Uzywam slodzika od prawie 10 lat i nie sadze zeby byl niezdrowy. Moj 70 letni ojciec tez slodzi slodzikiem z powodu cukrzycy. Najlepsza jest Splenda- ze zwyklego cukru, ale bez kalorii , ale nie wiem, czy dostepna w Polsce. Aha, nie mozesz uzywac zwyklego slodzika do wypiekow, do tego sa specjalne ich wersje.
Hmm, myślę, że słodzik nie jest szkodliwy. Ja ma cukrzycę, ale nie stosuję słodzika na codzień. Po prostu nie słodzę. I powiem ci, że slodkie mi nie smakuje. Ale mój ojciec nie wypije herbaty gorzkiej, on słodzi słodzikiem i kawę też, i nic mu nie jest. Ostatnio mój wnuczek, ma taką manię, że chce wszystko ze słodzikiem. Czemu nie? Jemu smakuje. jasia
Zalezy co rozumiesz pod pojeciem slodzik.. aspartam to rakotworczy syf, takze lepsza cola classic niz light. Z tego co pamietam z lekcji biologii.. to najlepiej stosowac cukry proste. Tj glukoza, fruktoza. Ale jakos ostatnio sie tym interesowałam i wychodzi na to ze niekoniecznie..
Właśnie pogrzebałam w sieci i zachwalaja Ksylitol. Nie mam czasu teraz na zaczytywanie sie, ale chyba sporo kosztuje. 40 zł za 0,5 kg. Dzienna dawka nie powinna przekraczac 40g. I jest to alkohol o konsystencji i smaku cukru :-) Ponoc zdrowe.
Najlepiej ograniczyc cukry do minimum. Dzienna dawka nie powinna przekraczac 100g. A czytam na jednej stronie internetowej ze przecietny Europejczyk i Amerykanin spozywa ok. 300-800g dziennie i tu jest pies pogrzebany. Jak wiadomo umiar jest najzdrowszy. Apeluje równiez by przed użyciem jakiegoś super rewelacyjnego cudeńka zapoznać się ze składem.
Nie ma zadnych dowodow na to, ze aspartam jest rakotworczy. Rozklada sie w jelitach na fenyloalanine i metanol w ilosciach duzo mniejszych niz te,ktore powstaja po wypiciu soku owocowego czy alkoholu. Kazdy ma swoje przekonania i wolna wole-moze go stosowac lub nie. Czasami samo zycie jest niezdrowe, a co pewne prowadzi do smierci.
Ja mam słodzik,ale go nie używam ze względów smakowych.Nie wiem dlaczego,ale po wypiciu herbaty ze słodzikiem mam taki niesmak w gardle.Takie dziwne uczucie....Splenda też podobno nie jest zdrowa.Jednak najzdrowszym sposobem jest ograniczenie spożywania cukru lub jego wyeliminowanie. Tylko jak tu wypić gorzką herbatę.....Pozdrawiam dorota40
Ja mogę tylko dodać ,że też po używaniu słodzika do kawy, czy herbaty miałam w ustach taki dziwny, gorzki posmak, wolę zdecydowanie mniej słodzić niż używać słodzika, rezygnacja z tej odrobiny(!)cukru do herbaty , czy kawy nie pomoże schudnąć , raczej wolę zrezygnować z cukierków i ciastek.
Kto powie mi czy słodzik jest zdrowy? Słysze różne wersje i nie wiem kogo słuchać. Chcę zastąpić cukier słodzikiem pomózcie proszę!!!
Uzywam slodzika od prawie 10 lat i nie sadze zeby byl niezdrowy. Moj 70 letni ojciec tez slodzi slodzikiem z powodu cukrzycy. Najlepsza jest Splenda- ze zwyklego cukru, ale bez kalorii , ale nie wiem, czy dostepna w Polsce. Aha, nie mozesz uzywac zwyklego slodzika do wypiekow, do tego sa specjalne ich wersje.
Hmm, myślę, że słodzik nie jest szkodliwy.
Ja ma cukrzycę, ale nie stosuję słodzika na codzień.
Po prostu nie słodzę. I powiem ci, że slodkie mi nie smakuje.
Ale mój ojciec nie wypije herbaty gorzkiej, on słodzi słodzikiem i kawę też, i nic mu nie jest.
Ostatnio mój wnuczek, ma taką manię, że chce wszystko ze słodzikiem.
Czemu nie? Jemu smakuje.
jasia
Zalezy co rozumiesz pod pojeciem slodzik..
aspartam to rakotworczy syf, takze lepsza cola classic niz light.
Z tego co pamietam z lekcji biologii.. to najlepiej stosowac cukry proste. Tj glukoza, fruktoza. Ale jakos ostatnio sie tym interesowałam i wychodzi na to ze niekoniecznie..
Właśnie pogrzebałam w sieci i zachwalaja Ksylitol. Nie mam czasu teraz na zaczytywanie sie, ale chyba sporo kosztuje. 40 zł za 0,5 kg. Dzienna dawka nie powinna przekraczac 40g. I jest to alkohol o konsystencji i smaku cukru :-) Ponoc zdrowe.
Najlepiej ograniczyc cukry do minimum. Dzienna dawka nie powinna przekraczac 100g. A czytam na jednej stronie internetowej ze przecietny Europejczyk i Amerykanin spozywa ok. 300-800g dziennie i tu jest pies pogrzebany. Jak wiadomo umiar jest najzdrowszy.
Apeluje równiez by przed użyciem jakiegoś super rewelacyjnego cudeńka zapoznać się ze składem.
Nie ma zadnych dowodow na to, ze aspartam jest rakotworczy. Rozklada sie w jelitach na fenyloalanine i metanol w ilosciach duzo mniejszych niz te,ktore powstaja po wypiciu soku owocowego czy alkoholu. Kazdy ma swoje przekonania i wolna wole-moze go stosowac lub nie. Czasami samo zycie jest niezdrowe, a co pewne prowadzi do smierci.
Ja mam słodzik,ale go nie używam ze względów smakowych.Nie wiem dlaczego,ale po wypiciu herbaty ze słodzikiem mam taki niesmak w gardle.Takie dziwne uczucie....Splenda też podobno nie jest zdrowa.Jednak najzdrowszym sposobem jest ograniczenie spożywania cukru lub jego wyeliminowanie. Tylko jak tu wypić gorzką herbatę.....Pozdrawiam dorota40
Ja mogę tylko dodać ,że też po używaniu słodzika do kawy, czy herbaty miałam w ustach taki dziwny, gorzki posmak, wolę zdecydowanie mniej słodzić niż używać słodzika, rezygnacja z tej odrobiny(!)cukru do herbaty , czy kawy nie pomoże schudnąć , raczej wolę zrezygnować z cukierków i ciastek.
Od lat używam do słodzenia aspartamu i żyję...
Bahus
Ale co to za życie...
p.;)
Ja tez!! I nie narzekam! I wlasnie po cukrze mam niesmak w ustach, jakbym dlugo zebow nie myla!
Wielkie dzięki za pomoc :) Pozdrawiam wszystkich gorąco
http://www.zigzag.pl/jmte/Dolegliwosci.htm
ale i tak słodzę słodzikiem... ;)
Ojej jakie tu rzeczy wypisują będę musiała się zastanowić nad stosowaniem słodziku zamiast cukru. wielkie dzięki pozdrawiam
ja wiem, ze jest niezdrowy, ale uzywam bardzo bardzo bardzo sporadycznie.. natomiast w domu staram sie w slodkosciach zastepowac cukier fruktoza..