Czy ktoś ma przepis na gofry - takie jak sie kupuje w budce z goframi :-)? Są mięciutkie , chrupiące niebo w gębie . Niestety ja nie potrafię takich zrobić. Wypróbowałam 2 przepisy i obydwa chybione. Jedne biszkoptowe - były za bardzo biszkoptowe, a drugie z kolei były po prostu jak gruby naleśnik. POMOCY!!!!!!!
Zapisałam autentyczny przepis gofry z budki,sprawdż może ten .Nie jest on w składnikach rewelacyjny ale w budkach chodzi o zysk z nich a nie drogi wsad
To co napisał bahus - winna gofrownica. Jak chcesz uzyskiwać gofry, takie jak w budce trzeba kupić dezala (bo tylko one mają 1400 Watt). Cena około 150 zł. Inaczej nigdy nie uzyskasz takiego smaku. Poza tym z tej małowatowej gofrownicy dosyć dobrze wychodzą gofry drożdżowe (chyba przepis borgi).
2 szkl. mąki 3 jajka, 1 szkl. mleka, 12,5 dag masła lub margaryny, 2 dag drożdży,szczypta soli. 4 łyżeczki cukru
Zrobić zaczyn z drożdży, połowy mleka, i łyżeczki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać zaczyn, ciepłe mleko, cukier, rozbełtane jajka, sól i stopione, przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do gofrownicy wlewać po 3 łyżki ciasta i upiec gofry.
Dla mnie najlepszy przepis z jakiego korzystałam był Irenki Sikory http://wielkiezarcie.com/przepis10114.html . Pomimo iż gofrownica o małej mocy, to gofry wychodzą bardzo smaczne i zbliżone do tych z budki:) Wiem co mówię, mieszkam prawie przy promenadzie w Świnoujściu, tędy przejść i nie skusić się na jakiś smakołyk graniczy z cudem;) Pozdrawiam!!
Cześć! Mam taki przepis,ale kluczem jest dobra gofrownica - musi mieć głębokie rowki (wtedy gofry wyjdą jak z budki) i musi się nagrzewać mocno (jak nalewasz ciasto i zamykasz to ma lecieć para) Oto przepis na pół dnia w "budce": 1 kg mąki tortowej, 2 jaja, 1 szkl oleju, 1 szkl mleka, 1 proszek do pioeczenia podwójny 30 g, 1 cukier waniliowy, 5 szklanek wody, szczypta soli - wszystko miksujesz, chwilę czekasz, nagrzewasz gofrownicę i do dzieła. Ja mam małą gofrownicę i samaruję ją olejem przed laniem ciasta. Czasem pomaga przyciśnięcie od góry gofrownicy w fazie rośnięcia gofrów. Z dużej gofrownicy (1200 W) wychodziły jak ze sklepu. Pozdrawiam aga
Czy ktoś ma przepis na gofry - takie jak sie kupuje w budce z goframi :-)? Są mięciutkie , chrupiące niebo w gębie . Niestety ja nie potrafię takich zrobić. Wypróbowałam 2 przepisy i obydwa chybione. Jedne biszkoptowe - były za bardzo biszkoptowe, a drugie z kolei były po prostu jak gruby naleśnik. POMOCY!!!!!!!
zobacz ten przepis http://wielkiezarcie.com/przepis12947.html
Zapisałam autentyczny przepis gofry z budki,sprawdż może ten .Nie jest on w składnikach rewelacyjny ale w budkach chodzi o zysk z nich a nie drogi wsad
W przepisie zmniejszyłam proporcje do warunków domowych a nie kioskowych
Bardzo chętnie sprawdziłabym ten przepis ale gdzie on jest :-)?
Najprościej wpisz w wyszukiwarce: gofry z budki
Tu chodzi o gofrownicę. W budkach mają gofrownice o mocy 1200 WAT, A te co najczęściej kupujemy...700 - 750 WAT
Bahus
Polecam Ci mój przepis :
http://wielkiezarcie.com/przepis7846.html
Dzięki śliczne za rady i przepisy. Przystępuję do działania.
To co napisał bahus - winna gofrownica. Jak chcesz uzyskiwać gofry, takie jak w budce trzeba kupić dezala (bo tylko one mają 1400 Watt). Cena około 150 zł. Inaczej nigdy nie uzyskasz takiego smaku. Poza tym z tej małowatowej gofrownicy dosyć dobrze wychodzą gofry drożdżowe (chyba przepis borgi).
Tak! Tak! Przepis Borgii na gofry drożdżowe jest REWELACYJNY!!!
No i faktycznie sprawdza się w naszych domowych gofrownicach też polecam są pycha!
szukałam tych gofrów ale ta stronka nie istnieje.Proszę podaj przepis jeśli go posiadasz.
To jest wersja gofrów wg Borgii
2 szkl. mąki
3 jajka,
1 szkl. mleka,
12,5 dag masła lub margaryny,
2 dag drożdży,szczypta soli.
4 łyżeczki cukru
Zrobić zaczyn z drożdży, połowy mleka, i łyżeczki mąki.
Odstawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodać zaczyn, ciepłe mleko, cukier, rozbełtane jajka, sól i stopione, przestudzone masło.
Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do gofrownicy wlewać po 3 łyżki ciasta i upiec gofry.
miała jeszcze jeden ale ja robiłam ten.
klio
~(*_*)~
Te gofry rewelacyjne wychodzą na drożdżach suchych - 25 g normalnych to 7 g suchych
Dla mnie najlepszy przepis z jakiego korzystałam był Irenki Sikory http://wielkiezarcie.com/przepis10114.html . Pomimo iż gofrownica o małej mocy, to gofry wychodzą bardzo smaczne i zbliżone do tych z budki:) Wiem co mówię, mieszkam prawie przy promenadzie w Świnoujściu, tędy przejść i nie skusić się na jakiś smakołyk graniczy z cudem;) Pozdrawiam!!
Cześć!
Mam taki przepis,ale kluczem jest dobra gofrownica - musi mieć głębokie rowki (wtedy gofry wyjdą jak z budki) i musi się nagrzewać mocno (jak nalewasz ciasto i zamykasz to ma lecieć para)
Oto przepis na pół dnia w "budce":
1 kg mąki tortowej, 2 jaja, 1 szkl oleju, 1 szkl mleka, 1 proszek do pioeczenia podwójny 30 g, 1 cukier waniliowy, 5 szklanek wody, szczypta soli - wszystko miksujesz, chwilę czekasz, nagrzewasz gofrownicę i do dzieła. Ja mam małą gofrownicę i samaruję ją olejem przed laniem ciasta. Czasem pomaga przyciśnięcie od góry gofrownicy w fazie rośnięcia gofrów. Z dużej gofrownicy (1200 W) wychodziły jak ze sklepu. Pozdrawiam
aga