Forum

Gawędy o jedzeniu

pieczone gołąbki

  • Autor: niesiaaa Data: 2006-02-05 19:56:24

    Witam !!

    Powiedzcie proszę, ile czasu i w jakiej temperaturze zapiekać gołąbki. Nigdy przed tem takich nie robiłam, a i te będą dopiero drugie w moim dotychczasowym życiu ;) Jestem nowicjuszkom i malutko wiem :(

    dziękuję za odpowiedzi.
    teraz wlasnie gotuje kapustkę :)

  • Autor: Ana2005 Data: 2006-02-05 20:02:53

    Pieke golabki od 1 do 1,5 godziny przykryte, w tradycyjnym piekarniku i odrazu dodaje przecier pomidorowy. Takie sa duzo smaczniejsze niz gotowane. Sprawdzaj kapuste, jak miekka, to gotowe, smacznego!

  • Autor: niesiaaa Data: 2006-02-05 20:04:02

    a w jakiej temperaturze ??

  • Autor: Ana2005 Data: 2006-02-05 20:05:22

    A to pytanie, 350F, to okolo 200C

  • Autor: niesiaaa Data: 2006-02-05 20:05:30

    i czy wlewasz jakiś rosołek do naczynia ??

  • Autor: Ana2005 Data: 2006-02-05 20:08:59

    Nie, mieszam sos pomidorowy z woda i przyprawami-sol. pieprz, majeranek, rosol tez moze byc, tylko wtedy ostroznie z sola'

  • Autor: niesiaaa Data: 2006-02-05 20:10:05

    Bardzo dziękuję !!

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2006-02-06 07:26:05

    jezeli masz prodziż to polecam w prodiżu, tyle że ja sosik robię później, wykorzystuję wodę z pieczonych gołąbów, dodaję przypraw, posiekaną kapustkę pozostałą z gołąbów, pieczarki, podsmażaną cebulkę, pomidorki z puszki, i ew koncentrat pomidoroway, podprawiam smietanką i mąką..też dobre

  • Autor: dada Data: 2006-02-06 09:47:55

    ja kiedyś zapiekałam gołąbki w piekarniku, ale od niedawna podsmażam je tylko w garnku od mięsa, nie patrzyłam nigdy na zegar jak długo, chyba do momentu aż kapusta lekko się zrumieni, takie lubimy najbardziej. Sos przygotowuję w osobnym garnku: przecier pomodorowy , przyprawy, trochę go podgotuję , ale krótko , potem przekładam tam gołąbki razem z sosem , który wytworzył się przy posmażaniu gołąbków. Najlepsze są na drugi dzień, kiedy wszystko "przegryzie się " razem.Pozdrawiam

  • Autor: klio Data: 2006-02-06 14:26:59

    Jeśli zapiekasz pierwszy raz to mała uwaga. Pamiętaj by ułożyć kilka liści na dnie i na samej górze (kołderka ;) ) W ten sposób nie przypieczesz zbytnio gołąbków. Niektórzy kładą plastry boczku na spód.

Przejdź do pełnej wersji serwisu