Jak mam dzisiaj pelen dostep do netu, to poszaleje. Otoz podczas eksperymentow z wyrobem wlasnego jogurtu (eksperyment polegal na tym, ze po udanej probie wyprodukowania z mleka 3,2% jak rowniez 1,5% chcilalam sprobowac z mlekiem 0.5%)przypalilam mleko (wiecie jak smierdzialo) oraz garnek oczywiscie. Garnek stoi od dwoch dni, dno jest pokryte spalonym nalotem.Szorowalam i nic.Tak sobie mysle, ze trzeba cos do tego garnka nasypac (soli, sody-a propos sody, juz mam!)i zagotowac?Jestem pewna, ze macie jakies doswiadczenia w tym temacie. Dokoncze co z jogurtem, mleko mialo smak spalenizny, co nie przeszkadzalo mi w kontynuowaniu eksperymentu.Jogurt sie nie udal, wygladal jak zwazone mleko nastepnego dnia.Tylko nie wiem, czy z powodu wczesniejszego przypalenia, czy z powodu niewielkiej ilosci tluszczu. pozdrawiam,
Gdy przypali mi się garnek, a kilka razy miałam taką przygodę, wlewam do niego taką ilośc wody , aby pokryła dno 3-centymetrową warstwą i dodaję ok.50 mililitrów bielinki lub na oko 2 łzki domestosa. teraz trzeba tę mieszaninę pogotować z 15-20 minut pamiętając o otwarciu szeroko okna. Cała przypalona treść powinna dać łatwo się usunąć. Zyczę powodzenia i cieplutko pozdrawiam
Jak mam dzisiaj pelen dostep do netu, to poszaleje. Otoz podczas eksperymentow z wyrobem wlasnego jogurtu (eksperyment polegal na tym, ze po udanej probie wyprodukowania z mleka 3,2% jak rowniez 1,5% chcilalam sprobowac z mlekiem 0.5%)przypalilam mleko (wiecie jak smierdzialo) oraz garnek oczywiscie.
Garnek stoi od dwoch dni, dno jest pokryte spalonym nalotem.Szorowalam i nic.Tak sobie mysle, ze trzeba cos do tego garnka nasypac (soli, sody-a propos sody, juz mam!)i zagotowac?Jestem pewna, ze macie jakies doswiadczenia w tym temacie.
Dokoncze co z jogurtem, mleko mialo smak spalenizny, co nie przeszkadzalo mi w kontynuowaniu eksperymentu.Jogurt sie nie udal, wygladal jak zwazone mleko nastepnego dnia.Tylko nie wiem, czy z powodu wczesniejszego przypalenia, czy z powodu niewielkiej ilosci tluszczu.
pozdrawiam,
Kiedyś przypalone gary ratowałam gotująć w nich wodę z proszkiem do prania. To były racze przypalone gary emaliowane, ale spróbuj.
Gdy przypali mi się garnek, a kilka razy miałam taką przygodę, wlewam do niego taką ilośc wody , aby pokryła dno 3-centymetrową warstwą i dodaję ok.50 mililitrów bielinki lub na oko 2 łzki domestosa. teraz trzeba tę mieszaninę pogotować z 15-20 minut pamiętając o otwarciu szeroko okna. Cała przypalona treść powinna dać łatwo się usunąć. Zyczę powodzenia i cieplutko pozdrawiam
Jedna łyżka sody (natron) na litr wody i zagotować.
dzieki, sode mam, pozostalych skladnikow podanych przez Was nie mam, wiec poprobuje z soda.
Pozdrawiam i zycze dobrej nocy, ide spac.papa