Czy znacie przepis na greckie ciastka pływające w tłustym i słodkim sosie (chyba syrop figowy z oliwą), wyglądające jak zwinięty cieniutki makaron, albo cieniusienkie płatki, przekładane masą orzechową? Pachną cynamanem i innymi przyprawami. Są obrzydliwie słodkie, ale pyyyyyszne, aż się na samą myśl obśliniłam. Może ktoś wie, jak je zrobić?
Ciasto: - 1 szklanka masła - 1 szklanka oliwy - 1 szklanka cukru - 1 szklanka soku z pomarańczy - 1 szklanka pokrojonych orzechów - po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i goździków - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia i skórki otartej z pomarańczy - 4 łyżki koniaku - 3 łyżeczki gęstego jogurtu - około 13 dag mąki pszennej (tyle - żeby ciasto było miękkie) Syrop: - po 1 szklance wody cukru i miodu - orzechy - cynamon
Utrzyj masło, oliwę i cukier, dodaj cynamon i goździki, sodę rozpuszczoną w soku pomarańczowym, proszek do pieczenia rozpuszczony w koniaku, jogurt, skórkę z pomarańczy, orzechy i mąkę. Zagnieć, uformuj kuleczki, ułóż na blasze i spłaszcz ręką. Piecz 20 minut w temp. 180°C, ostudź. Zrób syrop: wodę, cukier i miód wymieszaj i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Ciastka zanurz w syropie, posyp orzechami i cynamonem.
Z opisu sądząc, chodzi o ciastka zwane bakława ( baklawa), popularne w Turcji, Bułgarii i Grecji, robione albo z ciasta francuskiego, albo z greckiego "filo", przekładanego orzechami i nasączanego cukrowym syropem. Przykładowy przepis: http://www.bulgaricus.com/kuc_des_01.php
Czy znacie przepis na greckie ciastka pływające w tłustym i słodkim sosie (chyba syrop figowy z oliwą), wyglądające jak zwinięty cieniutki makaron, albo cieniusienkie płatki, przekładane masą orzechową? Pachną cynamanem i innymi przyprawami. Są obrzydliwie słodkie, ale pyyyyyszne, aż się na samą myśl obśliniłam. Może ktoś wie, jak je zrobić?
Znalazłam coś takiego-może się przyda-
- 1 szklanka masła
- 1 szklanka oliwy
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 1 szklanka pokrojonych orzechów
- po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia i skórki otartej z pomarańczy
- 4 łyżki koniaku
- 3 łyżeczki gęstego jogurtu
- około 13 dag mąki pszennej (tyle
- żeby ciasto było miękkie)
Syrop:
- po 1 szklance wody cukru i miodu
- orzechy
- cynamon
Utrzyj masło, oliwę i cukier, dodaj cynamon i goździki, sodę rozpuszczoną w soku pomarańczowym, proszek do pieczenia rozpuszczony w koniaku, jogurt, skórkę z pomarańczy, orzechy i mąkę. Zagnieć, uformuj kuleczki, ułóż na blasze i spłaszcz ręką. Piecz 20 minut w temp. 180°C, ostudź. Zrób syrop: wodę, cukier i miód wymieszaj i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia. Ciastka zanurz w syropie, posyp orzechami i cynamonem.
Pozdrawiam;)))
Z opisu sądząc, chodzi o ciastka zwane bakława ( baklawa), popularne w Turcji, Bułgarii i Grecji, robione albo z ciasta francuskiego, albo z greckiego "filo", przekładanego orzechami i nasączanego cukrowym syropem.
Przykładowy przepis:
http://www.bulgaricus.com/kuc_des_01.php
Joanno61- Serdeczne dzięki!!!!!!!!!!! Oto właśnie mi chodziło! Dziękuę Wam obu! Duża buźka!!!