Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Wino ryżowe

• Autor: aleczka Data: 2006-02-15 13:42:06

Czy Ktoś wie gdzie w stolicy można kupić wino ryżowe?Takie prawdziwe:-)Gotuję dużo chińskich potraw i tam ciągle każą lać to wino!Albo zastąpić wysokogatunkowym sherry(chyba nie wiedzą ile takie sherry u nas kosztuje...hihihi...).Dzięki za wszelkie info.

• Autor: domeldoom Data: 2006-02-15 14:28:57

Hej
    Osobiscie w żadnym sklepie nie natrafiłem na wino ryżowe. Dlatego też sam je sporządzam. Z jednej strony produkcja wino to swego rodzaju hobby, z drugiej właśnie sposób na pozyskanie surowca. W chcwili obecnaj nie posiadam już zapasów - będzie trzeba znowu zrobić - trzeba korzystać z okazji braku wingron i nie pozwolić odpocząć dymionom :-)
    pozdrawiam

• Autor: smakosia Data: 2006-02-15 14:55:05

Jako to możliwe, że wino to Twoje hobby a w przepisach stan "konta" zero? Chyba nas nie lubisz :-( Podziel się z nami tym sprawdzonym przepisem na wino ryżowe. Co Ty na to?

• Autor: lubczyk69 Data: 2006-02-15 14:50:56

Kup biale wytrawne moldawskie. Nie nadaje sie do picia, ale w gotowaniu moze zastapic sherry. Uwazaj zeby nie lecialo korkiem. Patrz tez moje pisaniny na temat wina.

• Autor: lubczyk69 Data: 2006-02-15 17:38:21

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w wiekszych miastach powinny byc sklepy z azjatyckimi specjalnosciami. Jesli nie masz takiej mozliwosci, zajdz do pierwszej lepszej chinskiej restauracji, ktorych jest w kraju zatrzesienie. Kup butelke takiego wina. Cena i tak Ci sie rozlozy na wielokrotne zastosowanie, bo jednorazowo nie trzeba go duzo do roznych przepisow.

• Autor: Marla Data: 2006-02-15 18:29:05

W Wawce, w Arkadii, na dole, na przeciwko Caarrefura są delikatesy tylko z orientalną żywnością-wydaje mi się, że tam widziałam to wino, ale glowy nie dam.Możesz też spróbować w delikatesach Bomi-tam mają prawie wszystko, szczególnie w tych, w Klifie przy Okopowej

• Autor: aleczka Data: 2006-02-16 11:32:16

Dzięki:-)))

• Autor: Masza Data: 2006-02-15 19:36:16

Najpierw myślałam, że chodzi Ci o sake, ale znalazłam to:

Wino ryżowe
    Jest nie tylko napojem, ale także nieodzownym dodatkiem w chińskiej kuchni, służącym do przyprawiania wielu potraw. Aromatycznego wina ryżowego, produkowanego z kleistego ryżu, drożdży i wody nie należy mylić z japońską sake, która ma o wiele łagodniejszy smak. Niestety wino ryżowe jest w Polsce praktycznie nieosiągalne. Na szczęście można je zastąpić wysokogatunkowym, wytrawnym sherry (sherry amontillado). Sherry można kupić w sklepach specjalizujących się w sprzedaży win. Jeżeli mamy kłopoty z sherry możemy użyć "Nalewki Babuni" lub wódki wymieszanej ze słodkim winem w stosunku 1 do 1.

• Autor: Marla Data: 2006-02-15 22:13:51

SANCHEM SP. Z O.O. KUCHNIE ŚWIATA. DELIKATESY w Centrum Handlowym ARKADIA

Przejdź do pełnej wersji serwisu