Forum

Gawędy o jedzeniu

Greckie ciastka

  • Autor: skolopendra Data: 2006-02-17 14:20:51

    Czy znacie przepis na greckie ciastka pływające w tłustym i słodkim sosie (chyba syrop figowy z oliwą), wyglądające jak zwinięty cieniutki makaron, albo cieniusienkie płatki, przekładane masą orzechową? Pachną cynamanem i innymi przyprawami. Są obrzydliwie słodkie, ale pyyyyyszne, aż się na samą myśl obśliniłam. Może ktoś wie, jak je zrobić?

  • Autor: Sweetya Data: 2006-02-17 14:29:57

    Znalazłam coś takiego-może się przyda-


    Greckie Melomakarona - ciastka w syropie Drukuj E-mail
    Ciasto:
    - 1 szklanka masła
    - 1 szklanka oliwy
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka soku z pomarańczy
    - 1 szklanka pokrojonych orzechów
    - po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i goździków
    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia i skórki otartej z pomarańczy
    - 4 łyżki koniaku
    - 3 łyżeczki gęstego jogurtu
    - około 13 dag mąki pszennej (tyle
    - żeby ciasto było miękkie)
    Syrop:
    - po 1 szklance wody cukru i miodu
    - orzechy
    - cynamon

    Utrzyj masło, oliwę i cukier, dodaj cynamon i goździki, sodę rozpuszczoną w soku pomarańczowym, proszek do pieczenia rozpuszczony w koniaku, jogurt, skórkę z pomarańczy, orzechy i mąkę. Zagnieć, uformuj kuleczki, ułóż na blasze i spłaszcz ręką. Piecz 20 minut w temp. 180°C, ostudź. Zrób syrop: wodę, cukier i miód wymieszaj i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Ciastka zanurz w syropie, posyp orzechami i cynamonem.


    Pozdrawiam;)))

  • Autor: Joanna-61 Data: 2006-02-17 18:02:59

    Z opisu sądząc, chodzi o ciastka zwane bakława ( baklawa), popularne w Turcji, Bułgarii i Grecji, robione albo z ciasta francuskiego, albo z greckiego "filo", przekładanego orzechami i nasączanego cukrowym syropem.
    Przykładowy przepis:
    http://www.bulgaricus.com/kuc_des_01.php

  • Autor: skolopendra Data: 2006-02-17 22:34:58

    Joanno61- Serdeczne dzięki!!!!!!!!!!! Oto właśnie mi chodziło! Dziękuę Wam obu! Duża buźka!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu