Forum

Kuchenne porady

Gołąbki w papryce

  • Autor: aga9999 Data: 2006-02-14 11:01:39

    Witam! Dziś robię na obiad gołąbki tyle że nie w kapuście a w papryce. Może to juz się inaczej nazywa? ;)
    Zapiekane. Pamiętam że kiedyś na jakiejś rodzinnej imprezie takowe jadłam.
    Może ktoś mógłby mi coś doradzić. Boję się że papryka może mi się rozpaść w trakcie pieczenia..
    zwłaszcza jak będę podlewać rosołem albo sosem..
    a jak nie podleję to czy będzie suche..?
    Czy mogę faszerować świeżą paprykę?

  • Autor: trylobicik Data: 2006-02-14 11:16:16

    Świeżą paprykę się doskonale nadziewa. Ja faszerowaną paprykę robię często w sezonie paprykowym, bo rodzina lubi. Nadzienie najczęściej takie jek do gołąbków, ale mieszałam też ryż z serem żółtym (, ach te eksperymenta). Później nadziane papryki układam w rondlu czy na głębokiej blasze, podlewam sokiem pomidorowym (wodą z przecierem), trochę tłuszczu i do piekarnika. A otwory w papryce zakrywam plastrami pomidorów.

  • Autor: olcia100 Data: 2006-02-14 11:39:04

    Ja też robię często, ale raczej w stanardowy sposób tzn bez sera i w garze na ogniu-nie w piekarniku. Nic mi sie nie rozlatuje, tylko przyznam, że trzeba się z nimi obchodzić(jak juz zmiękną) dość delikatnie. Podlewam normalnie i nic się z nimi nie dzieje. Na pewno wyjdą pyszne.

  • Autor: aga9999 Data: 2006-02-14 12:34:07

    Ok dziewczęta. Wielkie dzieki. I milego dnia życzę.

  • Autor: aga9999 Data: 2006-02-14 15:55:44

    Wyszło rewelacyjnie. Ale mąż zjadł tylko farsz.. :-(
    Ponoc papryka za malo słona ehh...

Przejdź do pełnej wersji serwisu