam kurczaka itp. sorki ale pisałam w pośpiechu!!!!!
http://wielkiezarcie.com/przepis414.html to jest przepis na udka po węgiersku wg Bahusa! Polecam!!!
Brzmi smakowicie.... Mniam, mniam Dziękuję i pozdrawiam