Forum

Kuchenne porady

ubijanie jaj na parze

  • Autor: grazia2 Data: 2006-02-16 10:39:52

    proszę o pomoc wszystkich doświadczonych w tym temacie-jak dobrze ubic jajka na parze ?JAK mają wyglądac po ubiciu?Podobno cała masa ma byc puszysta a mnie się ona rozwarstwiła tzn.u góry była pianka a dół rzadki ,wodnisty.

  • Autor: pika15 Data: 2006-02-16 12:25:16

    Jajka na parze trzeba cały czas ubijać ( raz odeszłam na chwilkę i zrobiła mi się jajecznica ), ja ubijam z cukrem aż cukier się rozpuści i jak masa jest już ciepła i taka puszysta i jasna to zciągam z pary ,ale do ostudzenia cały czas ubijam.

  • Autor: Tuśka8 Data: 2006-02-16 13:11:10

    Robie dokladnie tak, jak Pika15. Jaj trzeba ubijac caly czas, az do ostygnięcia, bo inaczej się rozwarstwią. Niestety, sma kiedyś tego doświadczyłam.
    Ostatnio ubijałam jaja do kremu i postawilam garczek z wodą, na to drugi. Poniewaz są to garczki z grubym dnem, postanowiłam poczekać, az zagotuje sie woda w dolnym garczku i wzielam sie za zmywanie...Dopadlam w ostatniej chwili, poniewaz juz zdazylo zrobic sie kilka malutkich kawalkow ściętego białka

Przejdź do pełnej wersji serwisu