Forum

Gawędy o jedzeniu

Jutro wielkie pieczenie

  • Autor: Maddalena Data: 2006-02-18 07:28:39

    Czesc! Kto rano wstaje, temu Pan Bog daje, ja juz od 6 na nogach.
    Jutro mam zaplanowane wielkie pieczenie paczkow i faworkow, w tlusty czwartek nie dam rady niestety.
    Po pieczeniu zostanie mi ok.20 bialek.
    I tutaj moja prosba do Was, kochane zarloczki:)
    1.Poprosze o dobry, sprawdzony przepis na bezy, rowniez z dodatkami (nigdy nie robilam)
    2.Poprosze o sprawdzony przepis na tort bezowy.
    3.Czy mozna zrobic spody bezowe do tortow?Jak sie je wykonuje, zeby sie nie polamaly?
    4.Ile czasu mozna przechowywac bezy, w jaki sposb?
    5.Co mozna jeszcze zrobic z bialek???:))))))))))

    Z gory pieknie dziekuje i zycze milego dzionka,M.

  • Autor: ekkore Data: 2006-02-18 07:36:43

    zobacz szklankowca - ostatnio został dodany.
     A na temat bezów i spodów bezowych sama chętnie poczytam

  • Autor: Sweetya Data: 2006-02-18 09:09:01

    6 białek mozesz przeznaczyć nz ptasie mleczko;))) http://wielkiezarcie.com/przepis14546.html

  • Autor: Maddalena Data: 2006-02-18 20:00:11

    o kurcze, Sweetya, sadzac po komentarzach do przepisu, to jakis mega hicior jest!Dzieki!

  • Autor: basia19 Data: 2006-02-18 16:21:28

    A oto sprawdzony przepis na bezy http://wielkiezarcie.com/przepis13126.html
    A oto przepis na 3 spody bezowe:
    8 białek
    80 dkg. cukru
    400 ml. wody
    Z cukru i wody ugotować syrop, białka ubić na sztywno i powoli wlewać (najpierw trochę) gorący syrop (syrop cały czas musi być na małym ogniu) i nadal ubijać. Takie gotowe bezy można przechowywać w lodówce kilka dni. Ja tego jeszcze nie robiłam, ale jest to przepis z "Domowej kawiarenki" , już kilka przepisów z tego programu wypróbowałam i jak na razie wszystko było ok. Takie spody bezowe należy piec w temp. ok. 130 st. przez 50 min. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozdrawiam.

  • Autor: ekkore Data: 2006-02-18 21:25:24

    A to Lubczyk musi się wypowiedzieć - w końcu on to robił. Proszę o ocenę tego przepisu - ale taką realną a nie pod telewizję.

  • Autor: inka21 Data: 2006-02-18 11:37:02

    zobacz http://wielkiezarcie.com/przepis7193.html lub mój mazurek bez żółtek , pozdrawiam inka21

  • Autor: Wróbelek Data: 2006-02-18 12:07:45

    ja mogęze swej strony zaproponowaćdwa przepisy na bezy:

    http://wielkiezarcie.com/przepis11899.html http://wielkiezarcie.com/przepis13126.html

    a co do reszty pytań to sama chętnie poznam na nie odpowiedź:))

    Pozdrawiam

  • Autor: marinik Data: 2006-02-18 14:53:46

    ad 5 - KOKOSANKI !!!!!!!!!!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu