Kochani, co ugotowac choremu na grype zoladkowa.Wiem, ze cos z marchewki i ryzu.Ale jak to sie dokladnie robi.Bede wdzieczna za szybka odp.Moja druga polowa lezy od wczoraj w lozku i chce mu cos lekkostrawnego ugotowac.Sciskam, M.
Mam wypraktykowaną zupke tzw.grysikowkę ,corka majac salmonelle jadla ja ,na delikatnym wywarze z jarzyn lub na chudym rosolku z drobiu gotujemy ja ,dodając marchewkę startą na duzych oczkach,ziemniaczki pokrojone w kostke ,troszkę pietruszki,pod koniec gotowania dać łyżke maselka prawdziwego i 2-3 łyżek grysiku czyli kaszy mannej rozprowadzonej w wodzie tym zagęszczamy zupke doprawić do smaku,zupka jest kaloryczna i lekko strawna,zalecana jest również chuda wedlina drobiowa lub poledwica sopocka,a najlepiej to gotowane miesko z kurczaka,jak najwiecej pić przegotowanej letniej wody,można również wprowadzić sucharki oraz chrupki kukurydziane,zasada jest taka przy wszystkich gastrycznych niedomaganiach:pić duzo wody by niedoprowadzić do odwodnienia i niedopuszczać do tzw,pustego żołądka bo wtedy jest nadprodukcja kwasów żołądkowych musimy starać się ciągle coś w malych ilościach jeśc ,lekarze zalecają równiez banany,ryż i zbawienny jest kompot z jabłek który leczy śluzowkę jelit i żolądka ,a zarazem zmniejsza wewnętrzną gorączkę pozdrawiam i życzę dużo zdrówka:)
dzieki serus, skarbie Ty moj!!Nie mam dzieci, sama jestem zdrowa jak rydz i nie mialam wzcesniej do czynienia z tak ciezkim przypadkiem (kosmiczne wymioty i begunka, przepraszam nadwrazliwych).Zapisze sobie Twojego posta, tak na przyszlosc.Nie mam grysiku w domu, na szybkensa ugotowalam ryz, marchewke i jablka, ugniotlam to tluczkiem i zaserwowalam.Moj Marc jest tak slaby, ze nie zaprotestowal:)))UUU a jaka cisza w domu nastala!No i mam pelen dostep do netu;) Ok, dzisiaj ugotuje kompocik z jablek, mam dwie palki kurczaka w lodowce, moze rosolek?Ale mam tylko w domu marchewke i jednego pora.Jak myslisz dam rade z tego rosol ugotowac?
Użytkownik klarax napisał w wiadomości: > Banan zkonkretyzuje ową "grypę" z laksancji do stanu > związłego, no i krzepy doda... Magen-Darm Grippe, you now klarax:))
Gdy moja rodzina ma problemy o ktorych piszecie (z góry i z dołu), to za radą starego pana profesora z którym kiedyś pracowałam daję im odgazowaną coca colę. Często i małymi łyczkami. Sposób może troszkę kontrowersyjny dla niektórych, ale zawsze skuteczny.Szczególnie lubiła go moja córka, której na codzień ograniczałam ilość tego napoju.NIe jest to nic co można ugotować i się najeśc, ale zdecydowanie łagodzi przykre objawy infekcji rotawirusowej
Kompocik z jabłek robie w tradycyjny sposob tzn jabluszka obieram i kroje na ćwiartki zalewam wodą --robię to na oko pod koniec gotowania slodzę ,ale w przypadku zlego trawienia ograniczam ilośc cukru ,bo niepowoduje fermentacji, mozna dodać kilka gożdzików wówczas jest super aromat,a co do rosłku to wystarczy ci jedno udko z kurczaka cebula lub kawałek pora marchewka pietruszka korzeń,kostka rosołowa ,kilka ziarenek pieprzu i ziele angielskie,liść laurowy,suszona zielenina np.natka pietruszki,selera i woda i gotujemy,pod koniec dodaję lubczyk suszony im wiesej pietruszki mam na myśli natki to rosołek bardziej aromatyczny!!!!polecam i jeszcze raz pozdrawiam:)
Kochani, co ugotowac choremu na grype zoladkowa.Wiem, ze cos z marchewki i ryzu.Ale jak to sie dokladnie robi.Bede wdzieczna za szybka odp.Moja druga polowa lezy od wczoraj w lozku i chce mu cos lekkostrawnego ugotowac.Sciskam, M.
