Jadłam kiedys w meksykańskiej knajpce Pommes de terre,Jest to pieczony ziemniak z sałatką z kurczaka i zestawem surówek. Robiłam potem te potrawe w domu.Robiłam z pamięci i nie zapisałam sobie składu sałatki z kurczaka.Kurczak ma byc gotowany, pokrojony w kostkę ale nie pamietam przypraw. Sos ma kolor żółty zatem na pewno jest curry ale co jeszcze??Notabene potrawa jest przepyszna i niezbyt pracochłonna.
czesc, mam watpliwosci, czy ten sos jest z curry, raczej z szafranem, kurkuma, ktore daja te zolte zabarwienie mieszance curry. Z przypraw dodalabym do potrawy z kuchni meksykanskiej na pewno czosnek, chili, moze bazylie (swieza), no i sol plus pieprz.
Do gotowanego kurczaka dodalabym czerwona fasole, pomidory, kukurydze, odrobine cebuli pokrojonej w piorka, moze swiezy ogorek.
Baza do sosu to majonez z ww. przyprawami wymieszany z gestym bialym jogurtem. Ole! pozdrawiam,M.
Jadłam kiedys w meksykańskiej knajpce Pommes de terre,Jest to pieczony ziemniak z sałatką z kurczaka i zestawem surówek. Robiłam potem te potrawe w domu.Robiłam z pamięci i nie zapisałam sobie składu sałatki z kurczaka.Kurczak ma byc gotowany, pokrojony w kostkę ale nie pamietam przypraw. Sos ma kolor żółty zatem na pewno jest curry ale co jeszcze??Notabene potrawa jest przepyszna i niezbyt pracochłonna.
czesc,
mam watpliwosci, czy ten sos jest z curry, raczej z szafranem, kurkuma, ktore daja te zolte zabarwienie mieszance curry.
Z przypraw dodalabym do potrawy z kuchni meksykanskiej na pewno czosnek, chili, moze bazylie (swieza), no i sol plus pieprz.
Do gotowanego kurczaka dodalabym czerwona fasole, pomidory, kukurydze, odrobine cebuli pokrojonej w piorka, moze swiezy ogorek.
Baza do sosu to majonez z ww. przyprawami wymieszany z gestym bialym jogurtem. Ole!
pozdrawiam,M.
Dzieki, kurczak był bez fasoli i pomidorów, ale kukurydza to chyba to.