Forum

Gawędy o jedzeniu

Gofry

  • Autor: kasia007 Data: 2006-02-05 21:45:16

    Czy ktoś ma przepis na gofry - takie jak sie kupuje w budce z goframi  :-)? Są mięciutkie , chrupiące niebo w gębie . Niestety ja nie potrafię takich zrobić. Wypróbowałam 2 przepisy i obydwa chybione. Jedne biszkoptowe - były za bardzo biszkoptowe, a drugie z kolei były po prostu jak gruby naleśnik. POMOCY!!!!!!!

  • Autor: olusia1 Data: 2006-02-05 22:51:00

    zobacz ten przepis http://wielkiezarcie.com/przepis12947.html

  • Autor: Kika2 Data: 2006-02-05 23:24:02

    Zapisałam autentyczny przepis gofry z budki,sprawdż może ten .Nie jest on w składnikach rewelacyjny ale w budkach chodzi o zysk z nich a nie drogi wsad

  • Autor: Kika2 Data: 2006-02-05 23:32:30

    W przepisie zmniejszyłam proporcje do warunków domowych a nie kioskowych

  • Autor: kasia007 Data: 2006-02-06 07:46:31

    Bardzo chętnie sprawdziłabym ten przepis ale gdzie on jest :-)?

  • Autor: Kika2 Data: 2006-02-06 21:10:27

    Najprościej wpisz w wyszukiwarce: gofry z budki

  • Autor: bahus Data: 2006-02-06 00:12:38

    Tu chodzi o gofrownicę. W budkach mają gofrownice o mocy 1200 WAT, A te co najczęściej kupujemy...700 - 750 WAT
    Bahus

  • Autor: Aleex Data: 2006-02-06 00:40:00

    Polecam Ci mój przepis :
    http://wielkiezarcie.com/przepis7846.html

  • Autor: kasia007 Data: 2006-02-06 07:50:21

    Dzięki śliczne za rady i przepisy. Przystępuję do działania.

  • Autor: ekkore Data: 2006-02-06 10:25:14

    To co napisał bahus - winna gofrownica. Jak chcesz uzyskiwać gofry, takie jak w budce trzeba kupić dezala (bo tylko one mają 1400 Watt). Cena około 150 zł. Inaczej nigdy nie uzyskasz takiego smaku. Poza tym z tej małowatowej gofrownicy dosyć dobrze wychodzą gofry drożdżowe (chyba przepis borgi).

  • Autor: klio Data: 2006-02-06 14:21:12

    Tak! Tak! Przepis Borgii na gofry drożdżowe jest REWELACYJNY!!!

  • Autor: dorime Data: 2006-02-06 16:47:05

    No i faktycznie sprawdza się w naszych domowych gofrownicach też polecam są pycha!

  • Autor: ainer Data: 2006-05-05 16:37:33

    szukałam tych gofrów ale ta stronka nie istnieje.Proszę podaj przepis jeśli go posiadasz.

  • Autor: klio Data: 2006-05-05 20:39:30

    To jest wersja gofrów wg Borgii

    2 szkl. mąki
    3 jajka,
    1 szkl. mleka,
    12,5 dag masła lub margaryny,
    2 dag drożdży,szczypta soli.
    4 łyżeczki cukru

    Zrobić zaczyn z drożdży, połowy mleka, i łyżeczki mąki.
    Odstawić do wyrośnięcia.
    Do przesianej mąki dodać zaczyn, ciepłe mleko, cukier, rozbełtane jajka, sól i stopione, przestudzone masło.
     Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do gofrownicy wlewać po 3 łyżki ciasta i upiec gofry.

    miała jeszcze jeden ale ja robiłam ten.

    klio
    ~(*_*)~

  • Autor: ekkore Data: 2006-05-05 21:52:10

    Te gofry rewelacyjne wychodzą na drożdżach suchych - 25 g normalnych to 7 g suchych

  • Autor: eNka Data: 2006-05-20 21:43:46

    Dla mnie najlepszy przepis z jakiego korzystałam był Irenki Sikory http://wielkiezarcie.com/przepis10114.html . Pomimo iż gofrownica o małej mocy, to gofry wychodzą bardzo smaczne i zbliżone do tych z budki:) Wiem co mówię, mieszkam prawie przy promenadzie w Świnoujściu, tędy przejść i nie skusić się na jakiś smakołyk graniczy z cudem;) Pozdrawiam!!

  • Autor: agaltz Data: 2006-05-26 18:09:58

    Cześć!
    Mam taki przepis,ale kluczem jest dobra gofrownica - musi mieć głębokie rowki (wtedy gofry wyjdą jak z budki) i musi się nagrzewać mocno (jak nalewasz ciasto i zamykasz to ma lecieć para)
    Oto przepis na pół dnia w "budce":
    1 kg mąki tortowej, 2 jaja, 1 szkl oleju, 1 szkl mleka, 1 proszek do pioeczenia podwójny 30 g, 1 cukier waniliowy, 5 szklanek wody, szczypta soli - wszystko miksujesz, chwilę czekasz, nagrzewasz gofrownicę i do dzieła. Ja mam małą gofrownicę i samaruję ją olejem przed laniem ciasta. Czasem pomaga przyciśnięcie od góry gofrownicy w fazie rośnięcia gofrów. Z dużej gofrownicy (1200 W) wychodziły jak ze sklepu. Pozdrawiam
    aga

Przejdź do pełnej wersji serwisu