Dostałam kiedyś w spadku szybkowar - stoi sobie w kącie bo się go boję. Nie mam instrukcji użycia a słyszłam że cos tam jest z tym wypuszczaniem pary. Dzis znalazłam na forum pozytywne opinie na temat tego urządzenia.
Może któryś z użytkowników mię oświeci - będę wdzięczna
Zobacz moja wypowiedz z 04,11.2005 dot czas gotowania w szybkowarze. Wyświetl również zapytanie"" szybkowar"". Życzę udanego gotowania, rzecz wspaniała.
Informacje techniczne gdzie znaleść- to już powiedziano,a ja dodam od siebie że szybkowar służy mi do przyrządzania dżemów,powideł-mam gwarancję że się nie przypalą(oczywiście nie zakręcam go,tylko wykorzystuję jako garnek)
używam go codziennie .Gotuje w nim ziemniaki od chwili zagotowania (syczenia 2 min) wypuszczam powietrze ziemiaki są miękkie .Doskonały jest do zup i potraw z mięs (gulasz,golonka itd )Oszczędzam czas i pieniądze bo zużywam miej gazu .Pozdrowienia
Używam szybkowara niemalże codziennie.Kiedy chcę ugotować zupę to od razu dodaję wszystkie składniki ( np.mięso, warzywa , kaszę) i po usłyszeniu chrakterystycznego "syku" zmniejszam gaz i wszystko gotuję pół godziny.Później jeżeli bardzo zależy mi na czasie, to wstawiam zamknięty gorący garnek pod zimną wodę i studzę. Otwieram kiedy przestaje syczeć i wtedy ewentualnie podprawiam zupę śmietaną.Moi domownicy bardzo lubią duszone mięso z szybkowara.Grube plastry mięsa( około 1-1,5cm) obtaczam w mące i na patelni podsmażam na złoto - na dużym ogniu. Dno szybkowara smaruję smalcem i układam podsmażone mięso.Całość zalewam wodą ( tak około 1,5cm powyżej mięsa) dodaję przyprawy jak do sosu ( bez mąki) i gotuję pół godziny.Wychodzi bardzo smaczne i mięciutkie.Aha jeszcze jedno - jak będziesz dodawała przyprawy to uważaj z ich ilością - potrawy z szybkowara są bardziej esencjonalne i mnie zdarzyło się na początku kilka razy przesolić to i owo.Życzę udanych prób - smacznego!
przylaczam się do opinii - prawda. ja także się balam , gdy mialam szybkowar z jednym zaworem , po zakupieniu Maibacha z dwoma zaworami --------------------------gorąco polecam.Wszystkie inne gary poszły w kąt.
pamiętaj o czyszczeniu zaworków bo inaczej eksplozja no i przypadkiem kiedy będziesz go wstawiała pod zimną wode to go nie upuść-tak zrobiła moja żona ,całe nogi popażone i kuchnia do malowania .Mam całą książke z przepisami do szybkowara tylko jak ją udostępnić???
wow masz tę książkę w kompie? to może poprostu wysyłaj przepisy zainteresowanym tak normalnie emailem? ja byłabym jedną z chętnych haha poproszę jesli to możliwe renata67@interia.pl Pozdrówka
hmm to może wybierz kilka prostych przepisów, tzn takich "dla każdego" i w wolnej chwili je poprostu wklep pod nazwą W SZYBKOWARZE? dobry pomysł? Pozdrówka
Dostałam kiedyś w spadku szybkowar - stoi sobie w kącie bo się go boję. Nie mam instrukcji użycia a słyszłam że cos tam jest z tym wypuszczaniem pary. Dzis znalazłam na forum pozytywne opinie na temat tego urządzenia. Może któryś z użytkowników mię oświeci - będę wdzięczna
Zobacz moja wypowiedz z 04,11.2005 dot czas gotowania w szybkowarze. Wyświetl również zapytanie"" szybkowar"". Życzę udanego gotowania, rzecz wspaniała.
Informacje techniczne gdzie znaleść- to już powiedziano,a ja dodam od siebie że szybkowar służy mi do przyrządzania dżemów,powideł-mam gwarancję że się nie przypalą(oczywiście nie zakręcam go,tylko wykorzystuję jako garnek)
używam go codziennie .Gotuje w nim ziemniaki od chwili zagotowania (syczenia 2 min) wypuszczam powietrze ziemiaki są miękkie .Doskonały jest do zup i potraw z mięs (gulasz,golonka itd )Oszczędzam czas i pieniądze bo zużywam miej gazu .Pozdrowienia
Dzięki - chyba go przyniosę dziś z piwnicy (mam nadzieję że się nie poparzę)
Używam szybkowara niemalże codziennie.Kiedy chcę ugotować zupę to od razu dodaję wszystkie składniki ( np.mięso, warzywa , kaszę) i po usłyszeniu chrakterystycznego "syku" zmniejszam gaz i wszystko gotuję pół godziny.Później jeżeli bardzo zależy mi na czasie, to wstawiam zamknięty gorący garnek pod zimną wodę i studzę. Otwieram kiedy przestaje syczeć i wtedy ewentualnie podprawiam zupę śmietaną.Moi domownicy bardzo lubią duszone mięso z szybkowara.Grube plastry mięsa( około 1-1,5cm) obtaczam w mące i na patelni podsmażam na złoto - na dużym ogniu. Dno szybkowara smaruję smalcem i układam podsmażone mięso.Całość zalewam wodą ( tak około 1,5cm powyżej mięsa) dodaję przyprawy jak do sosu ( bez mąki) i gotuję pół godziny.Wychodzi bardzo smaczne i mięciutkie.Aha jeszcze jedno - jak będziesz dodawała przyprawy to uważaj z ich ilością - potrawy z szybkowara są bardziej esencjonalne i mnie zdarzyło się na początku kilka razy przesolić to i owo.Życzę udanych prób - smacznego!
przylaczam się do opinii - prawda. ja także się balam , gdy mialam szybkowar z jednym zaworem , po zakupieniu Maibacha z dwoma zaworami --------------------------gorąco polecam.Wszystkie inne gary poszły w kąt.
pamiętaj o czyszczeniu zaworków bo inaczej eksplozja no i przypadkiem kiedy będziesz go wstawiała pod zimną wode to go nie upuść-tak zrobiła moja żona ,całe nogi popażone i kuchnia do malowania .Mam całą książke z przepisami do szybkowara tylko jak ją udostępnić???
wow masz tę książkę w kompie? to może poprostu wysyłaj przepisy zainteresowanym tak normalnie emailem? ja byłabym jedną z chętnych haha poproszę jesli to możliwe renata67@interia.pl Pozdrówka
właśnie że mam ją w naturze a nie mam skanera i tu jest problem
hmm to może wybierz kilka prostych przepisów, tzn takich "dla każdego" i w wolnej chwili je poprostu wklep pod nazwą W SZYBKOWARZE? dobry pomysł? Pozdrówka
tak zrobię
I DAJ ZNAC ZE JUZ :-)
zacząłem
co do kartofli to się nie przypalą same puszczą wodę i będą takie fajne całkiem inne jak z wody