Forum

Kuchenne porady

szybkowar

  • Autor: ella Data: 2006-02-09 13:25:45

    Dostałam kiedyś w spadku szybkowar - stoi sobie w kącie bo się go boję. Nie mam instrukcji użycia a słyszłam że cos tam jest z tym wypuszczaniem pary. Dzis znalazłam na forum pozytywne opinie na temat tego urządzenia. Może któryś z użytkowników mię oświeci - będę wdzięczna

  • Autor: lajan Data: 2006-02-09 13:43:27

    Zobacz moja wypowiedz z 04,11.2005 dot czas gotowania w szybkowarze. Wyświetl również zapytanie"" szybkowar"". Życzę udanego gotowania, rzecz wspaniała.

  • Autor: Kika2 Data: 2006-02-09 15:31:49

    Informacje techniczne gdzie znaleść- to już powiedziano,a ja dodam od siebie że szybkowar służy mi do przyrządzania dżemów,powideł-mam gwarancję że się nie przypalą(oczywiście nie zakręcam go,tylko wykorzystuję jako garnek)

  • Autor: lucyna 1 Data: 2006-02-09 16:22:21

    używam go codziennie .Gotuje w nim ziemniaki od chwili zagotowania (syczenia 2 min) wypuszczam powietrze ziemiaki są miękkie .Doskonały jest do zup i potraw z mięs (gulasz,golonka itd )Oszczędzam czas i pieniądze bo zużywam miej gazu .Pozdrowienia

  • Autor: ella Data: 2006-02-11 10:03:49

    Dzięki - chyba go przyniosę dziś z piwnicy (mam nadzieję że się nie poparzę)

  • Autor: turasol Data: 2006-02-12 16:48:53

    Używam szybkowara niemalże codziennie.Kiedy chcę ugotować zupę to od razu dodaję wszystkie składniki ( np.mięso, warzywa , kaszę) i po usłyszeniu chrakterystycznego "syku" zmniejszam gaz i wszystko gotuję pół godziny.Później jeżeli bardzo zależy mi na czasie, to wstawiam zamknięty gorący garnek pod zimną wodę i studzę. Otwieram kiedy przestaje syczeć i wtedy ewentualnie podprawiam zupę śmietaną.Moi domownicy bardzo lubią duszone mięso z szybkowara.Grube plastry mięsa( około 1-1,5cm) obtaczam w mące i na patelni podsmażam na złoto - na dużym ogniu. Dno szybkowara smaruję smalcem i układam podsmażone mięso.Całość zalewam wodą ( tak około 1,5cm powyżej mięsa) dodaję przyprawy jak do sosu ( bez mąki) i gotuję pół godziny.Wychodzi bardzo smaczne i mięciutkie.Aha jeszcze jedno - jak będziesz dodawała przyprawy to uważaj z ich ilością - potrawy z szybkowara są bardziej esencjonalne i mnie zdarzyło się na początku kilka razy przesolić to i owo.Życzę udanych prób - smacznego!

  • Autor: bagarmosen Data: 2006-02-15 08:56:22

    przylaczam się do opinii - prawda. ja także się balam  , gdy mialam  szybkowar z jednym zaworem , po zakupieniu Maibacha z dwoma zaworami  --------------------------gorąco polecam.Wszystkie inne gary  poszły  w kąt.

  • Autor: zwierz Data: 2006-02-16 22:31:54

    pamiętaj o czyszczeniu zaworków bo inaczej eksplozja no i przypadkiem kiedy będziesz go wstawiała pod zimną wode to go nie upuść-tak zrobiła moja żona ,całe nogi popażone i kuchnia do malowania .Mam całą książke z przepisami do szybkowara tylko jak ją udostępnić???

  • Autor: renataz36 Data: 2006-02-17 07:21:44

    wow masz tę książkę w kompie? to może poprostu wysyłaj przepisy zainteresowanym tak normalnie emailem? ja byłabym jedną z chętnych haha poproszę jesli to możliwe renata67@interia.pl Pozdrówka

  • Autor: zwierz Data: 2006-02-17 08:49:57

    właśnie że mam ją w naturze a nie mam skanera i tu jest problem

  • Autor: renataz36 Data: 2006-02-17 09:20:24

    hmm to może wybierz kilka prostych przepisów, tzn takich "dla każdego" i w wolnej chwili je poprostu wklep pod nazwą W SZYBKOWARZE? dobry pomysł? Pozdrówka

  • Autor: zwierz Data: 2006-02-17 11:01:21

    tak zrobię

  • Autor: renataz36 Data: 2006-02-17 12:08:40

    I DAJ ZNAC ZE JUZ :-)

  • Autor: zwierz Data: 2006-02-20 22:42:39

    zacząłem

  • Autor: zwierz Data: 2006-02-21 19:01:40

    co do kartofli to się nie przypalą same puszczą wodę i będą takie fajne całkiem inne jak z wody

Przejdź do pełnej wersji serwisu