Mam wypraktykowaną zupke tzw.grysikowkę ,corka majac salmonelle jadla ja ,na delikatnym wywarze z jarzyn lub na chudym rosolku z drobiu gotujemy ja ,dodając marchewkę startą na duzych oczkach,ziemniaczki pokrojone w kostke ,troszkę pietruszki,pod koniec gotowania dać łyżke maselka prawdziwego i 2-3 łyżek grysiku czyli kaszy mannej rozprowadzonej w wodzie tym zagęszczamy zupke doprawić do smaku,zupka jest kaloryczna i lekko strawna,zalecana jest również chuda wedlina drobiowa lub poledwica sopocka,a najlepiej to gotowane miesko z kurczaka,jak najwiecej pić przegotowanej letniej wody,można również wprowadzić sucharki oraz chrupki kukurydziane,zasada jest taka przy wszystkich gastrycznych niedomaganiach:pić duzo wody by niedoprowadzić do odwodnienia i niedopuszczać do tzw,pustego żołądka bo wtedy jest nadprodukcja kwasów żołądkowych musimy starać się ciągle coś w malych ilościach jeśc ,lekarze zalecają równiez banany,ryż i zbawienny jest kompot z jabłek który leczy śluzowkę jelit i żolądka ,a zarazem zmniejsza wewnętrzną gorączkę pozdrawiam i życzę dużo zdrówka:)
dzieki serus, skarbie Ty moj!!Nie mam dzieci, sama jestem zdrowa jak rydz i nie mialam wzcesniej do czynienia z tak ciezkim przypadkiem (kosmiczne wymioty i begunka, przepraszam nadwrazliwych).Zapisze sobie Twojego posta, tak na przyszlosc.Nie mam grysiku w domu, na szybkensa ugotowalam ryz, marchewke i jablka, ugniotlam to tluczkiem i zaserwowalam.Moj Marc jest tak slaby, ze nie zaprotestowal:)))UUU a jaka cisza w domu nastala!No i mam pelen dostep do netu;)
Ok, dzisiaj ugotuje kompocik z jablek, mam dwie palki kurczaka w lodowce, moze rosolek?Ale mam tylko w domu marchewke i jednego pora.Jak myslisz dam rade z tego rosol ugotowac?
aha, czy ten kompot moge z cukrem ugotowac?Jezeli zrobie np.z 4 duzych jablek, to jaka ilosc wody dodac?
Banan zkonkretyzuje ową "grypę" z laksancji do stanu związłego, no i krzepy doda...
Użytkownik klarax napisał w wiadomości:
> Banan zkonkretyzuje ową "grypę" z laksancji do stanu
> związłego, no i krzepy doda...
Magen-Darm Grippe, you now klarax:))
Gdy moja rodzina ma problemy o ktorych piszecie (z góry i z dołu), to za radą starego pana profesora z którym kiedyś pracowałam daję im odgazowaną coca colę. Często i małymi łyczkami. Sposób może troszkę kontrowersyjny dla niektórych, ale zawsze skuteczny.Szczególnie lubiła go moja córka, której na codzień ograniczałam ilość tego napoju.NIe jest to nic co można ugotować i się najeśc, ale zdecydowanie łagodzi przykre objawy infekcji rotawirusowej
A jeszcze lepszy jest zwietrzaly ginger ale
Coca-cole to mi sam lekarz polecał :DDD
Jeśli są delgliwości żołądkowe z biegunką nie podawaj mięty do picia!
Kompocik z jabłek robie w tradycyjny sposob tzn jabluszka obieram i kroje na ćwiartki zalewam wodą --robię to na oko pod koniec gotowania slodzę ,ale w przypadku zlego trawienia ograniczam ilośc cukru ,bo niepowoduje fermentacji, mozna dodać kilka gożdzików wówczas jest super aromat,a co do rosłku to wystarczy ci jedno udko z kurczaka cebula lub kawałek pora marchewka pietruszka korzeń,kostka rosołowa ,kilka ziarenek pieprzu i ziele angielskie,liść laurowy,suszona zielenina np.natka pietruszki,selera i woda i gotujemy,pod koniec dodaję lubczyk suszony im wiesej pietruszki mam na myśli natki to rosołek bardziej aromatyczny!!!!polecam i jeszcze raz pozdrawiam:)
Pepsi cola najlepsza
jeszcze raz bardzo dziekuje!