Forum

Kuchenne porady

parzaki

• Autor: Kasia cz Data: 2006-02-05 23:44:12

Witam, kochani czy znacie moze przepis na parzaki? Ostatnio jadlam je ze2 lata temu ale niestety nie potrafie ich zrobic sama. Probowalam ale wyszly takie kluchowate.Tamte ktore jadlam byly mieciutkie i mozna je bylo rozrywac na platy. Prosze o pomoc i z gory dziekuje.

• Autor: basia19 Data: 2006-02-06 09:11:05

A co to takiego? może chodzi Ci o kluski na parze?
    jeżeli tak, to nic prostszego zrobić ciasto drożdżowe, tylko takie mięciutkie, i łyżką kłaść na specjalne do tego celu naczyńko nad parą i gotować. Pozdrawiam. Jeżeli chodzi o to , a chcesz mieć dokładny przepis to się odezwij i Ci go podam, ale może nawet jest na stronie, spróbuj poszukać, albo wpisz "kluski  na parze" i może Ci wyskoczy przepis.

• Autor: dada Data: 2006-02-06 10:02:08

jeśli chodzi o pyzy , to przyznję się ,że jeszcze nigdy nie robiłam ich sama, zwykle kupuję gotowe, nazywają się "Pyzy babci Tereni ",są naprawdę smaczne.

• Autor: aga9999 Data: 2006-02-06 14:50:55

Jakiś czas temu widziałam w tv że parzaki, należy po podrośnięciu delikatnie wrzucić do wrzącej wody na chwileczke (nie przekręcać na drugą stronę!) a potem piec. To ponoć cały sekret. Ale przyznam się szczerze że sama nigdy nie robiłam.

• Autor: Basienkaa0 Data: 2006-02-06 14:57:46

ale co to sa te parzaki????????

• Autor: aga9999 Data: 2006-02-06 17:00:08

Basieńko w sumie jest to ciasto drożdżowe najpierw "zaparzane" a potem pieczone.
    Może mieć formę np. oponek. Ja z taką właśnie sie spotkałam.
    Lekko "gumowe" ciasto drożdżowe.
    Ale wiem że można spotkać pod tą nazwą inne rzeczy... np knedle, albo kluski, albo nawet pączki. Oczywiście zaparzane.

• Autor: Kasia cz Data: 2006-02-07 03:04:21

ale ja jestem gapa, zapomnialam wytlumaczyc o co tak wlasciwie mi chodzi:-).Parzaki to buleczki drozdzowe gotowane na parze. Nie znam na nie przepisu i dlatego wam zawracam glowki. Dziewczyny mimo wszystko dziekuje Wam, jesli jednak wiecie juz o co mi chodzi i znacie takowy przepis bardzo prosze o podanie. Pozdrawiam

• Autor: smakosia Data: 2006-02-07 07:36:46

Sprawdź może tutaj? wielkiezarcie.com/przepis7693.html

• Autor: Kasia cz Data: 2006-02-20 19:53:32

dziekuje wlasnie o to mi chodzilo,:-)w kazdym rejonie inna nazwa ale wszedzie ze smakiem jedzone;-)

• Autor: basia19 Data: 2006-02-13 21:06:44

Witam! Twoje "parzaki" a moje "kluski na parze" oto przepis:
    1/2 kg. mąki
    1 jajo
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    Zrobić rozczyndrożdżowy: 5 dkg. drożdży, 1/2 szkl letniego mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki - wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Pozostałe składniki połączyć dodać rozczyn i wyrobić ręką, aż ciasto będzie odchodzić od ręki ( nie jest to ciasto bardzo gęste), odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. - kłaść łyżką na parę ( jeżeli masz do tego specjalne naczynie a jeżeli nie to możesz garnek z wodą obwiązać gazą i jak się woda zagotuje to na gazę kłaść łyżką ciasto - przykryć np. miską i parować ok. 7 min. Życzę smacznego.
    Ps. można gotowe kluski polać np. jogurtem owocowym, albo jagodami w cukrze - pycha.

• Autor: Uretan Data: 2006-02-14 00:06:57

Cały problem w terminologii. "Parzaki" to pewnie poznańskie pyzy, mazowieckie parowańce itp. Czyli buły drożdżowe gotowane na parze. Na Słowacji funkcjonują jako "moučne knedličky". Sprecyzujemy, i przepisów od metra

• Autor: bahus Data: 2006-02-14 00:20:22

Też myślę, że tu chodzi o nasze ukochane pyzy poznańskie.
    Bahus

• Autor: basia19 Data: 2006-02-14 12:04:02

Bahus ja pochodzę ze Śląska i zawsze wydawało mi się że pyzy to nic innego jak zwykłe białe kluski nadziewane np. mięsem. Powiedz mi czy te Wasze pyzy są parowane?

Przejdź do pełnej wersji serwisu