Witam wszyszkich,mam pytanie kupilam amoniak w proszku,i nie wiem w jakich proporcjach go stosowac do ciast aby bylo kruche?Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Niestety nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie. Wręcz przeciwnie-to ja mam pytanie do Ciebie :D Gdzie kupiłaś ten amoniak? Bo ja przekopałam już wszystkie okoliczne spożywczaki, a nawet niektóre supermarakety i...nic :(
Wiadomo, że przepisy są dostępne i raczej nie ma z tym problemu ale czy sama mogę dodać amoniaku do ciasta, które ma być kruche? Jakimi rządzi się on "zasadami"?
amoniaku dodaję do kruchych ciast ale na czubku noża i nie prawda że ciasta smierdzą fajne jest ciasto sernik z roladkami albo pawi ogon polecam u nas w s łupsku nie ma takiego problemu z zakupem owego produktu a zapomniałam a cistka typu amerykanki na Wż są zaje......................
Ja mam przepisy z amoniakiem i piekę ale to nie jest dokladnie takie samo ciasto jak na proszku, ono nie jest tak kruche, jest lzejsze, bardziej pulchne, dosknałe są ciasteczka amoniaczki, ale nie można /przynajmnmiej moim zdaniem stosować go zamiast proszku/ i ciasto na amoniaku ktor e piekę najlepsze jest następnego dnia. Doskonałe jest z masą, taka jak do tortu.
Tyle sie juz naczytalam na tamat amoniaku:jedni mowia za trujacy ,inni ze smierdzacy a inni za w porzadku.No i co tu robic dawac, czy nie dawac ten amoniak do ciasta?A moze proszek do pieczenia naprawde w rzeczywistosci wystarczy?
Amoniak przy pieczeniu ulatniai się i dlatego go trochę czuć. Napewno nie jest szkodliwy przecież używa się go w nieiwelkich iliściach. Ciastka na amoniaku sa dużo lepsze niz z proszkiem do pieczenia. Proponuję upiec i porównać.
Kamilko nie do wszystkich ciast amoniak się nadaje. Do wiekszości ciastek kruchych możesz z powodzeniem dawać amoniak. Daje się go w mniejszej ilości niż proszek do pieczenia. Aby ciastka nie nabierały specyficznego zapachu, należy amoniak rozpuścić w małej ilości wody i dopiero dodawać do ciasta. Ja ładnych pare lat temu miałam z amoniakiem przygode na Węgrzech. Z tej podróży przywiozłam dużą puszkę amoniaku. W przeciągu paru miesięcy po nim było tylko wspomnienie pysznych ciasteczek.
Witam wszyszkich,mam pytanie kupilam amoniak w proszku,i nie wiem w jakich proporcjach go stosowac do ciast aby bylo kruche?Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Niestety nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie. Wręcz przeciwnie-to ja mam pytanie do Ciebie :D Gdzie kupiłaś ten amoniak? Bo ja przekopałam już wszystkie okoliczne spożywczaki, a nawet niektóre supermarakety i...nic :(
Ja go kupilam w sklepie spozywczym o nazwie "aro" i amoniak jest tez tej samej firmy.Pozdrawiam
Czyli skucha, bo u mnie takiego sklepu niestety nie ma... Ale mimo to dziękuję za odpowiedź :)
Ja niestety też Ci nie pomogę ale bardzo mnie to zaciekawiło. Amoniak daje się oprócz proszku?czy w zamian? Byłoby miło, gdyby ktoś wiedział....
Tego to ja tez nie wiem ale dala bym i to i to ale jeszcze nie probowalam.Ciekawe co by z tej mojej mieszanki wyszlo
Znalazłam przepis na WZ ,właśnie z amoniakiem:
http://wielkiezarcie.com/przepis10970.html.
http://wielkiezarcie.com/przepis14114.html
i innej stronie:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2065
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3062
Może to pomoże wykorzystać ten amoniak .
ciasta z amoniakiem podczas pieczenia potwornie śmierdzą.
Wiadomo, że przepisy są dostępne i raczej nie ma z tym problemu ale czy sama mogę dodać amoniaku do ciasta, które ma być kruche? Jakimi rządzi się on "zasadami"?
amoniaku dodaję do kruchych ciast ale na czubku noża i nie prawda że ciasta smierdzą fajne jest ciasto sernik z roladkami albo pawi ogon polecam u nas w s łupsku nie ma takiego problemu z zakupem owego produktu a zapomniałam a cistka typu amerykanki na Wż są zaje......................
Ja mam przepisy z amoniakiem i piekę ale to nie jest dokladnie takie samo ciasto jak na proszku, ono nie jest tak kruche, jest lzejsze, bardziej pulchne, dosknałe są ciasteczka amoniaczki, ale nie można /przynajmnmiej moim zdaniem stosować go zamiast proszku/ i ciasto na amoniaku ktor e piekę najlepsze jest następnego dnia.
Doskonałe jest z masą, taka jak do tortu.
Tyle sie juz naczytalam na tamat amoniaku:jedni mowia za trujacy ,inni ze smierdzacy a inni za w porzadku.No i co tu robic dawac, czy nie dawac ten amoniak do ciasta?A moze proszek do pieczenia naprawde w rzeczywistosci wystarczy?
Amoniak przy pieczeniu ulatniai się i dlatego go trochę czuć. Napewno nie jest szkodliwy przecież używa się go w nieiwelkich iliściach. Ciastka na amoniaku sa dużo lepsze niz z proszkiem do pieczenia. Proponuję upiec i porównać.
Ja kiedyś piekłam ciastka na amoniaku i były bardzo smaczne, a że podczas pieczenia śmierdziało to trudno.
Kamilko nie do wszystkich ciast amoniak się nadaje. Do wiekszości ciastek kruchych możesz z powodzeniem dawać amoniak. Daje się go w mniejszej ilości niż proszek do pieczenia. Aby ciastka nie nabierały specyficznego zapachu, należy amoniak rozpuścić w małej ilości wody i dopiero dodawać do ciasta. Ja ładnych pare lat temu miałam z amoniakiem przygode na Węgrzech. Z tej podróży przywiozłam dużą puszkę amoniaku. W przeciągu paru miesięcy po nim było tylko wspomnienie pysznych ciasteczek.